QAnon is zo groot in Frankrijk dat zelfs de regering zich zorgen maakt

QAnon is zo groot in Frankrijk dat zelfs de regering zich zorgen maakt

22 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Autoriteiten onderzoeken wat voor bedreiging de samenzweringsbeweging vormt.

De samenzweringstheorie van QAnon , die lang in verband werd gebracht met de Amerikaanse politiek, sprong uit de vijver en greep tijdens de pandemie in Europa.

Hoewel het door velen werd afgedaan als een marginale beweging, zijn de autoriteiten in Frankrijk nu zo bezorgd over de opkomst van QAnon dat de politie onderzoekt wat voor soort  bedreiging het vormt . 

Een nieuw rapport van de politie en de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de aanpak van sektarische bewegingen, Mission Interministérielle de Vigilence et de Lutte Contre Les Dérives Sectaires ‘(MIVILUDES), zal naar verwachting eind deze week worden afgerond.

Het zal worden overhandigd aan de minister van Burgerschap Marlène Schiappa, die vorige maand in het openbaar zei dat de regering QAnon “in de gaten had” en tv-zender France 3 vertelde dat de ontwikkeling van “nieuwe samenzweringsgroepen” op Franse bodem “zeer zorgwekkend” is.

No Title

🇺🇸🇫🇷 @MarleneSchiappa s’inquiète de l’émergence en France de groupes sectaires américains comme les #QAnons. La ministre de la citoyenneté a demandé un rapport sur le sujet.📺@letellier_ftv @France3tv #Dimpol pic.twitter.com/Edj6T5T6oq

Maar vorige week kwam naar voren dat de dreiging sindsdien verder was geëscaleerd , waarbij de Franse krant Le Figaro meldde dat MIVILUDES de afgelopen weken ongeveer 15 meldingen heeft ontvangen met betrekking tot QAnon. Het bureau zei dat de stijging van het aantal meldingen “zeer zorgwekkend” was in een interne memo bekeken door Le Figaro.

Het is gemakkelijk te geloven dat QAnon een uniek Amerikaans probleem is. QAnon-aanhangers speelden vorige maand een centrale rol in de Capitoolrellen en de beweging is geobsedeerd door voormalig president Donald Trump en andere Amerikaanse politieke figuren. Maar het nieuws uit Frankrijk benadrukt dat QAnon, ondanks zijn op de VS gerichte mythologie, is veranderd in een allesomvattende samenzweringstheorie die mensen in tientallen landen over de hele wereld heeft geobsedeerd.

Dat komt omdat de kernmythos van QAnon – dat een groep elites een geheime ring voor kindersekshandel leidt – een decennia-oude samenzweringsopvatting is die in verschillende landen meerdere keren is aangehaald en gepromoot.

Het komt ook op een moment in Frankrijk dat de meerderheid van de mensen denkt dat hun politieke systeem geheel of gedeeltelijk is verbroken . Die ontgoocheling biedt een enorme kans voor samenzweringstheorieën om de leegte te vullen die is achtergelaten door vertrouwen in de overheid. Tijdens de pandemie namen anti-vaxx-samenzweringen in populariteit toe, en degenen die QAnon pushten, hechtten zich snel aan die groepen.

QAnon vond zijn weg naar Frankrijk via Franstalig Canada, volgens Chine Labbe, de Europese redacteur van News Guard, een dienst die de betrouwbaarheid van nieuwswebsites beoordeelt en die een rapport publiceerde over de opkomst van QAnon in Europa .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Frankrijk: Europese Commissie aangespoord om Parijs te onderzoeken wegens 'imamhandvest'

“Een deel van de reden voor de groei van de samenzwering is de manier waarop deze spreekt over een bredere trend van wantrouwen in autoriteit”, vertelde Andrew Smith, een professor in de Franse politiek aan de Universiteit van Chichester, aan VICE News. “Dat zou eigenlijk kunnen verwijzen naar politieke, wetenschappelijke of academische autoriteit, en ik denk dat de QAnon-samenzwering tot al die instincten spreekt.”

