In het zuiden van de Verenigde Staten sterven ze nu van de kou

In het zuiden van de Verenigde Staten sterven ze nu van de kou

19 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Letterlijk, met inmiddels dertig doden. De stroom viel uit. En dat is ongemakkelijk nieuws voor ‘Alles Elektrisch’ waar Joe Biden en Kamala Harris mee willen scoren. In Texas en elders hadden ze de afgelopen dagen ‘Rolling Blackouts’, waarbij de bedrijven die elektriciteit produceren gebieden afsluiten gedurende een bepaalde periode, en vervolgens een ander gebied, om het eerder afgesloten gebied weer op adem te laten komen. Dat zal er niet beter op worden nu zelfs nucleaire centrales de geest geven. We hebben het over het militair machtigste land ter wereld, met meer wapens en kerncentrales in schepen, verspreid over alle wereldzeeën, dan alle andere landen bij elkaar.

 

Daarbij schoot de prijs van elektriciteit richting stratosfeer, want wat schaars is, is duur. Sommige websites gebruikten een foto van een helicopter die met een waterkanon antivries op de met dikke lagen ijs bedekte wieken van een windmolen spuit, maar dat was in Zweden. Erg goed voor het milieu en het Klimaat! ‘Debunking’ de claim dat het betrekking heeft op de situatie in Texas door er op te wijzen dat het een Zweedse foto is benadrukt slechts dat het een wereldwijd probleem is. En nee, Merijn de Waal, jokkebrokkend voor NRC over de kwestie, het is dus niet kenmerkend voor een verkeerde bezuiniging, waar die wieken in andere landen verwarmd worden. Dergelijke verwarming kost, ook in de maanden waarin het niet vriest, rendement, en vergt extra onderhoud en complexe materialen voor de wieken, wat de kostprijs opjaagt, waar een wiek zonder complexe voorzieningen gemiddeld al 200.000 Euro kost. Met 8.3 ‘failures‘ per turbine per jaar, waarvan iets meer dan één ‘major‘, gemiddeld, met reparaties die tussen de 10.000 en 100.000 Euro kosten. IJs vormt daarbij een gevaar voor de omgeving, met een veilige straal om de molen van 500 meter. Dat kan autonoom een reden zijn om een molen stil te zetten, ook al waait het. En als die molens niet draaien, omdat het windstil is, én ijskoud, maar wel met een ‘deicing‘ voorziening, moet er elektriciteit, en véél ook, náár die molens, terwijl die fossiel opgewekte elektriciteit in dat geval ook nodig is om het gebrek aan windenergie op te vangen. Daarbij is ook in Texas ‘windenergie’ inmiddels een voorname bron, en met 25% aandeel in de energie-opwekking groter dan de kolencentrales. Op het Nederlandse nieuws toonden ze beelden van een vrouw die in haar BMW zat, met draaiende motor, om een beetje op te warmen en haar mobiele telefoon op te laden. Nog een geluk voor haar dat ze geen Tesla heeft! Als je al een werkend oplaadpunt vindt, kost een ‘volle tank’ nu $900.

Lees ook:  De mythe dat mensen harder werken onder het kapitalisme

 

Het is waar dat het nu ‘ongewoon’ koud is in het zuiden van de Verenigde Staten, maar het is niet zo dat het een unieke situatie is. Tot in Florida kan het vriezen. Maar tegen de achtergrond van het verhaal van de opwarming van de aarde zijn dit soort memorabele catastrofes lastig voor de ‘Groene Agenda’, en daarom besteden ‘Klimaatkranten’ buiten de Verenigde Staten er niet al teveel aandacht aan. Toch is dat niet handig. Althans, als de zorg voor milieu en klimaat je ter harte gaat. Want zoals de vlag er nu bij hangt, met steeds meer bedrijven, en overheden, die niet schoner worden, maar kapitalen steken in ‘Greenwashing’, is het hele orgel goed vals.

 

Het elektriciteitsnet in de hele Verenigde Staten is notoir onbetrouwbaar. Hoeveel het zou moeten kosten om de hele zaak te moderniseren valt niet te becijferen. Tussen de anderhalf en twee biljard Dollar is hoe dan ook al nodig voor het onderhouden van het zaakje tot 2030. Dat is zonder vernieuwing, of uitbreiding. De onbetrouwbaarheid van het huidige net zorgt voor een ‘gezonde markt voor dieselgeneratoren die als ‘back-up’ worden gebruikt. Waar de stroom beslist niet mag uitvallen, zoals bij ziekenhuizen en ‘datacenters’, dienen er daarnaast nog omvangrijke batterijen te zijn voor het opvangen van de eerste schok, terwijl de dieselgeneratoren worden opgestart, of de dieselgeneratoren moeten permanent ‘standby’ meedraaien, zoals ook het geval is waar een ‘klassieke’ centrale ‘standby’ moet zijn voor het geval de opgewekte zonne- of windenergie tegenvalt. Zoals nu dus in Texas. Ook in ons land, waar alle nieuwe ‘datacenters’ alle ‘Groene Stroom’ opvreten. Door de automatisering levert het ook nog eens geen banen op, en wat wij overhouden is de ‘horizonvervuiling’, en de ‘surveillance state’ die dergelijke centra nodig hebben om hun ‘cyberfunctie’ te kunnen realiseren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren 

