Een meer soeverein Duitsland dichter bij Rusland en China zou de druppel kunnen zijn die de Amerikaanse hegemonie de rug toekeert

Een meer soeverein Duitsland dichter bij Rusland en China zou de druppel kunnen zijn die de Amerikaanse hegemonie de rug toekeert

20 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Vorige week hebben we de noodzakelijke historische en geopolitieke stappen getraceerd om te begrijpen  waarom Rusland het Westen gek maakt .

En toen, afgelopen vrijdag, vlak voor het begin van het Jaar van de Metal Ox, kwam de bom, met de gebruikelijke zelfvertrouwen afgeleverd door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

In een interview met de populaire talkshow-presentator Vladimir Solovyov – met het  volledige transcript  gepubliceerd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken – zei Lavrov dat Moskou “klaar moet zijn” voor een mogelijke “breuk met de Europese Unie”.

De onheilspellende doorbraak zou een direct gevolg zijn van nieuwe EU-sancties, met name die “die risico’s voor onze economie creëren, ook op de meest gevoelige gebieden”. En dan, de doorbraak in Sun Tzu-stijl: “Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog.”

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zorgde er daarna voor dat hij uitlegde dat Lavrov uit zijn verband was gerukt: de media hadden, zoals te verwachten was, een “sensationele” kop gegrepen.

Dus het volledige, genuanceerde antwoord van Lavrov op een vraag over de wankele betrekkingen tussen de EU en Rusland moet zorgvuldig worden onderzocht:

“We denken dat we hier klaar voor zijn. We zijn buren. Samen zijn ze onze grootste handels- en investeringspartner. Veel EU-bedrijven zijn hier actief; er zijn honderden of zelfs duizenden joint ventures. Als een bedrijf van beide kanten profiteert, gaan we door. Ik weet zeker dat we op defensiegebied volledig zelfvoorzienend zijn geworden. We moeten ook dezelfde positie in de economie verwerven om dienovereenkomstig te kunnen handelen als we opnieuw zien (we hebben dit meer dan eens gezien) dat sancties worden opgelegd in een sfeer waar ze risico’s voor onze economie kunnen creëren, ook in de meest gevoelige gebieden zoals de levering van componenten. We willen niet geïsoleerd zijn van de wereld, maar we moeten hier wel op voorbereid zijn. Als men vrede wil moet men zich op een oorlog voorbereiden.”

Het is vrij duidelijk dat Lavrov niet beweert dat Rusland eenzijdig de betrekkingen met de EU zal verbreken. De bal ligt eigenlijk bij de EU: Moskou stelt dat het geen first-strike-optie zal uitoefenen om de betrekkingen met de Brusselse eurocratie te verbreken.

En dat zou op zichzelf ook heel anders zijn dan het verbreken van de relaties met een van de 27 EU-lidstaten.

De context waarnaar Peskov verwijst, is ook duidelijk: EU-gezant Josep Borrell had na zijn rampzalige reis naar Moskou de kwestie aan de orde gesteld dat Brussel de oplegging van verdere sancties overwoog.

De reactie van Lavrov was duidelijk bedoeld om enig gevoel in de dikke hoofden van de Europese Commissie (EC) te trommelen, geleid door de notoir incompetente voormalige Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen en haar ‘chef’ voor buitenlands beleid Borrell.

Eerder deze week moest Peskov indringend terugkomen op de vulkanische sage: “Helaas blijft Brussel praten over sancties, net als de Verenigde Staten met maniakale volharding. Dit is iets dat we nooit zullen verwelkomen. Het is iets dat we helemaal niet leuk vinden. “

Praten over diplomatiek eufemisme.

Dus het toneel is klaar voor een rauwe – op zijn zachtst gezegd – bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU aanstaande maandag, waar ze zullen bespreken – wat nog meer? – mogelijke nieuwe sancties.

