Terwijl Nederland volhardt op zijn pad van harde lockdowns, heeft zich in Zweden immuniteit voor kuddes ontwikkeld.

Terwijl Nederland volhardt op zijn pad van harde lockdowns, heeft zich in Zweden immuniteit voor kuddes ontwikkeld.

22 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Het kan niet zijn wat misschien niet is. Maandenlang schreef de pers over het mislukken van de Zweedse weg. Alleen een dergelijke mislukking zou volgens de berekening de weg van de ontmanteling van vrijheid en de economische ontbossing, zoals die in de meeste Europese landen wordt toegepast, als zonder alternatief verlaten. Nu is er echter een statistiek bekend die laat zien: een groot aantal Zweden heeft inmiddels antistoffen tegen het virus ontwikkeld. U heeft de ziekte dus al doorgemaakt – meestal met onschadelijke symptomen of helemaal geen symptomen. Als gevolg hiervan is het aantal patiënten dat met SARS-CoV-2 wordt behandeld in Zweedse ziekenhuizen sterk gedaald. Het voorbeeld van het Scandinavische land laat zien: ook hier zou het hele spook snel voorbij kunnen zijn – als de politiek wil dat het voorbij gaat.

van Sebastian Rushworth

Hier is een afbeelding die niet in de massamedia wordt getoond en ik ben er zeker van dat al diegenen die je bang voor Covid willen blijven houden, niet willen dat je ze ziet. Het toont het percentage mensen dat wekelijks met antilichamen tegen Covid wordt getest in de Zweedse bevolking, te beginnen in de 28e week van 2020, de eerste week waarvoor de Zweedse gezondheidsautoriteit gegevens verstrekt over het percentage positieve tests.

zweden

Percentage van de geteste populatie met antilichamen in Zweden

Er is zoveel interessant aan deze afbeelding. Zoals ik al zei, begint het in week 28, dus begin juli, rond de tijd dat de eerste Zweedse Covid-golf zijn dieptepunt bereikte. Op het moment  ,  ik nog steeds dacht dat dit was omdat genoeg mensen in de bevolking had ontwikkeld immuniteit voor Covid, maar we weten nu dat dat verkeerd was. Het was eerder seizoensgebonden – met andere woorden, de zomer deed Covid verdwijnen.

Het aandeel mensen dat positief testte op antistoffen was begin juli 15 procent. Het bleef een paar weken stabiel en begon toen, zoals verwacht, af te nemen omdat het aantal nieuwe infecties op dat moment erg laag was. Na een infectie maakt het lichaam meestal niet voor altijd antistoffen aan, maar deze verdwijnen. Dat betekent natuurlijk niet dat de immuniteit afneemt, zoals ik een tijdje geleden op deze blog heb  besproken . Hoewel de actieve antilichaamproducerende cellen verdwijnen, zijn er geheugencellen die klaar zijn om kort geactiveerd te worden wanneer ze weer aan de ziekteverwekker worden blootgesteld.

Na een aanvankelijke daling stabiliseerde het antilichaamniveau zich in augustus op ongeveer 10 procent en bleef op dat niveau tot oktober, toen het begon te stijgen, wat overeenkomt met het begin van de tweede golf. En het is tot nu toe letterlijk elke week een procentpunt of twee gestegen voor de hele herfst en winter. In de tweede week van januari 2021 had 40 procent van de geteste mensen in Zweden antistoffen tegen Covid.

