QAnon-gelovigen denken dat Trump op 4 maart weer zal worden ingehuldigd


 8 total views,  4 views today

Wetshandhaving bereidt zich donderdag voor op mogelijke dreigingen, onder meer van andere gewelddadige extremistische en milities.

QAnon staat voor een keerpunt in de nasleep van de inauguratie van president Joe Biden.

De inauguratie was in tegenspraak met de ongegronde samenzweringstheorie van de beweging dat de voormalige president Donald Trump voor een tweede termijn zou terugkeren om de confrontatie aan te gaan met een kliek van satanaanbiddende pedofielen die de Democratische Partij leiden.

Nu Trump niet langer in functie is, hebben sommige volgers hun overtuigingen opgegeven en proberen ze het goed te maken met familie en vrienden die ze hadden vervreemd langs hun kronkelende pad naar een alternatieve realiteit die oorspronkelijk was verzonnen op 4Chan-prikborden.

Maar anderen hebben hun belofte van trouw aan “Q”, de anonieme poster die beweert een Trump-adviseur en hun leider te zijn, hernieuwd. Ze hebben geprobeerd om het feit dat Biden president wordt op steeds buitensporigere manieren te rationaliseren, door te beweren dat Biden en Trump samenwerken en zelfs dat Trump en Biden op de een of andere manier van lichaam zijn veranderd . En sommigen kijken nu naar 4 maart als het volgende grote keerpunt voor hun beweging – de datum waarop ze denken dat Trump opnieuw zal worden ingehuldigd.

Binnenlandse gewelddadige extremistische groeperingen hebben ook op de datum gegrepen als een potentiële kans om opnieuw het Capitool te treffen. De Amerikaanse politie van het Capitool zei woensdag dat ze een inlichtingenrapport hadden ontvangen over het mogelijke complot van een onbekende militiegroep om op 4 maart in het Capitool in te breken.

De afdeling zei in een verklaring dat het, hoewel het niet meer details kon geven over de aard van het perceel, ‘de inlichtingen serieus neemt’ en ‘al aanzienlijke beveiligingsupgrades heeft doorgevoerd’ in het Capitool, waaronder het opzetten van een omheinde perimeter en het vergroten van het mankracht .

Een Department of Homeland Security en FBI-inlichtingenbulletin dat dinsdag naar lokale wetshandhavingsinstanties werd gestuurd, beschreef ook het plan van extremisten om het Capitool te veroveren en democratische wetgevers te verwijderen op of rond 4 maart, meldde NBC News .

Het is onduidelijk wat er met QAnon zal gebeuren als 4 maart voorbij is zonder dat de staatsgreep die ze hebben voorspeld tot wasdom komt. De beweging zou in toenemende mate aanhangers kunnen afschudden, die vatbaar zouden kunnen zijn voor rekrutering door blanke suprematie en extreemrechtse milities die een gemeenschappelijke vijand delen in de democraten en de politieke elites in het algemeen. Maar het is waarschijnlijk dat de beweging niet volledig zal afbrokkelen, aangezien het volgen ervan in de eerste plaats aanhangers vereist om elke cognitieve dissonantie opzij te schuiven.

“Samenzweringen hebben altijd een manier om uit te leggen wat er gebeurt, want het gaat allemaal om verschillende versies van de werkelijkheid”, zei Amy Iandiorio, een onderzoeker bij het Centrum voor Extremisme van de Anti-Defamation League.

QAnon-discipelen geloven dat 4 maart de dag is dat Trump zal terugkeren voor een tweede termijn

Volgelingen van QAnon begonnen begin januari tot half januari over 4 maart te praten, nadat sommigen teleurgesteld waren dat de opstand van 6 januari in het Capitool niet tot een reeks voorspelde militaire tribunalen en executies had geleid die zij ‘de storm’ noemen. Maar de nieuwste complottheorie begon pas echt op gang te komen in februari, na de inauguratie van Biden, en terwijl QAnon-volgers zochten naar “verschillende manieren om hun weg uit de huidige realiteit te verklaren nu er een nieuwe regering is”, zei Iandiorio.

Hun grondgedachte voor dit bewijsvrije geloof – en de betekenis achter de datum van 4 maart – is, misschien niet verrassend, ingewikkeld en gebaseerd op een reeks verkeerde interpretaties, samenzweringstheorieën en regelrechte leugens. Maar hier is hoe de theorie gaat:

QAnon-gelovigen beweren dat de Amerikaanse federale regering in het geheim een ​​bedrijf is geworden onder een wet die volgens hen in 1871 is aangenomen maar niet echt bestaat, waardoor elke president werd ingewijd en elke grondwetswijziging die in de jaren daarna onwettig werd aangenomen.

Maar op 4 maart, zo luidt het verhaal, keert Trump terug als de 19e president, de eerste legitieme president sinds Ulysses S. Grant, met voormalig staatssecretaris Mike Pompeo als zijn vice-president. Waarom 4 maart? Het is de oorspronkelijke datum waarop presidenten werden ingehuldigd. Inauguratiedag veranderde in 20 januari met de passage van het 20e amendement in 1933 – hetzelfde jaar dat Franklin D. Roosevelt de gouden standaard beëindigde.

Dit is eigenlijk relevant voor de complottheorie: QAnon-gelovigen beweren dat Roosevelt door het beëindigen van de gouden standaard de macht heeft overgedragen aan een groep schimmige buitenlandse investeerders die sindsdien de Amerikaanse regering controleren. (Trump probeerde tijdens zijn ambtsperiode de gouden standaard terug te brengen .)

“Trump komt terug op 4 maart. Volgens de grondwet. Lees het. Lees een boek en leer jezelf ‘, schreef gebruiker Wesley McBride op een Telegram-kanaal voor mensen die van Parler migreerden nadat Amazon Web Services de rechtse sociale-mediasite vanaf zijn servers had opgestart .

Natuurlijk is geen enkel deel van hun theorie waar of zelfs maar redelijk. Het is allemaal desinformatie, bedoeld om uit te leggen waarom Biden momenteel president is – een realiteit die in strijd is met hun fantasie dat Trump een soort messiaanse figuur is die voorbestemd is om een ​​nieuwe republiek tot stand te brengen, terwijl hij eigenlijk een tweemaal afgezette ex-president is die zijn herverkiezing verloor en zou liever een menigte aanzetten dan een nederlaag toe te geven.

Een deel van de samenzweringstheorie weerspiegelt die van de extremistische beweging “soevereine burger”, die anti-regering en anti-belasting is, en een geschiedenis heeft van racisme en antisemitisme . De FBI heeft de beweging, die achter het geweld tegen politieagenten zit , geïdentificeerd als een binnenlandse terroristische dreiging . Het gelooft op dezelfde manier in een samenzweringstheorie dat schimmige regeringsfiguren de controle over het systeem grepen dat in 1933 door de oprichters van het land was opgezet met het einde van de gouden standaard – een in een lange reeks samenzweringstheorieën die zijn ontworpen om ‘joden in het algemeen te belasteren ”Zoals mijn collega Zack Beauchamp schrijft .

Maar het lijkt er op dit moment niet op dat er een significante overlap is tussen het volgen van de soevereine burgerbeweging en QAnon.

“Dit lijkt een geval te zijn van QAnon-aanhangers die de principes van sommige soevereine burgerovertuigingen weerspiegelen zonder noodzakelijkerwijs dezelfde ruimte te delen,” zei Iandiorio.

De complottheorie van 4 maart verspreidt zich zowel op reguliere als op alternatieve rechtse sociale mediaplatforms. In de nasleep van de Capitol-aanval hebben reguliere sites zoals Twitter, Facebook en YouTube gepusht om gebruikers die samenzweringstheorieën en gewelddadige haatzaaiende uitlatingen posten, te deplatformeren, hoewel op TikTok, een platform dat scheef trekt naar een jonger publiek, berichten over Trump die terugkeert voor een tweede termijn op 4 maart is nog steeds verspreid .

