Terwijl onze Europese buren rebelleren op straat, blijven de Duitsers op hun comfortabele bank.

Terwijl onze Europese buren rebelleren op straat, blijven de Duitsers op hun comfortabele bank.

24 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

In Italië, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Nederland komen momenteel een groot aantal mensen in opstand tegen de Corona-maatregelen en hebben al gezorgd voor regeringscrises, ontslag en openingen. Daarentegen, na de twee grootschalige demonstraties in Berlijn vorig jaar en de indrukwekkende bustour van de vier onvermoeibare ‘anticoronaridders’ Bodo Schiffmann, Samuel Eckert, Wolfgang Greulich en Ralf Ludwig, werden de dingen mooi, zo niet angstaanjagend, stil. Waarom is dat? Hoe kan deze passiviteit, deze traagheid van de Duitsers worden verklaard in vergelijking met de vastberaden rebellie van onze Europese buren?

De inactieve Duitsers

De poging om deze vraag te beantwoorden leidt onvermijdelijk tot het nationale karakter van de Duitsers, die onder meer als zwaarbloedig worden beschouwd. Deze traagheid betekent niet het onvermogen om euforie, enthousiasme en de vorming van ideeën te ontwikkelen, zoals de Duitse romantiek en het Duitse idealisme op indrukwekkende wijze laten zien. Het betekent eerder een somber, traag wezen, de neiging om de dingen langdurig vanuit alle mogelijke perspectieven te bekijken en zich over te geven aan eindeloze debatten. Naar dingen kijken, nadenken en praten is een zaak van Duitsers, moedig handelen en handelen is minder.

“Omdat, jullie Duitsers, ook jullie niet in actie en vol gedachten zijn”, zegt Friedrich Hölderlin’s gedicht “Aan de Duitsers”, en Friedrich Nietzsche merkte op in zijn verzameling aforismen “Dawn”: “Een Duitser is in staat tot grote dingen, maar het is onwaarschijnlijk dat hij dat zal doen. “

Net als alle eigenschappen die het zogenaamde volkse karakter vormen, heeft ook deze mentale eigenaardigheid historische wortels. Zelfs als het vanuit het oogpunt van vandaag exotisch klinkt, zijn de Duitsers genealogisch gezien de mensen van dichters en denkers die een uitgesproken neiging hebben tot transcendentie, tot het metafysische. Daarom was het ook gereserveerd voor twee “disciplines” die onze wereld overstijgen, voorbij de Vita activa, om de parade discipline of kunst van de Duitsers te worden: filosofie en muziek. Voor Thomas Mann (“Duitsland en de Duitsers”) maakt deze “wereldvreemdheid”, deze “abstracte” en “mystieke” relatie van de Duitser tot de wereld deel uit van de Duitse “innerlijkheid”, die hij omschreef als “misschien wel de meest bekende eigenschap” van de Duitsers ”.

De Duitse cultus van gehoorzaamheid

Naast deze in gedachten verloren zwaarbloedigheid of ‘ontkenning van deze wereld’, is er nog een specialiteit van de Duitsers die weerstand biedt tegen verzet: hun hartstochtelijke wil tot gehoorzaamheid.

“‘De mens moet iets hebben dat hij absoluut kan gehoorzamen’ – dat is een Duits gevoel, een Duitse consistentie (…) Onderwerping, navolging, publiekelijk of in geheimhouding – dat is de Duitse deugd” (1).

Zoals Nietzsche opmerkt, wordt deze Duitse wil tot onvoorwaardelijke gehoorzaamheid gekenmerkt door het feit dat alleen mensen en niet concepten worden gehoorzaamd. Luther zei:

“… er moet een wezen zijn dat de mens absoluut kan vertrouwen – het was zijn bewijs van God, hij wilde (…) dat men een concept niet zou gehoorzamen, maar een persoon (…) dat is de sekte van de Duitser, hoe minder hij over is van cultus in religie. De Grieken en Romeinen dachten anders en zouden zoiets bespot hebben, er moet een wezen zijn: het maakte deel uit van hun zuidelijke gevoelsvrijheid om zich te verdedigen tegen ‘onvoorwaardelijk vertrouwen’ en, bij de definitieve sluiting van het hart, een beetje scepsis over van alles en nog wat. Om iets achter te houden, of het nu God, de mens of het concept is ” (2).

