New Lancet-rapport: 40 procent van de Amerikaanse COVID-sterfgevallen had kunnen worden vermeden

New Lancet-rapport: 40 procent van de Amerikaanse COVID-sterfgevallen had kunnen worden vermeden

12 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Het vernietigende nieuwe rapport is een aanklacht tegen zowel Trump als een gezondheidszorgsysteem dat winst belangrijker vindt dan mensenlevens.

Als de Verenigde Staten een sterftecijfer hadden dat vergelijkbaar was met die van andere rijke landen zoals Canada en Japan, zouden er vorig jaar 40 procent minder sterfgevallen zijn toegeschreven aan COVID-19. Alleen al in 2018 zouden naar schatting 461.000 mensen minder zijn gestorven als de VS net zo gezond was als Frankrijk of Duitsland.

Het niet bevatten van COVID in de VS bevestigde dat onze benadering van gezondheidszorg en volksgezondheid is geschonden, en voormalig president Donald Trump heeft een slechte situatie verergerd. Dat is de boodschap van een multidisciplinaire commissie van experts die is samengesteld om de Trump-administratie te bestuderen door The Lancet, een al lang bestaand medisch tijdschrift dat in de loop van de pandemie publiekelijk met Trump worstelde.

Sinds 2017 heeft het internationale team van 33 vooraanstaande experts in klinische geneeskunde, volksgezondheid, epidemiologie, gemeenschapsgeneeskunde, economie, voeding, recht en politiek geanalyseerd hoe het beleid van de Trump-regering onze gezondheid beïnvloedt. Het resultaat is een vernietigend en gedetailleerd nieuw rapport dat een aanklacht is tegen zowel Trump als een gezondheidszorgsysteem dat winst belangrijker vindt dan mensenlevens.

De levensverwachting in de VS begon achter te lopen op leeftijdsgenoten als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk toen Ronald Reagan president werd in 1980, aldus Kevin Grumbach, hoogleraar familie- en gemeenschapsgeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Fransisco en co- auteur van het rapport.

“Dat is het keerpunt waarop de gezondheid in de Verenigde Staten begon te dalen in vergelijking met de andere G7-landen”, zei Grumbach in een interview. “We zijn volledig overgeschakeld op conservatief en neoliberaal beleid, en dat komt overeen met de verslechterende gezondheid in het land in vergelijking met andere landen.”

Reagan voerde beleid in dat de rol van de overheid in de gezondheidszorg en het onderwijs verminderde en de concentratie van rijkdom onder de hogere klassen versnelde. Sindsdien is de levensverwachting 3,4 jaar gedaald ten opzichte van andere rijke landen en nog steeds lager onder zwarte mensen en indianen. Uit het rapport bleek dat vóór de pandemie het sterftecijfer door middel van middelbare leeftijd onder zwarte mensen en autochtone Amerikanen respectievelijk 42 en 59 procent hoger was dan onder blanken. Mensen van kleur zullen eerder aan COVID overlijden dan blanken, en de sterftekloof tussen zwarte en blanke mensen is tijdens de pandemie met 50 procent gegroeid.

“De rampzalige, mislukte reactie op de pandemie maakte duidelijk hoe bestaande, langdurige raciale ongelijkheden eenvoudigweg niet zijn aangepakt”, zegt Mary T. Bassett, directeur van het FXB Center for Health and Human Rights aan de Harvard University en lid van de commissie, in een verklaring.

Reagans neoliberale politieke filosofie bleef bestaan ​​onder zowel democratische als republikeinse regeringen en creëerde de voorwaarden voor de opkomst van Trump. Het rapport koppelt gezondheid aan handelsliberalisering die leidde tot het uitbesteden van banen in de maakindustrie, verzwakte vakbonden en het achterlaten van economische strijd in veel delen van het land. Volgens het rapport maakte Trump gebruik van de woede onder blanke kiezers over hun “verslechterende levensvooruitzichten” en wakkerde hij racisme en nativisme aan om de verkiezingen van 2016 te winnen.

“Dat is de epidemie waar we doorheen hebben geworsteld, niet alleen door vier jaar Trump, maar 40 jaar waarin we niet de voorwaarden hebben gecreëerd die zorgen voor een gezonde samenleving,” zei Grumbach.

Zodra hij aantrad, probeerden Trump en Republikeinen in het Congres de Affordable Care Act te vernietigen, die de ziektekostenverzekering voor miljoenen mensen uitbreidde. De kenmerkende prestatie van de GOP, een enorme belastingverlaging voor de rijken, opende gaten in de federale begroting die conservatieven gebruikten om bezuinigingen op gezondheids- en voedselhulp te rechtvaardigen.

Terwijl pogingen om de Affordable Care Act in te trekken in het Congres spectaculair mislukten, gebruikte de regering-Trump haar uitvoerende bevoegdheden om de wet te ondermijnen. Tijdens de eerste drie jaar van Trump-ambtsperiode, daalde het aantal mensen met een gezondheidsdekking met 2,3 miljoen, grotendeels als gevolg van de aanvallen van Trump op Medicaid , het programma dat gezondheidsdekking biedt aan mensen met een laag inkomen. Ongeveer 760.000 kinderen en tieners verloren hun ziektekostenverzekering.

