Kan QAnon op 4 maart weer een ‘grote teleurstelling’ overleven? De geschiedenis suggereert dat het zou kunnen

Kan QAnon op 4 maart weer een ‘grote teleurstelling’ overleven? De geschiedenis suggereert dat het zou kunnen

2 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Donderdag zou een grote dag kunnen worden. Op 4 maart zal Donald Trump triomfantelijk aan de macht worden teruggekeerd om de wereld te helpen redden van een schimmig syndicaat van satanaanbiddende pedofielen – althans dat gelooft een klein deel van de Amerikaanse burgers .

Maar voordat je de datum omcirkelt en de MAGA-hoeden afstof, een waarschuwing: we zijn hier eerder geweest. Aanhangers van dezelfde complottheorie, QAnon, hadden eerder 20 januari, de dag van Joe Biden’s inauguratie, als de grote dag gemarkeerd . Terwijl Biden de trappen van het Capitool beklom om de presidentiële ambtseed af te leggen, wachtten tienduizenden aanhangers van QAnon reikhalzend op de aanstaande arrestatie en executie van democratische politici in een ” storm ” die de sociale en politieke orde zou ontwrichten. Het is niet gebeurd.

In de nasleep van deze teleurstelling verlieten enkele gedesillusioneerde QAnon-volgers de kudde . Maar zoals blijkt uit de nieuwe datum van 4 maart – gekozen omdat het de dag was voor presidentiële inauguraties totdat het 20e amendement in 1933 werd aangenomen – beweerden sommige hardliners dat ze de datum gewoon verkeerd hadden gedaan. Wanneer – of als – ook die datum zonder incidenten verstrijkt, kan er een nieuwe datum ontstaan.

Men zou kunnen denken dat genoeg mislukte voorspellingen uiteindelijk een profeet in diskrediet zouden brengen. Maar als godsdienstfilosoof weet ik dat de geschiedenis een meer gecompliceerde reeks mogelijkheden suggereert. Apocalyptische bewegingen lossen zelden simpelweg op als wordt geconstateerd dat profetieën mislukken. Dergelijke crises hebben de gelovigen in het verleden inderdaad vruchtbare kansen geboden om profetieën opnieuw te interpreteren. Ze hebben zelfs bewegingen versterkt, waardoor nieuwe theorieën zijn ontstaan ​​die proberen de tekortkomingen van eerdere theorieën te verklaren.

De Millerieten

Deze dynamiek speelde zich bijna 180 jaar geleden af ​​met de Millerieten , leden van een negentiende-eeuwse evangelische christelijke beweging die deel uitmaakten van een eerdere ” Great Awakening ” in de religieuze geschiedenis van de VS.

William Miller, een baptistenpredikant, putte uit bijbelse teksten en numerologie om de op handen zijnde wederkomst van Christus te voorspellen . Hoewel Miller aanvankelijk niet beweerde de exacte datum te kennen, boden hij en zijn volgelingen verschillende voorspellingen aan. Terwijl ze allemaal voorbijgingen zonder incidenten, herhaalden de Millerieten de bijbelse wiskunde om nieuwe data voor te stellen, totdat de beweging uiteindelijk tot rust kwam op 22 oktober 1844.

Toen de verwachte tweede komst naderde, gaven veel Millerieten hun bezittingen weg in afwachting van de terugkeer van Christus.

Toen 22 oktober kwam en ging zonder incidenten, moesten de Millerieten een wereldbeeld reconstrueren waarin werd erkend wat de ” Grote Teleurstelling ” werd genoemd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wanneer Amerikaanse functionarissen de president negeren, is het resultaat chaos

Millers volgelingen concludeerden niet dat de Schrift en numerologie waarop ze hun voorspellingen hadden gebaseerd onjuist waren, maar gewoon dat ze de betekenis ervan verkeerd hadden begrepen. Volgens één van de opvattingen waren wat de voorspellingen voorspelden geen aardse, maar hemelse gebeurtenissen.