Als men Nietzsche’s opmerkingen volgt, die de cultus van de Führer en loyaliteit aan de Nibelungen impliceren, zou dit betekenen dat Merkel niets minder vertegenwoordigt dan de surrogaat van de Almachtige, de Allerhoogste.

De goedkope mentaliteit van de homo federale republikeinse

Nauw verbonden met deze typisch Duitse gehoorzaamheidscultus is een fenomeen dat, hoewel elders bekend, bijzonder goed ontwikkeld en wijdverbreid is in Duitsland: kitsch. Omdat deze uitdrukking niet alleen verwijst naar een smaakloos werk. Er zijn ook:

“Een goedkope houding. Kitscherig gedrag. De kitscherige behoefte aan kitsch: het is de behoefte om naar jezelf te kijken in de spiegel van de glorierijke leugen en je er met geraakte voldoening in te herkennen ”(3).

Er is geen betere manier om de homo federale republicansis te omschrijven, die in de eerste plaats een goede en gehoorzame kitscherige man is. Al decennia lang wordt hem verteld hoe geweldig Duitsland het in het algemeen en vooral in economisch opzicht doet – wat in feite over een langere periode het geval kan zijn geweest, althans in vergelijking met andere landen in de westerse wereld.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een van de niet-vermelde bijwerkingen van COVID-19: een toename van de politiemacht

Daarbij komt nog het onvermijdelijke morele superioriteits- of voorbeeldkarakter van de Duitsers, dat immers voor iedereen in de wereld duidelijk herkenbaar is, zowel op het gebied van milieu- en energiebeleid als op het gebied van migratie. Zo heeft in de verbeelding van de Duitse Michel het onwrikbare beeld van een vertrouwd, harmonieus huis zich gevestigd, waarin vader Kohl jarenlang – wat voelde als een eeuwigheid – zorgzaam regeerde en nu al geruime tijd Mutti Merkel met evenveel veel, zo niet meer, liefde, welwillendheid en bekwaamheid regelen dingen voor hun kleintjes. En natuurlijk benijden alle andere landen ons om dit gezellige, prachtige en daarom alom bewonderde huis – “Tegenwoordig leven we in het beste Duitsland dat ooit heeft bestaan”, zei Frank-Walter Steinmeier.

In verband met de goedhartige Duitse gehoorzaamheid lijkt deze kitsch voor de massa Duitsers een zeer effectieve stopverf die hun hoofd hermetisch sluit van de echte wereld.

Zelfs de grofste tegenstrijdigheden en de meest belachelijke absurditeiten met betrekking tot het coronavirus en alle criminele en onmenselijke attributen kunnen deze idylle die al generaties lang wordt toegepast, in het bijzonder de Mutti-Merkel-meme, niet eens bekrassen.

Daarom kan het gepassioneerde curling van de bevolking op primetime zinnen als: “Over het geheel genomen niets fout gaan”, ongeacht of ze verwijst naar de officiële coronapandemie of een Freudiaanse. Er is een verspreking en ze bedoelt de corona planemy als voorstadium naar de “Great Reset”.

Er is geen vergelijkbare affiniteit voor kitsch of kitsch onder de bevolking in onze buurlanden, wat kan worden gerechtvaardigd door de genoemde singulariteit en de buitengewone intensiteit van de Duitse gehoorzaamheid. Als men de stelling van de grote Oostenrijkse romanschrijver Hermann Broch volgt dat kitsch is gekoppeld aan de romantiek van de 19e eeuw, die werd gekenmerkt door gevoeligheid en uitbundigheid van emoties, dan is er nog een andere historische verklaring, want romantiek was tenslotte – om te gebruiken de woorden van Rüdiger Safranski om uit te drukken – “een Duitse aangelegenheid” (4, 5).

