De complexe rol van racisme binnen radicaal rechts

De complexe rol van racisme binnen radicaal rechts

5 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Maatregelen ter bestrijding van racisme zijn belangrijke instrumenten om de cohesie, verbondenheid en veiligheid in de gemeenschap te bevorderen.

Verschillende politieke partijen en regeringen over de hele wereld hebben hun inzet voor het bestrijden van radicaal rechts gericht op het aanpakken van haat en racisme. Het meest recente voorbeeld was de aankondiging van het Duitse kabinet eind 2020 om € 1 miljard ($ 1,2 miljard) uit te geven voor een vierjarig programma ter bestrijding van “rechts-extremisme, racisme en antisemitisme”.       

Het lijdt geen twijfel dat dergelijke politieke agenda’s goed bedoeld zijn, en de meeste burgers zullen het erover eens zijn dat racisme niet in overeenstemming is met de democratische waarden van hun samenleving. Zoals de Amerikaanse president Joe Biden het verwoordde in zijn inaugurele rede , twee weken na de dodelijke bestorming van het US Capitol Building op 6 januari: ‘Onze geschiedenis is een constante strijd geweest tussen het Amerikaanse ideaal dat we allemaal gelijk zijn geschapen en het harde, lelijke realiteit dat racisme, nativisme, angst en demonisering ons al lang uit elkaar hebben gescheurd. De strijd is eeuwig. “

Het aanpakken van racisme verdient op zich een stevig politiek engagement, en het heeft zeker een plaats binnen een veelzijdige strategie ter bestrijding van gewelddadig extremisme (CVE) aan radicaal rechts. Maar is er een tendens om de doeltreffendheid van antiracisme-initiatieven te overschatten ten koste van andere preventie- en interventiemaatregelen binnen de CVE-ruimte?  

In verband hiermee, welke rol speelt racisme binnen radicaal rechts? Hoewel algemeen wordt erkend dat er geen unaniem overeengekomen definitie van rechtsextremisme of radicalisme bestaat, beschouwen de meeste experts op dit gebied racisme als een veel voorkomend kenmerk of op zijn minst een van de ‘ begeleidende kenmerken ‘ van rechts -extremisme. vleugel extremisme. Deze centrale rol van racisme lijkt velen te hebben doen denken dat het aanpakken van racistische haat een bijzonder effectieve manier is om rechts-extremisme tegen te gaan.

Wat voor racisme?

Tientallen jaren van uitgebreide kennis – en de geleefde ervaringen van de getroffenen – hebben benadrukt dat racisme systemisch en interpersoonlijk is; het is attitudinaal, gedragsmatig en structureel; en het kan putten uit biologische sociale constructies en uit culturele of religieuze kenmerken, feitelijk of waargenomen. Ten minste één (of meerdere) uitingen van racisme zijn aanwezig in alle radicaal-rechtse groepen. Maar wat voor racisme?

De diversiteit van radicaal-rechtse bewegingen en groepen wordt goed begrepen in de academische wereld, en er zijn talloze pogingen gedaan om typologieën te ontwikkelen die uiteenlopende groepen onder de paraplu van rechts-extremisme vangen. Exclusivistische en anti-egalitaire opvattingen zijn een gemeenschappelijke noemer, maar de articulaties van racisme verschillen tussen verschillende radicaal-rechtse groepen, bewegingen en ideologieën. Deze nuances zijn belangrijk, maar worden vaak over het hoofd gezien in openbare en politieke debatten.

Sommige elementen van radicaal rechts mobiliseren zich bijvoorbeeld met name tegen de islam en uiten primair antimoslim racisme. Dit geldt voor wat vaak wordt aangeduid als ‘contra-jihad’-bewegingen (een aan zichzelf toegeschreven en geïdeologiseerde verkeerde benaming in veel opzichten) en de anti-islamprotesten die in de tweede helft van 2010 door Europa en Australië raasden. Niet-blanken zijn daar meestal welkom zolang ze anti-islamgevoelens delen. In Australië bijvoorbeeld, waar het grootste deel van mijn onderzoek heeft plaatsgevonden, was het ook niet ongebruikelijk om radicaal-rechtse demonstranten bij deze bijeenkomsten te zien die Aboriginal-vlaggen toonden en volhielden dat ze Australië ook namens de inheemse Australiërs terugwonnen van de islam.

Deze anti-islamgroepen en bewegingen verschillen van blanke suprematieorganisaties. Een Australische blanke suprematie-groep uitte bijvoorbeeld haar onenigheid met die prominente anti-islambewegingen als volgt: “Wij geloven niet in multiculturalisme minus de islam.” Deze grenzen zijn natuurlijk wazig. Er zijn persoonlijke overlappingen geweest en sommige radicaal-rechtse groepen met expliciet neonazistische overtuigingen hebben de anti-moslimbewegingen strategisch gebruikt om meer mensen te rekruteren voor hun blanke suprematie en antisemitische agenda.

