Kabinet werkt aan spoedwet avondklok • Rutte roept op om vanavond thuis te blijven

Kabinet werkt aan spoedwet avondklok • Rutte roept op om vanavond thuis te blijven

16 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Rutte roept iedereen op zich aan de avondklok te houden

Demissionair premier Rutte legt op de persconferentie uit waarom er hoger beroep is aangetekend. “Het opschorten van de maatregel zou direct een ernstig gevolg hebben voor het bestrijden van het coronavirus.” Hij roept dan ook iedereen met klem op zich te houden aan de avondklok.

“Als de avondklok op dit moment niet op de juiste juridische basis zou berusten, dan betekent dat nog niet dat hij niet nodig is. De avondklok is geen doel maar een middel, om het virus zoveel mogelijk onder controle te houden.”

Kabinet werkt voor de zekerheid ook aan spoedwet

Het kabinet gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat de avondklok van tafel moet, omdat het vindt dat die wel op de juiste manier is ingevoerd. Daarom wordt het gerechtshof in Den Haag gevraagd de uitspraak van de voorzieningenrechter van vanmorgen te schorsen. De zitting van het hof begint om 16.00 uur.

De Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking moet worden gesteld.

Voor alle zekerheid bereidt het kabinet een spoedwet voor, zei demissionair minister Grapperhaus. “Omdat we die avondklok nodig hebben”:

Rutte: kabinet geen moment overwogen om te stoppen met avondklok

Het kabinet heeft geen moment gedacht aan het per direct schrappen van de avondklok, zegt Rutte. Hij noemt het een buitengewoon effectieve maatregel die naar verwachting tussen de 8 en 13 procent minder besmettingen oplevert. Opheffen is daarom “niet verstandig”.

Lees ook:  DEMOCRATEN, DE LOSGESLAGEN PARTIJ VAN TRUMP HAAT

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenRutte wijst er ook op dat het kabinet nog steeds erg bezorgd is over de Engelse variant, die besmettelijker is dan de klassieke variant van het virus. “De avondklok is juist ingevoerd om voor te zijn dat door de Engelse variant het aantal besmettingen weer omhoog gaat. We hebben die avondklok echt nodig.”

Hij noemde het opheffen van de avondklok “een tegenvaller”.

OMT-lid waarschuwt: opheffen avondklok brengt ons dichter bij derde golf

Arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten zegt dat het coronavirus zich sneller zal verspreiden als de inwoners van Nederland na 21.00 uur weer over straat mogen. Daardoor zullen besmette mensen weer meer anderen besmetten en zal het virus sneller verspreiden, vreest hij. “Alles waarmee de R-waarde omhoog gaat, brengt ons dichter bij een hoge derde golf.”

Hij benadrukt dat niet te zeggen is wat de avondklok precies betekent voor de strijd tegen het virus. “Het is ongelooflijk moeilijk om het effect van individuele maatregelen te zien. Maar alles wijst erop dat wat we gedaan hebben die derde golf aan het voorkomen is.”

Als de avondklok definitief verdwijnt, moet het kabinet mogelijk andere maatregelen overwegen om het virus onder controle te krijgen. Over alternatieven heeft het OMT nog niet gesproken, zegt Bonten. “Dan kom je uit bij reisbeperkingen in regio’s.

Lees ook:  Agenda 2030: “Building Back Better” - Coronavirus dient als voorwendsel voor wereldwijde onrust


Comments

comments