Samenzweringspredikers: QAnon’s Radical Unreality

Samenzweringspredikers: QAnon’s Radical Unreality

12 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Nu Biden’s presidentschap werkelijkheid is geworden, is de ontgoocheling van de QAnon-gemeenschappen een betwistbaar punt, aangezien de realiteit nooit het punt was om mee te beginnen.

“Waar we heen gaan, gaan we allemaal.” Deze slogan van de nu beruchte QAnon-samenzwering is in onze bijenkorfgeesten gebrand sinds de opstandige gebeurtenissen van 6 januari op Capitol Hill. De vraag wordt nu: waar gaan de volgers van Q heen vanaf hier? Hun “ komende storm ” profeteerde dat Donald Trump de macht zou grijpen, de diepe staat omver zou werpen en een kliek van satanaanbiddende, pedofiele democraten zou arresteren. Gelukkig voor alle anderen was deze storm niet veel meer dan een motregen in de middag. De dreiging van deze samenzweringen blijft echter bestaan.

Er is veel geschreven over de radicalisering van QAnon-aanhangers sinds de couppoging, en er is een oeuvre beschikbaar voor iedereen die dapper genoeg is om zich in deze samenzweringspool te waden. Sinds de inauguratie van president Biden zijn er ook uitgebreide vervolgpogingen ondernomen om de QAnon-mentaliteit te ontrafelen, gezien het feit dat Donald Trump de beloften van Q.

Turbulentie in het verschiet

Terwijl sommigen een zekere voldoening putten uit het zien afbrokkelen van het wereldbeeld van QAnon, is de situatie klaar om nog complexer te worden. Dit vormt een nog grotere uitdaging voor de sociale en politieke gezondheid van de Verenigde Staten op de lange termijn. Waarnemers die commentaar leveren op de ontgoocheling van de QAnon-gemeenschappen nu Biden’s presidentschap werkelijkheid is geworden, missen het punt, aangezien de realiteit nooit het punt was om mee te beginnen. Het punt is altijd escapisme geweest – onderduiken in een wereld van fanfictie waar de verwikkelingen van ons politieke en economische leven kunnen worden gedestilleerd tot memes, anonieme ‘transmissies’ en een binaire keuze tussen goed en kwaad, gevuld met legioenen helden en schurken . Niets hiervan zal binnenkort worden opgegeven, laat staan ​​gracieus.

Hierdoor is er een diepe turbulentie in het verschiet, namelijk wat te doen met mogelijk miljoenen mensen die nu een ongebonden ideologie aanhangen. Deze digitale gemeenschappen zullen niet verdwijnen, noch zullen ze simpelweg de absurditeit van hun wegen erkennen en terugkeren naar de mainstream. Dit zou de investering die ze hebben gedaan in de samenzwering die hen heeft verteerd, ondermijnen en hen dwingen te erkennen dat hun vervreemding van familie, vrienden en collega’s eigenlijk hun eigen schuld is. Er is ook nog een andere dimensie, een die nog dieper gaat. De samenzwering loslaten en toegeven dat hun overtuigingen misplaatst zijn, is ook erkennen dat ze zichzelf hebben laten misleiden en manipuleren.

Het hebben van deze verwachting is een zware lift en een die niet kan worden verwacht zonder programma’s of mechanismen die persoonlijke terugtrekking ondersteunen. Arabische landen die strijden tegen extremisme zijn pioniers op het gebied van dit soort deradicaliseringsprogramma ‘s en voeren deze al jaren uit. Helaas bestaan ​​dergelijke programma’s die momenteel in de VS beschikbaar zijn, niet op de schaal die nodig is om effectief te zijn. Wat we overhouden is veel meer rudimentair en reactiever, waardoor we alleen de paden kunnen beoordelen die deze individuen volgen en hoe hun digitale gemeenschappen hun radicalisering ondersteunen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  President Donald Trump ziet veel samenzweringen om zich heen

Er zijn momenteel vijf belangrijke QAnon-archetypen in gebruik. Elk heeft een rol bij het verstoren of opschalen van de radicalisering achter de volgende versie van de samenzwering. De eerste groep zijn degenen die bereikbaar zijn. Dit zullen individuen zijn die begrijpen dat ze onbewust ergens in zijn gevallen en op zoek zijn naar een weg terug naar hun leven van vóór QAnon met een minimale mate van schaamte. De tweede groep zijn degenen die nog steeds de samenzwering consumeren, maar die hun geloofssysteem erin onderhandelen terwijl Biden zich vestigt in zijn presidentschap. De scheuren zijn begonnen te vormen voor deze individuen, en het kan op twee manieren gaan: ofwel worden ze bereikt en teruggebracht in het normatieve politieke en sociale leven, ofwel zullen ze evolueren in de richting van de nieuwe samenzwering.

De derde groep zijn de enablers die nog steeds betrokken zijn bij mensenhandel in samenzwering, ongeacht de vorm die deze aanneemt. Het zijn de makers van content, communicatoren, logistieke planners en recruiters. Ze hebben invloed binnen hun digitale gemeenschappen, die ze zullen beschermen door elke versie van de samenzwering te omarmen die hen het meest relevant houdt.

De vierde groep zijn de ideologische drijfveren van de samenzwering, niet alleen degenen met de meeste volgers en inhoud, maar ook degenen die in staat zijn om de meest radicale aspecten van de samenzwering onder woorden te brengen. Veel van de eerdere ideologische leiders van QAnon zijn afgevallen vanwege een verlies aan legitimiteit binnen deze digitale gemeenschappen. Maar daarmee hebben ze een vacuüm achtergelaten. Deze ruimte wordt nu gevuld door opportunisten die nog meer bizarre claims moeten maken als een manier om hun bonafide te bewijzen aan de miljoenen volgers die op zoek zijn naar wat daarna komt, waardoor het potentieel voor radicalisering wordt versneld.

Verander in woede

De vijfde groep is het meest zorgwekkend en waarop de inlichtingenverzamelaars en de federale wetshandhaving het meest gefocust zullen moeten zijn. Dit zijn individuen die erkennen dat de samenzwering een leugen was, maar toch al hun onderliggende wrok behouden, met name de blanke grieven. Dit zal veranderen in woede, die gemakkelijk kan worden uitgebuit, niet alleen omdat ze beseffen dat QAnon een leugen was, maar omdat ze denken dat ze in de steek zijn gelaten door dezelfde politici die hen vertelden dat de verkiezingen waren gestolen. Deze individuen zullen op zoek gaan naar nieuwe digitale gemeenschappen die minder enthousiast zijn over fanfictie en meer geneigd zijn tot directe actie als een manier om hun grieven te uiten. Ze zullen de belangrijkste doelwitten zijnvoor blanke supremacistische groepen en milities die op zoek zijn naar rekrutering, plannen en deelnemen aan gewelddadige acties. De herijking van deze relaties is al aan de gang.

Het is naïef om te geloven dat de volgelingen van QAnon op een zinvolle manier het vertrouwen in de samenzwering hebben verloren. Hun realiteit is flexibel. Breng een paar minuten door in elk QAnon Telegram-kanaal en je kunt zien dat de onwerkelijkheid van hun overtuigingen alleen maar versnelt. Een nieuwe samenzwering beweert al dat Trump op 4 maart opnieuw president zal worden onder een ‘herstelde republiek’, wat verband houdt met de overtuiging dat de VS in de 19 e werd ontbonden.eeuw. Personen die zich hebben teruggetrokken uit het normatieve sociale en politieke leven in hun samenzweringsgestuurde digitale gemeenschappen, zullen manieren blijven vinden om te gedijen, omdat ze geen andere keuze hebben. Hun emotionele investering in de samenzwering is hun persoonlijke identiteit geworden. Dit zal de samenzwering alleen maar gevaarlijker maken en de radicalisering sterker. 

De FBI kan zich niet arresteren om uit dit probleem te komen, en er kan ook niet op worden gerekend dat de technologiebedrijven hun eigen platforms reguleren op een manier die de complexiteit van deze enorme uitdagingen aanpakt. Radicalisering is niets nieuws, maar nieuw in de Amerikaanse context. Dit is een kennisgrens in de kinderschoenen en een waar we totaal niet op voorbereid zijn – om alle redenen die ons om te beginnen naar deze plek hebben geleid. Als we niet worden aangepakt, kunnen we ons binnenkort in een positie bevinden waarin onze onwerkelijkheid inderdaad onze realiteit is geworden.Lees ook:  De waanzin van QAnon verandert Canadezen in potentiële huurmoordenaars

Comments

comments