Een ander voorbeeld dat de complexe, vloeiende en soms omstreden rol illustreert die verschillende vormen van racisme binnen radicaal rechts spelen, zijn de Proud Boys in de Verenigde Staten. Opgericht als een zelfbenoemde westerse chauvinistische jongensclub door Gavin McInnes in 2016 met een expliciet, cultureel racistisch en vrouwonvriendelijk profiel, nam de groep snel de kenmerken van een blank suprematisch netwerk over, ondanks dat de voorzitter, Enrique Tarrio, zelf Afro-Cubaans was. afdaling. Een strijd tussen Tarrio en een andere openlijk antisemitische en blanke supremacistische leidende figuur (die naar verluidt Tarrio een ” symbolische neger ” noemde ) eind 2020 onthulde de interne breuken – allemaal racistisch, ja, maar racistisch op verschillende manieren.

Racisme als indicator van radicaal-rechtse ideologie

Hoewel mensen die banden hebben met of sympathie hebben voor radicaal-rechtse bewegingen over het algemeen racistische opvattingen lijken te hebben, is de meerderheid van degenen met een dergelijke uitsluitende of bevooroordeelde houding ten opzichte van bepaalde etnische, raciale, culturele of religieuze minderheden niet gelieerd aan rechts-extremisme of radicalisme. Houdingsonderzoeken in de westerse wereld – van Noord-Amerika, het VK en Europa tot Australië – hebben hoge percentages anti-moslimgevoelens en vooroordelen laten zien, die soms (afhankelijk van het land en de aard van de enquêtevragen) door een meerderheid van de ondervraagde bevolking. Uit enkele enquêtes is gebleken dat een aanzienlijk deel van de respondenten ook biologisch racistische opvattingen heeft. Volgens de resultaten van de European Social Survey een paar jaar geleden, 18% in de Britse steekproefwas het erover eens dat ‘sommige rassen of etnische groepen minder intelligent geboren worden’. Gezien de mogelijkheid van sociale wenselijkheidseffecten, kunnen we alleen maar speculeren of dit cijfer de werkelijke prevalentie van biologisch racisme onderschat.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De psychopaat in Chief

Het is onmogelijk vast te stellen hoeveel van degenen die anti-moslim of andere racistische opvattingen hebben, gelieerd zijn aan of zich identificeren met radicaal rechts – zeker niet allemaal en waarschijnlijk maar een klein deel. Dit wil niet voorbijgaan aan de grotere vatbaarheid van deze segmenten van de samenleving voor mobilisatie- en rekruteringsinspanningen van radicaal-rechtse groepen. Het pad naar radicaal rechts is glad. Een voormalige radicaal-rechtse activist, Ivan Humble, herinnerde zich hoe hij lid werd van de English Defense League: “Ik identificeerde me toen niet als racist, maar ik begon me te richten op moslimmensen in de overtuiging dat ze aanvielen. het land waar ik woonde, en dat onze samenleving daardoor verscheurd werd. Achteraf gezien was dit zo’n uitzicht met oogkleppen, maar ik kon het niet zien. “

In ons recente onderzoek in Australië hebben we verschillende factoren geïdentificeerd die kunnen helpen bij het analyseren van de vragen over waar en wanneer racisme een indicator wordt voor radicaal-rechtse ideologieën. We hebben diepte-interviews gehouden met mensen die waren uitgenodigd om met ons te praten over hun zorgen over diversiteit en immigratie in Australië. We ontdekten dat de meeste van de geïnterviewden anti-moslim racisme en andere vormen van cultureel racisme uitten, maar onze analyse concludeerde dat slechts enkele van hen banden hadden met radicaal rechts. Op welke manier verschilde hun articulatie van racisme?

1. Racisme als onderdeel van een groter meta-verhaal

Onze analyse suggereert dat het belangrijk is om te begrijpen of en hoe racisme functioneel is ingebed in een groter meta-verhaal. Onder degenen die radicaal rechts waren, was racisme niet ‘alleen’ een exclusieve persoonlijke houding, maar onderdeel van een ideologisch systeem, gebouwd op samenzweerderig denken over een geheimzinnige wereldwijde elite die de Australische samenleving en cultuur probeerde te vernietigen. Ze kwamen in opstand tegen etnische of religieuze minderheden, maar deden dat vaak met een grotere vijand in gedachten, die ze ervan beschuldigden immigratie en multiculturalisme aan te zetten tot het nastreven van een slechte agenda.

Dit wordt ook geïllustreerd in een toespraak door een centrale figuur van radicaal rechts in Australië die begin 2019 een openbare demonstratie toesprak, waarin hij volhield dat immigranten en zwarten niet het grootste probleem waren. De echte vijanden waren volgens hem “degenen die deze mensen naar ons land brachten”.

Een andere binnenkort te publiceren CRIS- studie van Victoria University en het Institute for Strategic Dialogue wees uit dat radicaal rechts in Australië de Black Lives Matter (BLM) -protesten op grote schaal gebruikte voor hun online mobilisatie, maar ondanks veel voorkomende uitingen van racisme, een Saillant argument was dat zwarte BLM-activisten in zowel de VS als Australië slechts “nuttige idioten” waren, gecontroleerd door een vermeende communistische of joodse (of beide) kliek vanwege hun sinistere doelen.  