Die omvatten hoogstwaarschijnlijk reisverboden en bevriezing van tegoeden voor geselecteerde Russen, waaronder mensen die heel dicht bij het Kremlin staan, die door de EU de schuld krijgen van de gevangenneming eerder deze maand van rechtse blogger en veroordeelde fraudeur (een oplichterij tegen Yves Rocher) Alexei Navalny.

De overgrote meerderheid van de Russen beschouwt Navalny – met een populariteit van hoogstens 2% – als een bescheiden, vervangbaar NAVO-bezit.

De bijeenkomst van volgende week zal de weg vrijmaken voor de top van de leiders van de lidstaten eind maart, waar de EU – en dat is het operatieve woord – formeel nieuwe sancties zou kunnen goedkeuren. Dat vereist een unanieme beslissing van de 27 lidstaten van de EU.

Zoals het er nu uitziet, lijkt het er, afgezien van de opvallend Russofobe gebruikelijke verdachten – Polen en de Baltische staten – niet op dat Brussel zichzelf in de rug wil schieten.

Onthoud Leibniz

EU-waarnemers hebben duidelijk niet gezien hoe de pragmatische kijk van Moskou op Brussel zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

De handel tussen Rusland en de EU zal hoe dan ook doorgaan. De EU heeft Russische energie hard nodig; en Rusland is bereid het te verkopen, olie en gas, pijpleidingen en zo. Dat is strikt zakelijk. Als de EU het niet wil – om een ​​hoop redenen – geen probleem: Rusland ontwikkelt een gestage stroom van bedrijven, inclusief energie, door heel Oost-Azië.

De altijd relevante Valdai Discussion Club, een in Moskou gevestigde denktank, volgt bijvoorbeeld  zorgvuldig  het handelsaspect van het strategische partnerschap tussen Rusland en China:

“Het Amerikaanse beleid zal blijven streven naar een splitsing tussen China en Rusland. Europa blijft een belangrijke partner voor Moskou en Peking. De situatie in Centraal-Azië is stabiel, maar het vereist de opbouw van Russisch-Chinese samenwerking. “

Poetin woog  lateraal ook  op de EU-Rusland-sage, die een subtekst is van die eeuwige strijd tussen Rusland en het Westen: ‘Zodra we ons begonnen te stabiliseren, om weer overeind te komen – volgde het afschrikbeleid onmiddellijk. … En naarmate we sterker werden, werd dit afschrikbeleid steeds intensiever gevoerd. “

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Donald Trump rijdt in het klassieke rechtse script

Ik hintte vorige week naar de  intergalactische verre mogelijkheid van een as Berlijn-Moskou-Peking.
Media- en telecomanalist Peter G. Spengler kwalificeerde het in een lange e-mail op elegante wijze als behorend tot het gevoel van mogelijkheden van Robert Musil  ,  zoals beschreven in zijn meesterwerk  The Man Without Qualities .

Peter Spengler vroeg ook aandacht voor Leibniz ‘  Novissima Sinica , en met name voor een essay van Manfred von Boetticher over  Leibniz en Rusland , vertegenwoordigd door tsaar Peter de Grote, waarin de rol van Rusland als brug tussen Europa en China wordt benadrukt.

Hoewel Leibniz Peter de Grote uiteindelijk nooit heeft ontmoet, leren we dat “het altijd Leibniz ‘doel was om praktische toepassing te krijgen voor zijn theoretische bevindingen. Zijn hele leven was hij op zoek naar een ‘grote potentaat’ die openstond voor moderne ideeën en met wiens hulp hij zijn ideeën over een betere wereld kon realiseren. In het tijdperk van absolutisme leek dit het meest veelbelovende perspectief te zijn voor een geleerde voor wie de vooruitgang van wetenschap en technologie, evenals de verbetering van onderwijs en economische omstandigheden urgente doelen waren. “