U hoeft de krant maar open te slaan, en u bent er getuige van dat Joe Biden en zijn ‘Team’ Trump als enige zorg lijken te hebben. Daarnaast rapporteerden de ‘Gevestigde Media’ dat Joe Biden een wedstrijdje ‘Mario Kart’ met zijn kleindochter had gewonnen, terwijl Kamala Harris voor president mag spelen, waarbij het beleid in grote lijnen dat van Trump volgt. In mijn ogen is dat allemaal een bevestiging van mijn angst dat ze in ‘Washington’ nergens oog voor hebben, behalve het faciliteren van de ‘Grote Corporaties’, en daarbij geen pottenkijkers willen. Het is mijn angst, omdat de consequenties niet beperkt blijven tot wat zich in de Verenigde Staten zal voltrekken onder dat gesternte. Al is dat laatste op zichzelf al voldoende reden voor mij, waar ik familie heb in de Verenigde Staten die ik het beste gun, en dat land en het volk mij dierbaar is. Ook al heb ik altijd problemen gehad met die ‘Warparty’ en de ‘grifters’ in ‘Washington’.

Lees ook:  TEXAS GEEFT ABORTUS DE SCHULD VOOR HET VERSPREIDEN VAN HET VIRUS, MAAR HET IS DE STAAT DIE MILJOENEN IN GEVAAR HEEFT GEBRACHT

 

Het ‘Team’ van Biden heeft van het ‘Team’ van Trump ook de strijd tegen ‘Nordstream II’ overgenomen. Dat is niet verwonderlijk, want al in 2016 zag Biden zijn hele ‘geniale’ coup in Oekraïne, bedoeld om een loodzware hand op de gaskraan tussen Rusland en ‘Europa’ te leggen, met zijn zoon Hunter in een ‘pluche’ baan in die sector, in rook opgaan door die ontwikkeling. Dat Trump die strijd voortzette zal niet gemotiveerd zijn geweest door de vrees dat die arme Hunter en Joe daardoor inkomsten mis zouden lopen. De miljarden die de Verenigde Staten hadden geïnvesteerd in die coup dreigden een verkeerde ‘investering’ te worden. Trump had eerder op het netvlies dat peperdure, en milieu/klimaat-onvriendelijk (vanwege het transport per schip en ‘facking‘) Amerikaans ‘LNG’ een alternatief zou moeten worden voor goedkoop Russisch gas, dat oneindig veel minder belastend is voor het milieu door het transport per pijpleiding. Maar waar Texas door dit akkefietje met wat winterweer ook meteen de export van ‘LNG’ stillegt, omdat ze het zelf nodig hebben nu de windmolens niet meer draaien, en de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw en ijs, onderstreept dat nog eens dat je goed gek bent als je de Europese economie daaraan ophangt.

 

Op geen enkele manier is dit een poging om enig belang te dienen, anders dan het belang van de mensheid als geheel, met inbegrip van de Amerikanen. Niet voor het eerst, en ik vrees dat het ook niet voor het laatst zal zijn, merk ik op dat de nadruk op militaire macht, en ‘financials’, waaronder het speculatieve deel van de ‘economie’, met haar ‘windhandel’ in ‘Bitcoins’ en door de ‘Centrale Banken’ opgepompte ‘Asset Bubbles’, ons verschrikkelijk duur komt te staan als we niet tot inkeer komen. Het gaat mij er beslist niet om ‘Groen’ in diskrediet te brengen waar het een oprechte, en levensvatbare, geen schijnbare, verbetering is op weg naar een gezonder leefklimaat, en een reductie van ons gebruik van steeds schaarser worden grondstoffen. Maar die kant gaat het niet op. Niet in ons deel van de wereld, althans.

Lees ook:  Het Hooggerechtshof sloeg de opruiende poppenshow van Trump in Texas neer

 

Of we nu kijken naar ‘Katrina’, of naar ‘Texas 2021’, of naar de ‘Covid-pandemie’, of de ‘Krediet-Crisis’, of de tenenkrommende ‘Presidentiële Verkiezingen’, en zoveel andere ernstige ontsporingen van de meest uiteenlopende aard, het zijn allemaal tekenen aan de wand dat de toekomst van de mensheid niet in goede handen is bij de ‘Corporaties’ en hun politieke ‘Henchmen’. U moet van mij aannemen dat ik het Joe gun dat hij nog vele jaren kan genieten van spelletjes ‘Mario Kart’ met zijn kleindochter, en dat hele bejaardentehuis in ‘Washington’ mag van mij ‘gisteren’ met pensioen, op voorwaarde dat ze iemand vinden die het in zich heeft dat land weer op de kaart te zetten als een inspiratiebron. Weg van dat imago van een tot de tanden bewapende parasiet. Om dat te realiseren zal volop hulp nodig zijn van producerende landen, alsmede de herstructurering van het internet. Een soort ‘Marshall-Plan’ in omgekeerde richting. De vrieskou die gepaard gaat met de ‘Tweede Koude Oorlog’ vraagt om warmere relaties tussen de volkeren, en keuzes die meer om het lijf hebben dan ‘Greenwashing’. Maar daarnaast ook de acceptatie dat bepaalde industrieën, en logistieke processen, nooit volledig ‘schoon’ zullen worden. Die producten en diensten dan maar ‘cancellen’ is niet het antwoord. En al helemaal niet als daarvoor achterbakse excuses worden gebruikt die voortvloeien uit ‘intelligente maatregelen’ die de complete economie om zeep helpen, of wat daar nog van over was na de ‘Krediet Crisis’.Comments

comments