Smith wees erop dat QAnon enkele overeenkomsten vertoont met de Yellow Vest-beweging, die in 2018 op de voorgrond kwam, en economische rechtvaardigheid zocht door middel van petities en massaprotesten. 

“Het was gedecentraliseerd, tamelijk diffuus in termen van eisen – behalve het feit dat elites corrupt waren en er niet naar de mensen werd geluisterd – en ook grotendeels via Facebook. Het ging voorbij aan directe politieke overtuiging, hoewel velen vanuit het hele politieke spectrum probeerden het te berechten. “

Toen de pandemie vorig jaar toesloeg, veranderde QAnon in een allesomvattende samenzweringsbeweging over de hele wereld, die fuseerde met anti-5G- en anti-vaxx-samenzweringen die in heel Europa hadden plaatsgevonden.

In Frankrijk werd Didier Raoult, een arts uit Marseille die beweerde een “wondermiddel” voor COVID te hebben, een boegbeeld voor het in twijfel trekken van de reacties van de Franse regering op de pandemie. Hij wordt nu genoemd als QAnon-volgers als een gewaardeerde bron van informatie. En het algemene wantrouwen jegens de regering groeide toen mensen protesteerden tegen lockdowns en uitgaansverboden.

“[Dit] helpt verklaren hoe verhalen over wantrouwen en wantrouwen ten opzichte van autoriteit zo’n kracht kunnen aannemen wanneer ze met elkaar worden verweven,” zei Smith.

Het kwantificeren van het aantal mensen dat in Europa – net als in de VS – in QAnon gelooft, is moeilijk. Deskundigen zijn geneigd te geloven dat het VK en Duitsland de grootste concentratie van QAnon-gelovigen in de regio hebben. 

Maar de cijfers in Frankrijk zijn niet onbeduidend, en volgens Tristan Mendès France, een expert op het gebied van complotbewegingen aan de Paris-Diderot University, zijn er een paar honderdduizend QAnon-volgelingen in het land . 

In de VS heeft de FBI de QAnon-beweging bestempeld als een potentiële binnenlandse terreurdreiging , en het is duidelijk dat de Franse autoriteiten soortgelijke zorgen hebben door opdracht te geven tot het politierapport. 

Maar voor Smith vormt QAnon in Frankrijk geen dreiging van geweld of politieke ontwrichting, maar een bedreiging voor de democratie.

“Ik zie de complottheorie niet als een onmiddellijke politieke bedreiging, maar ik zie het als een symptoom van een breder verval in de politieke cultuur”, zei Smith. “Het gevaar dat het vertegenwoordigt is sociaal-cultureel, het ondermijnt het geloof in de oprechtheid van de politieke instellingen van de parlementaire democratie, de wetenschappelijke instellingen die helpen bij het onderzoeken en verbeteren van ons leven, en de aard van waarheid en eerlijkheid in het gewone discours.”

Maar andere experts wijzen erop dat de lockdown betekende dat QAnon-supporters hun ontevredenheid over de regering niet volledig konden uiten – en nu de lockdowns eindigen, zou dat allemaal kunnen veranderen.

“Tot op heden heeft het kleine aantal aanhangers, in combinatie met beperkingen op het gebied van de volksgezondheid, ertoe geleid dat de coalitie niet erg veel impact heeft gehad”, zegt Emily Flore St. Denny, een expert op het gebied van Franse politiek aan de Universiteit van Kopenhagen, tegen VICE News.

“Het is echter niet onmogelijk voor te stellen dat sommigen streven naar grootschalige verstoring, vergelijkbaar met enkele van de meer lastige protesten aan de rand van de Yellow Vest-beweging,” voegde Denny eraan toe.Lees ook:  Hoe #SaveTheChildren Amerikaanse moeders naar QAnon trekt

Comments

comments