De Duitse “Fragmentitis”

Ten slotte kan nog een vierde factor worden geïdentificeerd die, in combinatie met de andere genoemde – zwaarbloedigheid, quasi-religieuze gehoorzaamheidscultus en kitschmentaliteit – zijn bijdrage levert aan de laksheid van Duitsers in termen van verzet tegen het Corona-regime:

De Duitsers, die buitengewoon begaafd zijn voor aanklacht, lasterlijk en jaloers, hebben altijd niet met elkaar geleefd, maar vooral tegen elkaar en lijden ook aan chronische “fragmentitis” en “distancingitis”.

Met andere woorden: A kan niets met B, en C kan niets met D of E, leidende figuren in de Berlijnse boerenprotesten distantiëren zich van de onconventionele denkers, en binnen de onconventionele denkersgroep kan men dit en dat niet aan Bepaalde rechtse intellectuelen glimlachen daarentegen naar de laterale denkers en houden afstand van hen omdat ze te kleurrijk, te links of wat dan ook zijn … Op de kleuterschool riep de kleuterleidster onder dergelijke omstandigheden uit:

‘Kom op, laten we een enorm zandkasteel bouwen! Maar dat kunnen we alleen doen als we allemaal aardig voor elkaar zijn en samenwerken, alleen dan kunnen we zo’n groot kasteel creëren! “

Helaas gaat het momenteel niet om een ​​supercool zandkasteel, maar alleen om de kwestie van vrijheid of slavernij, leven of dood.

Een sprankje hoop

Ondanks al deze antirevolutionaire kenmerken van de Duitser is er nog steeds geen reden om je hoofd in het zand te steken. Integendeel: op basis van computermodellering gaan Amerikaanse wetenschappers ervan uit dat het kritieke punt waarop een minderheidsstandpunt een meerderheidsstandpunt wordt, tien procent is (6).

De politicoloog en Harvard-professor Erica Chenoweth kwam na onderzoek naar opstanden en protesten tussen 1900 en 2006 zelfs tot de conclusie dat nu al 3,5 procent van de bevolking voldoende is om regeringen omver te werpen of te dwingen de politiek te veranderen (7).

De vastberaden tegenstanders van de Corona-maatregelen maken ongetwijfeld meer dan 3,5 procent van de bevolking in Duitsland uit, nu waarschijnlijk meer dan tien procent, en daarom kan men zeker hopen dat deze kritische massa ons land zal beschermen tegen een maoïstisch-stalinistische Merkel Söder zal handhaven dictatuur.

Ze zou echter een tijdje moeten opstaan ​​van de comfortabele bank en actief moeten zijn en – zoals voorheen – geweldloos moeten blijven. De studie van Harvard toonde ook aan dat de mobilisatie, het optreden van de critici een onmisbare voorwaarde is voor het succes van dergelijke bewegingen en dat geweldloosheid het veel gemakkelijker maakt voor demonstranten om andere delen van de bevolking voor zich te winnen (8).


Bronnen en opmerkingen:

(1) Friedrich Nietzsche: Dawn, Idyllen aus Messina, The happy science, München, Deutscher Taschenbuch Verlag, 9e editie 2015, pagina 187 volgend.
(2) Ibid, pagina 188.
(3) Milan Kundera: Die Kunst des Romans, Munich, Hanser, 2007, pagina 162.
(4) Ibid.
(5) Rüdiger Safranski: Romantiek. A German Affair, Frankfurt am Main, Fischer, 3e editie 2010.
(6) https://www.heise.de/tp/news/Gibt-es-einen-kritischen-Punkt-ab-dem-eine-Minderheitsmeinung- naar de mening van de meerderheid wordt 2014500.html
(7) https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/02/why-nonviolent-resistance-beats-violent-force-in-effecting-social-political- change /
(8) ibid.

Lees ook:  Hoe de aandelenmarkt Donald Trump heeft verraden


Comments

comments