Vreemd genoeg hebben de reguliere media relatief weinig belangstelling getoond om dit verbazingwekkende feit te publiceren. De meeste van mijn statistieken heb ik van  SVT , de Zweedse openbare omroep. Ze hadden gegevens verstrekt over de niveaus van antilichamen in Stockholm tot een maand of twee geleden, toen die informatie discreet van hun website verdween. Ik vraag me af waarom.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Corona: De weerstand tegen de overheidsmaatregelen groeit

Ik weet dat sommigen van jullie zullen beweren dat 40 procent niets betekent, omdat de gegevens niet uit een willekeurige steekproef komen. Als we maar één nummer hadden, zou dat een terecht bezwaar zijn. Maar we hebben niet alleen een nummer. We hebben het nummer voor elke week dat zes maanden teruggaat. Elke vooringenomenheid die werd toegeschreven aan het geven van voorkeur aan mensen die testen op een luchtweginfectie, wat nu is dat 40 procent positief test, was ook waar drie maanden geleden toen 10 procent positief testte. De trend is reëel en kan niet worden ontkend.

Dat gezegd hebbende, is er nog een andere vorm van bias waardoor het percentage antilichamen lager lijkt dan het in werkelijkheid is. Dat is het feit dat mensen die al weten dat ze Covid hebben gehad, meestal niet keer op keer worden getest om het te bevestigen. Deze groep wordt steeds groter naarmate meer en meer mensen Covid krijgen, en dat zorgt er uiteindelijk voor dat het percentage antilichamen lager lijkt dan het in werkelijkheid is. Dus op een gegeven moment komt er een keerpunt. In de vroege stadia van de pandemie zal een groter deel van de geteste antilichamen hebben dan bij een willekeurige steekproef zou worden verkregen. In de late stadia van de pandemie zal een kleiner deel van de geteste personen antistoffen hebben dan bij een willekeurige steekproef.

Het succes van Zweden

In de afgelopen weken is het aantal mensen dat in Zweedse ziekenhuizen voor Covid wordt behandeld snel gedaald, evenals het aandeel positieve PCR-tests. Er is veel discussie in de media over wat dit zou kunnen veroorzaken. Iedereen lijkt erg verrast. Is het omdat mensen thuis beter werken? Of omdat mensen niet zo vaak meer in beweging zijn? Of omdat meer mensen gezichtsmaskers dragen?

Niemand heeft het over de voor de hand liggende verklaring – dat zoveel mensen nu Covid hebben gehad en immuniteit hebben ontwikkeld, dat het virus moeite heeft om nieuwe gastheren te vinden.

Met andere woorden, de bijzonder controversiële strategie van Zweden inzake “kudde-immuniteit” heeft gewerkt.

Dus 40 procent van de geteste personen heeft antilichamen. En dat aantal ligt waarschijnlijk onder het percentage van de bevolking dat immuun is voor Covid omdat de aanmaak van antilichamen veel sneller afneemt dan de immuniteit, omdat niet iedereen na infectie antilichamen aanmaakt en omdat niet iedereen überhaupt vatbaar is voor het virus.

Aan het einde van de tweede week van januari waren 10.323 mensen overleden aan / met Covid in Zweden. Het werkelijke cijfer is echter waarschijnlijk veel lager. Een recente hier in Stockholm  studie  bleek dat slechts 17 procent van degenen die naar verluidt overleden aan Covid in verpleeghuizen, eigenlijk had Covid als de belangrijkste oorzaak van de dood.

Maar laten we aannemen dat 10.323 juist is om het ter discussie te stellen. Als 40 procent van de Zweden al Covid had, resulteert dat in een sterftecijfer voor infecties van 0,25 procent. Dat is iets hoger dan het wereldwijde sterftecijfer door infecties gerapporteerd door professor John Ioannidis  , wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de Zweedse bevolking ouder is dan het wereldwijde gemiddelde. Maar het is niet veel hoger en zeker niet hoog genoeg om de grootschalige vernietiging te rechtvaardigen die ons door de machthebbers wordt aangedaan. Daarom willen de angstmakers niet dat je deze afbeelding ziet. En dus hoop ik dat je me helpt het overal te verspreiden.


Sebastian Rushworth  is een Zweedse arts die in Stockholm woont en werkt. Zijn interessegebieden zijn onder meer medische ethiek, evidence-based medicine en medische geschiedenis.Lees ook:  De scepsis van mensen over COVID-19 is de fout van de liegende massamedia

Comments

comments