Merkel: De pandemie zal pas voorbij zijn als iedereen in de wereld is ingeënt

Merkel: De pandemie zal pas voorbij zijn als iedereen in de wereld is ingeënt

21 februari 2021 1 Door Indignatie redactie

Na de virtuele G-7-top op vrijdag sprak bondskanselier Merkel de pers toe over de punten die in de slotverklaring werden onderstreept, waaronder meer multilateralisme, een herstel van de wereldeconomie en de vastberadenheid om de pandemie te verslaan.

Naast geld moeten Duitsland en andere rijke landen mogelijk ook een deel van hun eigen vaccinvoorraden aan ontwikkelingslanden afstaan, omdat alleen vaccinatie van de hele wereld een einde zal maken aan de coronaviruspandemie, zei bondskanselier Angela Merkel vrijdag.

Na een videoconferentie van de leiders van de G-7-groep van grote geïndustrialiseerde landen, zei Merkel dat ze niet hadden gesproken over specifieke percentages van hun vaccinvoorraden voor armere landen. De bondskanselier zei tegen journalisten:

“Ik benadrukte in mijn toespraak dat de pandemie pas voorbij is als iedereen in de wereld is ingeënt.”

Met miljarden extra voor de wereldwijde vaccinatiecampagne willen de G-7-landen de strijd tegen corona in arme landen bevorderen. De Amerikaanse president Biden zegde in totaal maximaal vier miljard dollar toe, waarvan twee miljard onmiddellijk beschikbaar zou zijn. De EU heeft haar hulp met 500 miljoen euro verdubbeld. De federale overheid stelt 1,5 miljard euro extra beschikbaar. Duitsland is nu de grootste donor – vóór de VS en Groot-Brittannië.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Interview met Viktor Orbán: VN-vluchtelingenplan lijkt erop dat George Soros het schreef

Aan het einde van hun virtuele top op vrijdag zeiden de staatshoofden en regeringsleiders dat ze van 2021 een “keerpunt voor multilateralisme” wilden maken. Merkel pleitte voor het versterken van multilaterale organisaties zoals de Wereldbank, de Wereldhandels- en Wereldgezondheidsorganisaties en het Internationaal Monetair Fonds. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft de internationale samenwerking al versterkt:

“Vooral de regeringswisseling in de Verenigde Staten van Amerika heeft het multilateralisme versterkt.”

De economische wederopbouw moet rechtvaardig zijn en voor beide partijen voordelig zijn. De G7 wil met de G20 werken, vooral met China. Verwijzend naar de nucleaire deal van 2015 met Iran, zei Merkel:

“Ik zal in ieder geval proberen de onderhandelingen nieuw elan te geven. We moeten er nu voor zorgen dat er geen probleem is met wie de eerste stap zet.”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat hij de maatregelen in zijn nucleaire programma “onmiddellijk zou terugdraaien” zodra de Amerikaanse sancties worden opgeheven. Daarmee reageerde hij op het recente aanbod van Washington om de besprekingen met Teheran nieuw leven in te blazen om de nucleaire deal van 2015 te herstellen.Comments

comments