“Tsaar Peter, die even machtig als open stond voor alle nieuwe plannen en wiens persoonlijkheid hem sowieso fascineerde, moet daarom een ​​buitengewoon interessant contact voor Leibniz zijn geweest. Aangezien West-Europa door de jezuïetenmissie in nauwer contact met China was gekomen en Leibniz het belang van de millennia-oude Chinese cultuur had ingezien, zag hij in Rusland ook de natuurlijke band tussen de Europese en Chinese culturele sferen, het centrum van een toekomstige synthese. tussen de Oriënt en het Westen. Met de opkomende omwentelingen in het Russische rijk, leken zijn hoop vervuld te worden: vol verwachting volgde hij de veranderingen in Rusland, zoals ze onder Peter I aan het ontstaan ​​waren. “

Maar Leibniz oproepen in dit stadium is dromen van hemelse sferen. De geopolitieke realiteit voor voetgangers is dat de EU een Atlanticistische instelling is – de facto ondergeschikt aan de NAVO.

Lavrov wil zich misschien gedragen als een taoïstische monnik, of zelfs een Leibniz trekken, maar het is moeilijk als je gedwongen wordt om met een stel dummy’s om te gaan.

Het draait allemaal om soevereiniteit

Boze Atlantici beweren dat niet-entiteit Navalny direct gerelateerd is aan Nord Stream 2. Onzin: Navalny werd  gebouwd  (mijn cursief) door de gebruikelijke verdachten als een stormram om Nord Stream 2 te ondermijnen.

De reden is dat de pijpleiding Berlijn zal consolideren in de kern van het energiebeleid van de EU. En dat zal een belangrijke factor zijn in het algemene buitenlands beleid van de EU – waarbij Duitsland, althans in theorie, meer autonomie zal uitoefenen ten opzichte van de VS.

Dus hier is het “vuile” geheim: het is allemaal een kwestie van soevereiniteit. Elke geopolitieke en geo-economische speler weet wie er geen hechtere Duitsland-Rusland entente wil.

Stel je nu een hegemonisch Duitsland in Europa voor dat nauwere handels- en investeringsbanden smeedt met niet alleen Rusland maar ook met China (en dat is het andere “geheim” dat ingebouwd is in de handels-investeringsovereenkomst tussen de EU en China).

Dus wie er ook in het Witte Huis is ondergebracht, er is niets anders te verwachten van de Amerikaanse Deep State, afgezien van de “maniakale” drang naar eeuwige, opeengestapelde sancties.

De bal ligt eigenlijk in de Berlijnse rechtbank, veel meer dan in de rechtbank van de eurocratische nachtmerrie Brussel, waar ieders toekomstige prioriteit erin bestaat om hun volledige, dikke pensioen belastingvrij te ontvangen.

De strategische prioriteit van Berlijn is meer export – binnen de EU en vooral naar Azië. Duitse industriëlen en het bedrijfsleven weten precies waar Nord Stream 2 voor staat: de steeds assertievere Duitse soevereiniteit die het hart van de EU leidt, wat zich vertaalt als toegenomen EU-soevereiniteit.

Een immens belangrijk bord is onlangs door Berlijn afgeleverd met de goedkeuring die is verleend voor de invoer van het Spoetnik-vaccin.

Is het gevoel van mogelijkheden van Musil al in het spel? Het is te vroeg om te vertellen. De hegemonie heeft sinds 2014 een hybride oorlog zonder beperkingen tegen Rusland ontketend. Deze oorlog is misschien niet kinetisch; grofweg is het 70% financiële en 30% informatie.

Een meer soeverein Duitsland dichter bij Rusland en China zou de druppel kunnen zijn die de hegemonie de rug toekeert.

[Foto bovenaan: 19 januari 2020, Berlijn: bondskanselier Angela Merkel (CDU) ontvangt Vladimir Poetin, de president van Rusland, voor de bondskanselarij voor de conferentie in Libië. Het doel van de conferentie is een duurzaam staakt-het-vuren in het burgeroorlogland. Foto: Kay Nietfeld / dpa]

 

Lees ook:  9/11 Twee decennia later ... een erfenis van verschrikkingen en keizerlijke nederlagen

Pepe Escobar  is correspondent-at-large bij  Asia Times . Zijn laatste boek is  2030 . Volg hem op  Facebook .

Gepubliceerd door AsiaTimes Comments

comments