School in de pandemie Generatie Corona

School in de pandemie Generatie Corona

27 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Corona heeft niet alleen de economie, gezondheidszorg en vrijheidsrechten onder controle, maar ook het onderwijssysteem en daarmee de jonge generatie. Er is al sprake van een “generatie Corona”. Zo’n label kan weer verdampen, net als bij elk van deze labels in het verleden: zero-minded generatie, generatie golf, techno generatie, generatie X / Y / Z, etc.

Eén verschil is natuurlijk al te merken: de eerder genoemde labels kwamen voort uit een min of meer vluchtige levenshouding, het waren zelflabels of labels die slimme ouderen, bijvoorbeeld ‘jeugdonderzoekers’, oplegden aan de respectieve jeugd.

Bij een “Generation Corona” is het waarschijnlijk anders. Omdat hier langdurige ongunstige afdrukken kunnen worden waargenomen, en andere afdrukken die belangrijk zijn voor de psychosociale ontwikkeling, niet plaatsvinden. Beiden zullen duurzaam zijn. Er is natuurlijk weinig discussie over de gevolgen op lange termijn. Dit speelt nauwelijks een rol in de “hoge” politiek. Kwaadaardig gezegd: het is geen wonder dat er in het federale kabinet talloze mensen zijn die geen kinderen hebben, van de kanselier tot de vice-kanselier, van de minister van Volksgezondheid tot de minister van de kanselarij, van de minister van Economische Zaken tot de minister van Landbouw.

Een half schooljaar klassikaal onderwijs ontbreekt

Covid-19 heeft voor jongeren veel door elkaar gehaald, want vanaf half maart 2020 waren de scholen twee keer voor langere periodes gesloten. Dit heeft enorme gevolgen, niet alleen voor onderwijs en leren, maar voor de gehele persoonlijkheidsontwikkeling.

Sindsdien hebben de studenten, afhankelijk van hun leeftijd en klas, tussen de 400 en 600 uur face-to-face les gehad. Dat komt overeen met ongeveer een half schooljaar. Het is waarschijnlijk vooral uitgesproken op basisscholen, omdat hier de fundamenten van culturele technieken worden gelegd. Tot nu toe hebben kinderen van goed opgeleide ouders minder schade geleden. Omdat er vaders en moeders zijn die de assistent-leraar geven. De mislukkingen zouden het grootst kunnen zijn in “onderwijskundig verre” huizen, vooral waar de ouders nauwelijks Duits spreken.

Shiftlessen, afstandsonderwijs via het netwerk, teleteaching, homeschooling of hybride leren (als een mix van face-to-face en online lessen) bleven en blijven een provisorische aanpak, vooral omdat de scholen en studenten niet allemaal zijn uitgerust met de juiste hardware en software en de nodige netwerken zijn vatbaar voor. Het geld zou er zijn, maar in de zomer van 2020 gebeurde hier te weinig. Maar zelfs met de beste apparatuur kan thuisleren alleen op een rudimentaire manier face-to-face onderwijs vervangen, en zelfs dat alleen als het lesmateriaal betreft.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump wil oorlog: Netanyahu-Pompeo Meeting versterkt oorlogsplan tegen Iran

Artsen observeren gedragsproblemen bij studenten

Onderwijs, onderwijzen en leren zijn niet de enige dingen die een school maken. Op naar schatting 100 van de bijna 200 schooldagen per jaar hadden studenten ook geen ‘live’ contact met klasgenoten. Jeugd- en sportgroepen bestonden niet en bestonden ook niet meer. Dus nauwelijks contact met leeftijdsgenoten, als je voorbijgaat aan het feit dat de pubers privé mochten socializen met een (!) Peer.

Dit heeft gevolgen voor de sociale, psychologische en motorische ontwikkeling, die verschillende effecten hebben. Kinderartsen en kinderpsychologen stellen al gedragsproblemen vast bij tot een derde van de kinderen. Dat is misschien een overdreven schatting, maar het gaat om een ​​aanzienlijk deel van de studenten.

Angst, apathie, agressie, zwaarlijvigheid, depressie, concentratiestoornissen en schuldgevoelens heersen bij deze kinderen en adolescenten. Sommige kinderen zijn eenzaam, mede doordat ze zichzelf nog meer dan voorheen verliezen in het “netwerk” op het scherm. Ziektekostenverzekeraars (volgens een onderzoek van Forsa in opdracht van de DAK) en verslavingsdeskundigen gaan ervan uit dat de gaming- en internettijd van adolescenten met “Corona” met wel 75 procent toenam toen ze voor het eerst werden opgesloten. Je bent misschien aanwezig op sociale media, maar je wordt een gedigitaliseerde kluizenaar. In het koude seizoen van winter 2020/2021 is dit waarschijnlijk nog verder toegenomen.

Zaterdaglessen moeten ook mogelijk zijn

Dit zijn allemaal gevolgen van ontbering. Met ontberingen (van het Latijn deprivare = beroven) wordt bedoeld onvrijwillige ontbering: als sociale ontbering door gebrek aan contact, als zintuiglijke ontbering door gebrek aan prikkels, als motorische ontbering door gebrek aan lichaamsbeweging, maar vooral als emotionele ontbering door het gebrek aan emotioneel beïnvloede interactie met leeftijdsgenoten. De omvang van deze gevolgen hangt af van hoe zorgvuldig ouders ermee omgaan en in hoeverre ze erin slagen de veerkracht van de kinderen te versterken, dat wil zeggen door hun psychologische kracht te mobiliseren.

Wat is nodig Het wordt de hoogste tijd dat alle beschikbare maatregelen worden genomen om terug te keren naar de face-to-face school en de gemiste face-to-face lessen in te halen. Voorwaarden hiervoor zijn: optimale sanitaire voorzieningen op scholen met desinfectie- en hygiënemaatregelen; optimale ventilatieplannen en luchtzuiveringstechnieken; FFP2-maskers voor alle docenten en studenten in de klas; antigeentests twee keer per week voor docenten en studenten; Leraren (en opvoeders) opwaarderen op de lijst met vaccinatieprioriteiten.

Na de heropening van de scholen konden face-to-face lessen worden getrokken door tijdelijk extra, mogelijk vrijwillige, schoolzaterdagen toe te voegen, zoals vroeger gebruikelijk was. Zodra de lessen dan weer redelijk regelmatig kunnen plaatsvinden, zal het ook een kwestie zijn van versnellen en terugkeren naar de ten onrechte gedemoniseerde, leraargerichte, dynamische onderwijsmethodiek.Lees ook:  Thierry Baudet ageert tegen Ruttes coronabeleid: ‘Ongekend aantal doden, uiterst twijfelachtig resultaat!’

Comments

comments