Voordat de pandemie toesloeg, stelde de regering-Trump $ 920 miljard aan bezuinigingen op Medicaid voor en stond op het punt om zware geschiktheidscontroles te eisen die volgens het rapport meer mensen uit het programma zouden hebben geduwd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Demonstranten, van kust tot kust, staan ​​verenigd tegen de dreiging van Trump voor de democratie en dringen er bij ambtenaren op aan 'elke stem te tellen'

De regering-Trump gaf consequent de voorkeur aan bedrijfsbelangen boven de volksgezondheid als het ging om klimaat en milieu en werkte openlijk namens de fossiele brandstofindustrie. De regering heeft tientallen milieuregels teruggedraaid, waardoor bedrijven gevaarlijkere vervuiling in de lucht konden spuwen. Volgens het rapport is het aantal sterfgevallen als gevolg van milieu- en beroepsproblemen tussen 2016 en 2019 gestegen tot 22.000 na jaren van gestage achteruitgang. De administratie heeft ook herhaaldelijk geprobeerd gegevens te onderdrukken die de effecten van vervuiling op de menselijke gezondheid aantonen.

De lijst gaat maar door, maar de reactie van de Trump-regering op de pandemie valt op. Grumbach zei dat Trump al had ingekrompen bij volksgezondheidsinstanties tegen de tijd dat de pandemie toesloeg, waardoor de reactie van de natie ernstig verzwakte. Ondertussen verspreidde Trump consequent desinformatie over COVID en gaf hij een voorproefje van zijn inspanningen om de verkiezing die hij van president Joe Biden had verloren, ongedaan te maken. Trump probeerde de schuld af te wenden voor een mislukte COVID-reactie en viel China en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan, waarbij hij zelfs The Lancet citeerde in een zinderende brief aan de WHO. De redacteur van The Lancet kwam tussenbeide en bevestigde dat Trump loog .

In oktober 2020 hadden de VS het hoogste sterftecijfer van 18 andere landen met een hoog inkomen, zowel door COVID als door andere gezondheidsproblemen .

Grumbach zei echter dat de problemen die door COVID aan het licht komen, groter zijn dan die van Trump. Achter de gebrul en zwakte van Trump tegenover het virus schuilt een neoliberale ideologie die ons gezondheidszorgsysteem vormgeeft en de VS onderscheidt van andere landen, zei hij. Het is een ideologie die bedrijfswinsten waardeert boven de levens van de kwetsbaren en gezondheidszorg beschouwt als een handelswaar dat moet worden gekocht en verkocht in plaats van een mensenrecht. In een dergelijke omgeving zijn volksgezondheidsmaatregelen, zoals maskering in het openbaar en het verstrekken van gezondheidszorg aan immigranten , onderwerp van polariserend debat, ook al profiteren ze van iedereen.

De commissie van The Lancet concludeert dat het simpelweg terugkeren naar het beleid van vóór Trump niet voldoende is om de gezondheid te beschermen. Grumbach zei dat het hele systeem een ​​”revisie” nodig heeft. Om te beginnen zouden de VS moeten overschakelen naar een gezondheidszorgsysteem voor één betaler, zoals dat is opgezet in landen zoals Canada met een betere levensverwachting. Uit peilingen blijkt dat 56 procent van de waarschijnlijke kiezers in de VS Medicare for All steunt, het voorstel voor één betaler dat wordt verdedigd door senator Bernie Sanders en andere progressieven. De steun voor een openbare optie die zou concurreren met particuliere verzekeringen is zelfs nog groter, hoewel veel mensen beide steunen.

De aanbevelingen van de commissie gaan veel verder dan de gezondheidszorg. Een massale mobilisatie van middelen – een Green New Deal – is nodig om de klimaatverandering het hoofd te bieden, die talloze bedreigingen vormt voor de volksgezondheid . De VS geven 3,4 procent van hun BBP uit aan het leger, maar G7-landen met lagere sterftecijfers besteden gemiddeld slechts 1,4 procent van het BBP aan defensie. Als de VS de buitenlandse interventie en militaire uitgaven terugbrengen tot 1,4 procent van het bbp, zou een enorme hoeveelheid middelen kunnen worden aangewend voor dringende sociale behoeften. Bovendien moet er een einde komen aan de oorlog tegen drugs en moeten volgens de commissie nieuwe investeringen worden gedaan in gekleurde gemeenschappen die schade hebben geleden door het strafrechtelijk systeem en de massale opsluiting.

“Terwijl de rijken het goed hebben gedaan, hebben de meeste Amerikanen terrein verloren, zowel economisch als medisch”, zegt Steffie Woolhandler, die mede-voorzitter is van de commissie van The Lancet en lezingen aan Hunter College en Harvard. “De regering-Biden moet de democratie een nieuwe impuls geven en het progressieve sociale en gezondheidsbeleid implementeren dat nodig is om het land op weg te helpen naar een betere gezondheid.”

 

Lees ook:  Trump en antisemitisme


Comments

comments