Veel QAnon-volgers zijn ook gemigreerd naar grotendeels ongemodereerde sociale mediaplatforms zoals Gab, MeWe, Telegram, CloutHub, Rumble en Parler, die onlangs weer online kwamen . Sommige gebruikers stonden echter sceptisch tegenover pogingen om te rationaliseren hoe Biden nu de president is.

‘Je moet ophouden in dat spul te geloven … Het leger arresteert niemand. Niemand wordt naar Guantanamo Bay gestuurd. Geen tribunalen of ophangingen. Ga gewoon verder, ”zei Kevin van Telegram-kanaal.

Er is momenteel geen bewijs van massamobilisatie op 4 maart, maar dat zou kunnen veranderen

Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat de QAnon-gemeenschap op 4 maart massaal zal kunnen mobiliseren.

De tarieven bij het Trump International Hotel in Washington, DC, zijn op 4 maart gestegen tot meer dan $ 1.300 (ze beginnen slechts een week later bij $ 476). Maar mensen organiseren niet om naar Washington te komen in het soort cijfers dat verwacht werd voor de “Stop the Steal” -rally van 6 januari, waarvoor Trump zelf een uitnodiging aan zijn volgelingen deed.

Wat is er meer kans is dat milities zouden potentiële QAnon protesten te gebruiken op 4 maart als een “dekmantel voor iets vervelends,” JJ MacNab, een collega aan de George Washington University’s Program op Extremisme, zei op Twitter.

Maar individuele QAnon-volgers hebben in het verleden hun toevlucht genomen tot geweld, waaronder Matthew Wright , die een gevangenisstraf van acht jaar uitzit voor een gewapende confrontatie met de politie op de Hoover Dam. Andere volgers hebben sinds 2018 achter twee ontvoeringen gezeten, een ontvoeringscomplot, een inbraak in de woning van de Canadese premier en minstens één moord.

“We weten dat mensen geanimeerd en gemotiveerd kunnen worden door dit gevoel van verlies of het gemeenschapsgevoel dat ze QAnon hen zien geven in hun alternatieve versies van de werkelijkheid,” zei Iandiorio. “Omdat je je ervan bewust bent dat dit een populatie is van mensen die diep geworteld zijn in een samenzwering, kun je niet uitsluiten dat er potentieel voor geweld bestaat.”

De Metropolitan Police Department vertelde Newsweek dat het geen vergunningen had afgegeven voor geplande evenementen op 4 maart, maar wetshandhavers en defensieambtenaren lijken zich voor te bereiden op mogelijke QAnon-gerelateerde activiteiten die dag.

Rep. Adam Smith, de hoogste democraat in het House Armed Services Committee, zei tijdens een recente hoorzitting dat de politie van het Capitool had verzocht om 4.900 troepen van de Nationale Garde in DC te blijven tot 12 maart vanwege dergelijke bezorgdheid.

Een woordvoerder van de Capitol Police zei in een verklaring dat hun afdeling “constant informatie analyseert en samenwerkt met lokale, provinciale en federale wetshandhavers om zich voor te bereiden op alle bedreigingen die op onze weg komen, waaronder 4 maart.”

Hoewel defensieambtenaren op dit moment geen specifieke dreiging van QAnon-volgers hebben geïdentificeerd, vertelde Smith de Republikeinen tijdens de commissiehoorzitting van vorige week dat ze meer moeten doen om desinformatie rond de resultaten van de verkiezingen van 2020 te bestrijden om toekomstige bedreigingen te voorkomen.

“Ik ben het ermee eens dat de dreigingsomgeving minder is, maar als je wilt weten wat de drijvende kracht is achter de dreigingsomgeving, zou het nuttig zijn als elke gekozen functionaris en persoon in een machtspositie in dit land publiekelijk zou erkennen dat Joe Biden de naar behoren gekozen president in een vrije en eerlijke verkiezing, ”zei hij. “De mate waarin mensen dat verhaal nog steeds aansturen, dat verhaal wordt vervolgens gebruikt en in echt gekke argumenten gezet.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord