Kwijtschelding belastingschuld : begin van het einde

Kwijtschelding belastingschuld : begin van het einde

13 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

De belabberde economische situatie blijft actueel. Elke week is er een spoedoverleg van het kabinet waarbij de medische wetenschap de hoofdrol opeist. “Worden we door Jaap bedisseld en Diederik gomt de economie weg.” Niet de ministers van Financiën en Economische Zaken maken het beleid, nee, het zijn de witte jassen die via de nationale omroepen de aandacht op zich vestigen. Het Ministerie van Economische Zaken is de mond gesnoerd en Hugo de Jonge van het Ministerie van Volksgezondheid hanteert nu de megafoon.

Uitsluiting van volwaardige deelname

Door corona leven we plots in andere tijden. Ineens is de samenleving heel sociaal en gaat alle aandacht uit naar de oudjes en mensen met zwakke gezondheid. De rollen worden omgedraaid, de economie op ‘on hold’ en alle reserves worden ingezet voor het redden van de “zwakkeren” in de samenleving. Een opmerking als deze zou een journalist van een gerespecteerd dagblad z’n baan kosten. In die tijd zijn we nu aanbeland. Iedere opmerking die inclusie en diversiteit schaadt gaat op de wegschaal. Op het negatief benoemen van een minderheidsgroep rust een taboe; lijkt een oproep tot uitsluiting van een volwaardige deelname aan de samenleving. Zoiets van jongeren boven de ouderen plaatsen, sterken boven de zwakkeren, witten boven zwarten, rijken boven de armen, mannen boven de vrouwen, enzovoort, enzovoort. Zullen we nu ineens alle ongelijkheid uit de wereld verbannen door economische groei af te stoppen vanwege een virus? Opgebouwde reserves opofferen ten gunste van een minderheid? Het is een ethische discussie die ik niet durf aan te gaan, daar wordt ik vast op afgerekend. Oei! Beschermen we de zieken door de sterken te verzwakken. Waarom geen tussenweg?

Lees ook:  De RNC van Trump heeft een overtuigende pleidooi gehouden voor de aanstaande ineenstorting van Amerika

Menselijke maat

Ik vraag mij af of er een pasklare oplossing bestaat voor ongelijkheid en uitsluiting. Een volwaardige deelname van benadeelden, patiënten, oudjes, enzovoort, aan onze samenleving lijkt een illusie. Een maatschappij die afremt voor de zwakkeren en de economie stil zet is ten dode opgeschreven. De norm is menselijke maat in de juiste proporties. Als je de jongeren niet onderwijst, ondernemen stil zet, investeren afremt, en inteert op reserves dan verzwakt de maatschappij op alle fronten. Gevolg: toename van slachtoffers op alle niveaus, niet alleen op gebied van gezondheid maar ook maatschappelijk. De jaren 20 en 21 betekenen niet alleen een stap terug in de tijd maar ook een vernietiging van opgebouwde reserves. Die worden ingezet om economische schade te compenseren.

De prijs van leven

De omkering van groei naar krimp gaat te snel in een tijd dat globalisering en kapitalisme grenzen hebben vervaagd. Een virus schudt onze sociale gevoelens wakker. Moeten we bang zijn voor dat virus en vrezen voor je leven. Ineens staat de economie ‘on hold’ en zetten we alles op de 1 procent van de bevolking. Zouden we dat niet doen dan kost het 3 procent mensenlevens, althans zo was de eerste inschatting van het WHO in maart 2020. Het leven heeft een prijs. Laten we de korting er af halen en zien wat we overhouden. Alles in de uitverkoop ten bate van onze gezondheid. De mensheid is anders dan het dierenrijk waar het recht van de sterkste geldt. Gelukkig maar. Dieren gaan af op hun instinct. De mens is een sociaal dier en gaat af op zijn hersenen. De mens is intellectueel en denkt vooruit.

Lees ook:  COVID-19- vaccins zijn in recordtijd ontwikkeld - maar zijn deze game-changers veilig?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe toekomst naar voren halen

Met slimme (monetaire) plannetjes halen we geld uit de toekomst naar voren. We lenen het nu alvast en aflossen doet de volgende generatie wel. Kan best mits er meer mensen zijn om onze mondiale (staats)schuldenberg af te lossen. Hoe meer schulden, zoveel meer kinderen moet je hebben, c.q. maken. Maar o wee, waar blijven die dan? We zitten momenteel in een  vergrijzing. Gelukkig zijn er wat babys in aantocht: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5212052/babyboom-corona-minder-seks-meer-babys-geboren  Maar zijn het er genoeg. Moeten we de kinderbijslag niet verhogen, en ook de kinderopvangtoeslag om ouders te laten werken. Niet alleen overdag, ook ‘s nachts. Voor wat extra nageslacht en voor de broodnodige overlevering. (advies: gebruik geen condooms maar carbonpapier, dan krijg je een tweeling met als bijvangst dubbele kinderbijslag).

Krijgt MKB kwijtschelding?

De kostwinning zal in de toekomt nog een dingetje worden. Geen klein dingetje maar een noodzaak van levensbelang. Er wordt gestudeerd over het opmaken van de coronarekening, wees er snel bij. Ondernemersorganisaties roepen namelijk het kabinet op om na te denken over het wegstrepen van uitgestelde belastingbetalingen. Het MKB lijdt de grootste coronaschade, dat is bekend. Zonder de tientallen miljarden noodsteun(NOW-regeling) van de overheid zal de helft van het midden- en kleinbedrijf niet overleven. De rekening loopt alsmaar verder op. Wopke Hoekstra is heel royaal omdat de NL-staatsschuld lager was dan bij de andere EU-lidstaten. Ook Wopke denkt aan nu en niet aan later. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Het voorstel om het MKB kwijtschelding van belastingschulden te verlenen wordt in overweging genomen. Gaat ‘slechts’ om 12,6 miljard aan uitgestelde belastingen in 2020. Met de  verlenging van het steunpakket in 2021 komt er nog 3,5 miljard extra uitstel bij. Nog even wachten dus met de coronarekening. Onder de telstreep staat de grootste post, de btw ad 21 procent. Stel voor dat bedrag ook kwijt te schelden als we toch bezig zijn met wegstrepen. Als er zo makkelijk over wordt gedacht.

Lees ook:  Hoe Ghislaine Maxwell Jeffrey Epstein's Socialite Fixer werd en waarom zijn 'Little Black Book' nog steeds van belang is voor iedereen erin

Uitzien naar verkiezingen

Misschien kunnen we onze hoop vestigen op de verkiezingen. Zal iedereen de huidige coalitie wel zat zijn als men inziet dat de werknemers in loondienst en gepensioneerden in 2022 de coronarekening gepresenteerd krijgen. Er moet afgerekend worden toch? Het MKB kon even niet betalen doordat de samenleving op hun geld bleef zitten. Aha, denkt de nieuwe(?) minister van Financiën, dan moet ik het halen waar het bleef liggen. Vergeet dus mijn idee van een rekening zonder btw. Die gaat omhoog, wat ik u brom. Ook de inkomstenbelasting en andere heffingen van gemeentelijke overheden met als gevolg: consuminderen. Gevolg: minder omzet MKB. Gevolg: minder omzetbelasting en minder winstbelasting. Gevolg: nieuwe tekorten op de Rijksbegroting. Gevolg: opnieuw hogere belastingen. Gevolg: revolutie. Vraag: wanneer? Antwoord: als iedereen deze column leest.

GWComments

comments