Het millerisme stortte niet in; Elementen ervan stonden eerder centraal bij de oprichting van het Zevende-dags Adventisme , een snelgroeiende protestantse denominatie die blijft uitkijken naar de terugkeer van Christus .

Crisispunt

Kijken naar hoe de Millerieten met hun grote teleurstelling omgingen, geeft inzicht in hoe gelovigen navigeren door wat de filosoof Alasdair MacIntyre ‘epistemologische crises ‘ noemt . Dit zijn momenten waarop de manier waarop iemand de wereld begrijpt in twijfel wordt getrokken door gebeurtenissen die niet aan de verwachtingen voldoen.

Epistemologische crises zijn niet uniek voor religie. Iedereen die liefdesverdriet heeft meegemaakt in een relatie, of het tapijt onder hen vandaan heeft getrokken toen het onverwachts werd ontslagen door een werkgever, weet dat ze een feit zijn.

Zo’n crisis ondermijnt het vermogen van een persoon om het soort verhaal over zichzelf te vertellen dat orde en zin aan het leven geeft. Als het onopgelost blijft, bedreigt het iemands begrip van zichzelf en anderen.

Toch blijken dergelijke crises niet altijd onoverkomelijk te zijn. MacIntyre schrijft: “Wanneer een epistemologische crisis is opgelost, is het door de constructie van een nieuw verhaal , waardoor de agent kan begrijpen hoe hij of zij begrijpelijk zijn of haar oorspronkelijke overtuigingen had kunnen vasthouden en hoe hij of zij dat had kunnen zijn. drastisch misleid door hen. “

Soms verwerpt het nieuwe begrip het oude. Vaak is het nieuwe verhaal echter geen radicale afwijking van het oude, maar een geïmproviseerde en meer verfijnde versie ervan – een versie die bevat wat eerder leek op afgelegen datapunten. De Millerieten bijvoorbeeld overleefden hun grote teleurstelling door hun overtuiging te bevestigen dat God aan het werk is op manieren waarop mensen niet altijd volledig kunnen anticiperen.

De filosoof Antony Flew schreef in het midden van de 20e eeuw en suggereerde dat religieuze overtuigingen na verloop van tijd ‘de dood van duizend kwalificaties sterven ‘. Dat wil zeggen, ze worden onherkenbaar gemodificeerd, tot het punt van zinloosheid.

Maar godsdienstwetenschappers hebben een patroon gedocumenteerd waarin, in plaats van dood te gaan, marginale overtuigingen evolueren en sociaal aanvaardbaarder worden. Naarmate ze geleidelijk loskomen van de politiek, worden ze als meer echt ‘religieus’ beschouwd .

Teleurstelling begrijpen

Of bewegingen zoals het Millerisme al dan niet voorbij grote teleurstellingen kunnen komen, hangt gedeeltelijk af van de interpretatieve instrumenten die binnen de groep beschikbaar zijn en de vindingrijkheid van aanhangers om hun eigen onvervulde verwachtingen weg te redeneren.

Iedereen kan raden of QAnon de huidige epistemologische crisis zal overleven. En als dat het geval is, is er geen garantie dat het gelouterd tevoorschijn zal komen.

Sommige commentatoren hebben voorspeld dat het nog gevaarlijker zal terugkeren dan voorheen, en zal evolueren naar steeds virulente stammen. Het kan heel goed worden ondergebracht in een grotere complottheorie die de huidige teleurstelling probeert te verklaren in de context van een nog uitgebreider verhaal.

Misschien zal QAnon op een dag zijn plaats innemen binnen het gedomesticeerde pantheon van de Amerikaanse burgerreligie als een ander goedaardig en gedepolitiseerd ‘geloof’. Maar nogmaals, het kan gewoon sputteren en de dood van duizend kwalificaties sterven.

Maar als de geschiedenis een leidraad is, zal de vraag of QAnon zijn Grote Teleurstelling overleeft afhangen van het vermogen van zijn aanhangers om zichzelf met succes uit te leggen hoe ze zo drastisch misleid hadden kunnen worden.Lees ook:  Donald Trump is de president

Comments

comments