Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou het extreemrechtse alternatief voor Duitsland waarschijnlijk zetels verliezen


Zonder de bekende onhandigheid van regels voor sociale afstandelijkheid, zou de scène op de digitale partijconferentie van de Duitse Christen-Democratische Unie (CDU) geschikt zijn geweest voor een spelshow overdag. Met het thema van “Who Wants to Be a Millionaire” op de achtergrond en de secretaris-generaal van de CDU, Paul Ziemiak, las de resultaten van online stemmen om te bepalen wie de partijvoorzitter zou worden … en weg te rijden in een gloednieuwe Volkswagen. Armin Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, en Friedrich Merz, een voormalig CDU-parlementair leider, stonden aan het ene uiteinde van de tv-studio. Als de richtlijnen voor het coronavirus er niet waren geweest, hadden ze waarschijnlijk elkaars hand vastgehouden en gezegd: ik hoop dat ik het ben die wint, maar ik voel me vereerd dat ik hier bij jullie ben.

Met 521 van de 991 stemmen werd Laschet op 16 januari uitgeroepen tot nieuwe CDU-leider. Hoewel het overdreven melodrama enige spot en gekweld gekreun van lezers kan oproepen, is de aanwijzing van de nieuwe CDU-leider het eerste belangrijke partijevenement vóór de federale verkiezingen in September, dat cruciaal zal zijn voor extreem-rechts in Duitsland.

Angela Merkels lange ambtstermijn als Duitse bondskanselier loopt dit jaar ten einde. Na het land door de financiële crash van 2008 en de vluchtelingencrisis van 2015 te hebben geleid , zal Merkel waarschijnlijk zijn ambt verlaten, net zoals Duitsland het grootste deel van zijn volwassen bevolking vaccineert. De aanpak van de COVID-19-pandemie door Duitsland heeft de populariteit van Merkel vergroot. Evenzo suggereert peilingen dat de CDU heeft geprofiteerd van de inspanningen van de regering. Waar de partij in 2019 slechts 19% ondervroeg (25% met zijn Beierse zusterpartij, de Christelijke Sociale Unie), heeft ze nu meer dan 30% (en zelfs 37% met de CSU) steun.

Duitsland extreemrechts

Tegelijkertijd blijft het extreemrechtse Alternatief voor Duitsland (AfD) achter. In tegenstelling tot landen zoals de Verenigde Staten, waar COVID-19-sceptici en complottheoretici zich aan één kant van het politieke spectrum hebben verenigd , zijn deze critici in Duitsland in de loop van de crisis tot brede en onverwachte coalities samengevoegd . Maar cruciaal is dat deze coalities niet hebben geleid tot een akkoord of herschikking van de loyaliteit van de partijen. Ze zijn eerder van korte duur en worden alleen bijeengehouden door grieven over beperkingen van het coronavirus. Bijgevolg heeft de AfD niet voldoende steun gekregen van deze mobilisaties en is het een paar procentpunten gedaald – van het resultaat van 2017 van 12,6% tot het ondersteunen van zweven rond 11%.

Gezien de ontwikkelingen binnen de AfD in de afgelopen twee jaar, is de politieke stagnatie ervan niet verrassend. Eind 2019 oordeelde een rechtbank in de oostelijke deelstaat Thüringen dat het niet lasterlijk is om de AfD-politicus Bjorn Hocke een “fascist” te noemen, aangezien dat – zoals door de rechtbank werd betoogd – een nauwkeurige beschrijving lijkt van zijn politiek . Verdere zelf toegebrachte schade volgde toen de leider van de partij in Brandenburg, Andreas Kalbitz, in mei 2020 werd uitgezet wegens eerder lidmaatschap van een extremistische jongerenorganisatie genaamd de Heimattreue Deutsche Jugend. De partij is enigszins geformaliseerd extreem-rechtse vleugel (Der Flügel) werd geclassificeerd als extremistisch door het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV). De BfV is onlangs verhuisd naarzijn onderzoek uitbreiden en de hele AfD categoriseren als een “vermoedelijk geval” van anti-constitutionele activiteit. Deze aanwijzing maakt nauwkeurige observatie en controle van de activiteiten van de partijleden mogelijk.

AfD zou stoelen verliezen

Al deze ontwikkelingen, gecombineerd met een poging van extreemrechtse extremisten om de Bondsdag, het lagerhuis van het parlement, binnen te vallen, hebben de groei van de AfD belemmerd. De partij trad in 2017 toe tot de Bondsdag als de op twee na grootste factie. Daaropvolgende peilingen meldden zelfs dat de steun in 2018 was gestegen tot 18%. Maar als de verkiezingen vandaag zouden worden gehouden, zou de partij waarschijnlijk minstens een dozijn zetels verliezen.

De kwestie van de opvolger van Angela Merkel als kanselier is nog niet beslist. Laschet bevindt zich in de poll-positie, maar de CDU moet goed presteren bij regionale verkiezingen in Baden-Wurttemberg en Rijnland-Palts om een ​​interne uitdaging van Markus Soder, de minister-president van Beieren en leider van de CSU, af te weren.

Maar ongeacht die uitkomst lijken de verkiezingen van 2021 de AfD en uiterst rechts van Duitsland op de hielen te zitten. Er is geen kans om het uit de Bondsdag te verbannen, maar de federale verkiezingen in september zouden de AfD haar positie als de grootste partij van de oppositie kunnen ontnemen, vanwaar de taal van haar vertegenwoordigers opzettelijk provocerend is geweest en hun gedrag notoir ontwrichtend.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord