Spanje onderzoekt extreemrechtse partij vanwege haatzaaiende uitlatingen tegen moslims

Spanje onderzoekt extreemrechtse partij vanwege haatzaaiende uitlatingen tegen moslims

17 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Aanklagers in Spanje hebben twee afzonderlijke onderzoeken gestart naar een extreemrechtse partij en extremistische neonazistische sympathisanten voor het plegen van haatmisdrijven tegen respectievelijk moslims en joden.

Het parket van de provincie Barcelona zei dinsdag dat het onderzoek deed naar de recente campagne in een regionale Catalaanse verkiezing door Vox, een partij die Spaans nationalisme, populisme en een compromisloze houding tegen illegale migratie combineert, na het ontvangen van klachten van verschillende islamitische gemeenschappen.

De groepen, die meer dan 300 moskeeën in de noordoostelijke regio vertegenwoordigen, voerden aan dat de sociale mediacampagne van Vox onder de tag #StopIslamization, die een videomix met nieuws over moslims en een extremistische aanslag in 2017 omvatte, lasterlijk was jegens moslims in Catalonië .

De aanklager van Barcelona, ​​Pilar López, vertelde The Associated Press (AP) dat het eerste onderzoek, dat wordt beschermd door gerechtelijk geheim, tot zes maanden kan duren voordat wordt besloten of de campagne neerkomt op het aanzetten tot haat tegen moslims.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe parlementaire woordvoerder van Vox, Iván Espinosa de los Monteros, zei dinsdag dat de partij trots was op haar acties.

De campagne legde de nadruk op de risico’s, zei hij, “veroorzaakt door sommigen die de westerse levensstijl niet accepteren en zelfs komen om het naar beneden te halen.”

Vox maakte voor het eerst zijn intrede in de Catalaanse politiek en sloeg alarm over het hele politieke spectrum, en behaalde zondag 11 van de 135 zetels van het regionale parlement, meer dan de andere twee centrum-naar-rechts partijen samen.

In een andere zaak begonnen aanklagers in Madrid een onderzoek naar antisemitische berichten van een kleine groep extremisten die zaterdag bijeenkwamen om de nagedachtenis te eren van een Spaans peloton dat zich bij de nazi-troepen voegde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In video’s die door het Russische persbureau Ruptly of the March op de grootste begraafplaats van Madrid worden verspreid, houdt een vrouw een vurige toespraak waarin ze verwijst naar ‘de jood’ als ‘de vijand’.Lees ook:  "Zo snel mogelijk" - Spanje wil een onvoorwaardelijk basisinkomen invoeren

Comments

comments