2. Racisme en politiek activisme

De tweede factor die kan helpen identificeren hoe racisme overslaat naar radicaal-rechtse ideologieën, houdt verband met de bereidheid van individuen om naar hun attitudes te handelen. Dit behandelt belangrijke aspecten van de gedragsdimensie van racisme (en van radicaal-rechtse bewegingen).

Sommigen in ons veldwerk die een racistische houding aan de dag hebben gelegd, hebben niet de wens geuit om deze gevoelens openbaar te maken of anderen te proberen te overtuigen. Het tegenovergestelde was eerder het geval: ze vermijden opzettelijk gesprekken over deze kwesties – in ieder geval met degenen waarvan ze verwachten dat ze het daar niet mee eens zijn – en ze ontkenden expliciet dat ze politiek actief waren. Degenen waarvan we dachten dat ze geassocieerd waren met radicaal rechts, verklaarden daarentegen dat ze op een missie waren om anderen te ‘onderwijzen’ – bijvoorbeeld op sociale media – en dat ze actief waren betrokken bij een reeks openbare bijeenkomsten. Ze accepteerden trots het label van ‘politieke activist’ te zijn. 

3. Taal en “collectieve identiteit”

De derde factor die kan helpen beoordelen in hoeverre iemands racistische uitingen een indicator kunnen zijn voor een radicaal-rechtse aansluiting, heeft betrekking op de gebruikte taal en symbolen. Bepaalde uitdrukkingen zoals “rassenverrader” of “blanke genocide” en symbolen zoals 1488 of het gebruik van (((drievoudige haakjes))) om vermeende joodsheid aan te duiden, zijn populair binnen segmenten van extreemrechtse verhandelingen en wijzen op wat onderzoekers Pete Simi en Steven Windisch noemen ” identiteitspraat “: “een discursieve praktijk om aan te tonen dat de identiteit van een individu consistent is met de waargenomen collectieve identiteit van de beweging.”

De betekenis en politieke boodschap van symbolen en termen kunnen in de loop van de tijd veranderen: aan de ene kant worden voorheen neutrale symbolen gecoöpteerd door delen van radicaal rechts (bijv. Pepe de Kikker of het ‘OK’-handgebaar dat opnieuw is toegeëigend om blanke macht te vertegenwoordigen), en aan de andere kant zijn termen die vroeger kenmerkend waren voor radicaal rechts (bijv. New World Order, Social Justice Warrior) mainstream geworden en hebben ze hun onderscheidend vermogen verloren.

Radicaal rechts tegengaan door racisme aan te pakken

Wat betekent dit alles voor het tegengaan van radicaal rechts? Zoals hierboven vermeld, zijn maatregelen om racisme aan te pakken belangrijke instrumenten om de cohesie, verbondenheid en veiligheid in de gemeenschap te bevorderen, en ze kunnen ook een rol spelen bij het verkleinen van de pool van mensen die mogelijk vatbaarder zijn voor extreemrechtse mobilisatie. Als zodanig vormen antiracismestrategieën een essentieel onderdeel van wat bekend staat als het voorkomen van gewelddadig extremisme (PVE).

Als interventie-instrument in de strijd tegen gewelddadig extremisme (CVE) lijkt de potentiële doeltreffendheid van antiracisme-benaderingen echter overschat. Racisme kan een opvallend of ” begeleidend kenmerk ” zijn van radicaal-rechtse bewegingen. Hoewel het kan bijdragen aan iemands pad om actief betrokken te raken in het radicaal-rechtse milieu, wordt de relatie tussen racisme en betrokkenheid bij radicaal rechts vaak beter beschreven in termen van correlatie dan causaliteit.

Als CVE-programma’s de onderliggende oorzaken willen aanpakken waarom mensen sympathiseren met en zich bezighouden met radicaal rechts, moeten ze verder kijken dan racisme. Primair focussen op ideologische factoren en proberen mensen ervan te overtuigen dat racisme “slecht” is, is onvoldoende, zelfs als het wordt aangevuld door tussenkomst van wetgevende, veiligheids- en wetshandhavingsinstanties. Dit komt doordat dergelijke “correcties” vaak kunnen leiden tot verdere negatieve averechtse effecten.

Het wordt daarom algemeen erkend onder CVE-wetenschappers en beoefenaars dat het tegengaan van radicaal rechts veelzijdige en gerichte programma’s vereist die psychologische, sociale en uiteindelijk maatschappelijke kwesties aanpakken rond persoonlijke grieven en het verlangen van mensen naar een doel, respect en verbondenheid. Bij het ontwerpen van CVE-interventies met het radicale recht in gedachten, vereist het vaak terughoudendheid met morele oordelen en empathie tonen aan degenen die anderen hebben ontmenselijkt om de schade die door dergelijk activisme wordt veroorzaakt verder te beperken. Lees ook:  Republikeinen fluiten (en liegen) langs het kerkhof

Comments

comments