Stel je voor dat je wakker wordt en geen nieuws op Facebook hebt: wat is er in Australië gebeurd en waarom is het voor iedereen relevant?

Stel je voor dat je wakker wordt en geen nieuws op Facebook hebt: wat is er in Australië gebeurd en waarom is het voor iedereen relevant?

20 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Aanstaande maandag zal de Australische Senaat stemmen voor de hervorming die technologiebedrijven verplicht om de media te betalen voor hun inhoud.

In de wereld van vandaag kan het voor velen bijna onmogelijk zijn om te stoppen met het ontvangen van nieuwsinformatie op sociale media. Maar dit is precies wat er gebeurde op donderdag 18 februari in Australië na Facebook beperkt het bekijken en delen van nieuws in het land, in reactie op de regeldruk die streeft naar het platform te dwingen om haar inkomsten met de media te delen.

Hoewel de wet nog steeds op goedkeuring wacht, heeft het bedrijf van Mark Zuckerberg zijn dreigement opgevolgd door lokale media te beperken om inhoud op het platform te delen of te plaatsen. De informatiepagina’s op het sociale netwerk waren gewoon leeg toen ze vanuit Australië probeerden te openen en miljoenen gebruikers konden geen nieuws van lokale of buitenlandse media zien of delen .

No Title

Yup. They’re all gone. Every single post that has previously been published by major news outlets in Australia have completely disappeared (@abcnews, @SBSNews, @7NewsAustralia, @9NewsAUS, @australian, @smh etc) pic.twitter.com/Kt0Sv1qQMj

Als gevolg hiervan was een aanzienlijk deel van de bevolking bijna afgesneden van de informatie. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Canberra in 2020 toonde aan dat 21% van de Australiërs sociale media gebruikt als hun belangrijkste nieuwsbron, en 39% van de bevolking ontvangt nieuws van Facebook.

Volgens de NiemanLab-organisatie had het verbod meerdere gevolgen , aangezien het naar schatting het publiek van sommige Australische mediakanalen drastisch verminderde, met een verkeersdaling tot 93% op de dag na de implementatie ervan. Met het oog hierop begonnen sommige lokale media met succes het downloaden van hun eigen applicaties te promoten.

No Title

Facebook is cutting off it’s nose desire it’s face . I prefer the ABC news app for all my daily,local international news . Thank ABC Australia keep up the great work 🙏🏻🙏🏻😎 pic.twitter.com/6dJ1JsogD3

Discord hervorming

De Australische wet die Facebook en Google van Alphabet Inc wil dwingen commerciële overeenkomsten te sluiten met Australische uitgevers of arbitrage onder ogen moet zien, werd dinsdag goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en zal aanstaande maandag ter stemming worden voorgelegd aan de Senaat, die is van mening dat het groen licht zal geven voor hervormingen.

Vanaf het begin hebben de twee technologische reuzen gedreigd niet toe te geven aan de druk van de Australische regering en het nieuws van de media in dat gebied op hun platforms te beperken. Uiteindelijk koos Google er echter voor om deals te sluiten met een waarde van tientallen miljoenen dollars .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Julian Assange's gevangenschap legt Amerikaanse mythen over vrijheid bloot

De Australische premier Scott Morrison zei zaterdag dat Facebook terugkeerde naar de onderhandelingstafel na het blokkeren van nieuwsinhoud in het oceanische land. Terwijl Morrison metaforisch beweerde dat Facebook ons ​​”tijdelijk weer heeft ‘toegevoegd'”, heeft het bedrijf nog geen openbare opmerkingen gemaakt over een wijziging in zijn standpunt.

William Easton, de vertegenwoordiger van Facebook voor Australië en Nieuw-Zeeland, zei op 17 februari dat de voorgestelde wet “de relatie tussen het platform en de media verkeerd interpreteert” en voerde aan dat voor het sociale netwerk de “commerciële winst uit nieuws minimaal is”.

Facebook slaagde erin iedereen kwaad te maken

Het verbod op het sociale netwerk verbrak zelfs per ongeluk de toegang tot sommige pagina’s die werden beheerd door overheidsinstanties en nationale gezondheidsafdelingen, wat de vice-president van het sociale netwerk voor de regio Azië-Pacific, Simon Milner, ertoe bracht om deze vrijdag een verontschuldiging voor de fout uit te zenden. van het platform.

Maar afgezien van die fout, is de positie van Facebook breed bekritiseerd door de autoriteiten, de media en het publiek, waarvan sommigen hebben gepromoot om de applicatie van hun apparaten te verwijderen met de hashtag #DeleteFacebook .

De Australische vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde dat Facebook de informatiestroom censureert en het een “gevaarlijke wending” noemt. Evenzo gaven ze van Amnesty International aan dat ze ” buitengewoon bezorgd zijn over hoe een particulier bedrijf de toegang wil controleren tot de informatie waarvan mensen afhankelijk zijn.”

No Title

Facebook is severely restricting the flow of information to Australians. Not just news sites, but also information on government health, emergency services & police pages. This is an alarming & dangerous turn of events. Full quote from me below: pic.twitter.com/GsN5KVkPMP

Vergelijkbare maatregelen in andere landen

Wetgeving die technologiegiganten dwingt de media te betalen voor het delen van hun inhoud, heeft de grenzen van Australië al overschreden.

Canada beloofde donderdag Facebook te laten betalen om de inhoud van de media te gebruiken, en benadrukte dat het niet zal terugdeinzen als de blauwe reus het nieuws in het land blokkeert, zoals het al heeft gedaan in het oceanische land.

De Canadese minister Steven Guilbeault zei eerder dat hij gesprekken had met zijn Franse, Australische, Duitse en Finse tegenhangers om een ​​gemeenschappelijk front over nieuws en andere kwesties met betrekking tot Facebook en Google te bespreken.

“Het is tijd voor ontwikkelde landen om gezamenlijk Facebook op te nemen, ter wille van de mondiale democratie”, schreef het Britse parlementslid David Davis in een tweet .

No Title

It is time that developed nations collectively faced up to Facebook, for the sake of global democracy. https://t.co/cL0s0iLanCLees ook:  Het enorme geloofwaardigheidsprobleem van de media

Comments

comments