China en Rusland HERSCHRIJVEN ‘GLOBAL HEALTH ORDER’ met hun Covid-19-vaccins terwijl West worstelt om zijn hulp en invloed te verspreiden

China en Rusland HERSCHRIJVEN ‘GLOBAL HEALTH ORDER’ met hun Covid-19-vaccins terwijl West worstelt om zijn hulp en invloed te verspreiden

23 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Ontwikkelde westerse landen hebben zichzelf traditioneel geplaatst als de weldoeners van de ontwikkelingslanden.

Maar met Covid-19-vaccins mislukte dat schema – waardoor China en Rusland konden intrekken.

De Covid-19-pandemie woedt al een jaar, meer dan 100 miljoen mensen besmet en eist 2,5 miljoen levens.

Nu gaat de wereld echter een fase in die men ” het begin van het einde ” van de pandemie zou kunnen noemen – het begin van de wereldwijde introductie van vaccins die langzaam maar zeker immuniteit opbouwen en de basis leggen voor het weer normaal worden van het leven.

Gaandeweg zijn er meerdere vaccins gemaakt.

Degenen die het meest worden verdedigd door reguliere media zijn die gemaakt door Amerikaanse bedrijven Pfizer (met het Duitse BioNTech) en Moderna.

Maar er zijn ook anderen, waaronder drie gemaakt door China, en Ruslands eigen Spoetnik V, de laatste die beweert de eerste te zijn die ter wereld is geregistreerd.

Ongeacht de verschillende debatten over kwaliteit en doeltreffendheid, heeft de meest urgente vraag en het probleem voor het grootste deel van de wereld betrekking op ‘hoe’ en ‘wanneer’ een bepaald land een vaccin krijgt.

Hier zijn de westerse landen, zelf overweldigd door het virus, niet zo behulpzaam geweest.

In plaats van hun typische rol op zich te nemen van “assistentie” van ontwikkelingslanden, is de catastrofe van Covid-19 zo rampzalig geweest dat westerse landen geen andere keus hebben gevonden dan eerst zichzelf te helpen, door armere landen achter in de rij te plaatsen.

De Verenigde Staten, of het nu onder Trump of Biden is, hebben voortdurend een “America First” -vaccinbeleid gehandhaafd en  weigeren andere landen te helpen  totdat de binnenlandse pandemie, die naar schatting ongeveer een half miljoen mensen heeft gedood, als eerste is aangepakt.

Deze ongebruikelijke omstandigheden hebben een opening gecreëerd voor zowel China als Rusland, met name het eerste, dat in een gunstige positie verkeerde toen het het virus een jaar geleden versloeg.

Beide landen hebben miljoenen vaccins over de hele wereld gedistribueerd naar armere landen en streven ernaar nog miljoenen te verzenden, en hebben het Westen in feite achtergelaten op een gebied dat het traditioneel domineerde.

Peking zelf heeft in feite een hele internationale toeleveringsketen opgebouwd   om dit te doen, en creëerde een zogenaamde  “gezondheidszijderoute”  door het Midden-Oosten en Afrika.

Deze vorderingen herschrijven de logica van de wereldwijde gezondheidszorg en hulp zoals we die kennen, en zullen blijvende gevolgen hebben tot ver na de pandemie zelf.

Al decennia lang wordt wereldwijde medische hulp en bijstand begrepen vanuit één logisch kader: het Westen helpt de rest van de wereld.

Westerse naties hebben zichzelf aangewezen als opzichters van de status quo door het recht rijker, meer ontwikkeld en stabiel te zijn, en werpen zichzelf op als de ‘redders’ van de armere, onontwikkelde en vaak onstabiele ontwikkelingslanden, die historisch gezien in die wereld zijn geplaatst of gehouden. voorwaarde door het Westen zelf.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Gooi de boel open de crisis loopt uit de hand

Wanneer er ziekte uitbrak, zou het Westen doorgaans “onaangetast” zijn en op zijn beurt hulp, voorraden en vaccins leveren aan de getroffen landen – neem bijvoorbeeld Ebola in West-Afrika – en vervolgens een “wereldwijde gezondheidszorgorde” creëren die zij leidden.

Maar Covid-19 is een gamechanger geweest, een enorme.

Nooit sinds de Spaanse griepepidemie van 1918 zijn westerse landen zozeer overweldigd door een pandemie dat ze zich niet meer kunnen concentreren op het helpen van anderen, maar in plaats daarvan kiezen voor een ‘ieder voor zich’-beleid.

Zeker als het om vaccins gaat.

Landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stapelden agressief op met beperkte voorraden en hamsterden die voor zichzelf op, zelfs tot op het punt van ruzie met andere westerse landen, zien hoe Canada uiteindelijk niets overbleef, hoe de uitrol van vaccins in de EU traag verliep en hoe Australië en Nieuw-Zeeland pas vandaag beginnen.

Plots heeft het Westen niet meer een geheel welwillende en “zorgzame” houding ten opzichte van de derde wereld.

Zodra haar voorrecht was weggenomen, nam ook haar bereidheid om anderen te helpen.

Als gevolg hiervan zijn China en Rusland verhuisd om het gat op te vullen.

Ondanks zijn eigen enorme bevolking, voert Peking zijn vaccindonaties op  aan een groeiend aantal landen,  ook aan landen in Oost- en Centraal-Europa, en heeft het al vaccins naar bijna heel Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië verzonden.

Veel van de ontvangende landen van China hebben ook het Russische Spoetnik V-vaccin verkregen, dat toepasselijk wordt genoemd vanwege het feit dat het de eerste was, net als de Russische satelliet in de ruimterace, die de grens overschreed.

Deze vaccins herschrijven vervolgens de mondiale ‘gezondheidswereldorde’ door de dominante rol van het Westen te verdringen en deze landen in staat te stellen nieuwe wegen in te slaan in de gezondheidszorg en de farmacie die ze voorheen niet hadden.

Daarom, hoewel veel commentatoren de snelheid van de introductie van vaccins in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben geprezen, heeft het aspect van het  “vaccin-nationalisme”  dat ermee gepaard ging, hun mondiale status en invloed ondermijnd.

Elk land dat hoopt te wachten op steun van westerse landen, degradeert zichzelf in feite naar de ‘achterkant van de rij’ – dat betekent dat het mogelijk een jaar moet wachten voordat het vaccins van hen ontvangt.

Westerse welwillendheid strekt zich altijd eerst uit naar het Westen, en voor vele anderen zijn China en Rusland als de belangrijkste opties gelaten.

De politieke gevolgen zijn van belang, zelfs nadat de Covid-19-pandemie zelf voorbij is.

Neem Servië bijvoorbeeld.

Het is een land dat zowel Chinese als Russische vaccins heeft ontvangen.

Dit heeft het in een gunstiger positie gebracht dan enig ander land in de Europese Unie (behalve Hongarije, dat hetzelfde deed) en waarom zou het, op basis van een dergelijk uitgangspunt, verder integreren met het Westen?

Waar zijn de prikkels?

En veel andere landen in de wereld zullen later hetzelfde denken, waardoor het vermogen van het Westen wordt ondermijnd om te proberen Peking en Moskou te isoleren en op hun beurt de machtsverhoudingen weg te schuiven van de ‘status quo’-landen.

Lees ook:  Veel onrust in de EU


Comments

comments