De suikeroom van geert Wilders

De suikeroom van geert Wilders

6 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders heeft de afgelopen jaren een fortuin uitgegeven aan juridische kosten om zichzelf te verdedigen tegen beschuldigingen van haatzaaien. In september werd hij uiteindelijk veroordeeld voor ‘groepsbelediging’ omdat hij een groep volgers had aangemoedigd te chanten dat ze minder Marokkanen in Nederland wilden. Maar wie heeft de advocaat van Wilders betaald? Uit onderzoek van Follow the Money is gebleken dat het een stichting was met één directeur: de rijke Amerikaanse zakenman Robert Shillman, die indirect ook achter extreemrechtse extremisten staat: de Proud Boys. Wilders heeft de integriteitsregels geschonden door de schenkingen van Shillman niet op te nemen in het parlementaire schenkingsregister.

Geert Wilders is terug in het nieuws, groots. Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Vrijheid (PVV), dat hij leidt, pleit voor het opzetten van een ministerie om Nederland te de-islamiseren en naar huis te sturen, een verbod op de koran en het sluiten van moskeeën.

Hoewel deze voorstellen in overeenstemming zijn met het eerder uitgesproken beleid van zijn partij, hebben ze tot verontwaardiging geleid. De leider van coalitielid Christian Democratic Appeal (CDA) zei meteen dat hij het ‘moeilijk voor te stellen’ had om met de PVV te regeren na de aanstaande verkiezingen van 17 maart. De partij staat evenzeer op gespannen voet met links en met de centrumrechtse VVD van premier Mark Rutte: Rutte zei in 2017 dat de kans op zijn krachtenbundeling met de PVV ‘niet 0,1 procent maar nul’ was. De radicale opvattingen van Wilders hebben hem dus opnieuw geïsoleerd in het parlement achtergelaten.

Wilders heeft misschien weinig vrienden in Nederland, maar hij is een graag geziene gast in de Verenigde Staten – althans aan de extreemrechtse kant van de GOP, die het zo goed deed onder president Trump. Zij zien Wilders als een dappere politicus die de strijd tegen de islamisering van Europa leidt, ondanks dat hij daardoor op de dodenlijst van Al-Qaeda staat. En, zo blijkt, een zeer rijke Amerikaan is zo toegewijd aan Wilders dat hij bereid is diep in zijn zakken te graven om deze niet-representatieve strijd te steunen.

Op 3 augustus 2017 betrad Wilders onder luid applaus het podium in een auditorium in Newport Beach, Californië. Het was een feestelijke avond in The Resort on Pelican Hill, een vijfsterrenhotel met uitzicht op de Stille Oceaan. De vrouwen droegen avondkleding, de mannen smart casual. Onder de kroonluchters waren ronde tafels beladen met servetten, bestek en gevulde wijnglazen. Het diner moest nog worden geserveerd. Achter het podium hing een wandtapijt van Gobelins met een boslandschap en de Amerikaanse vlag stond naast de kansel.

Voormalig danseres

De bijeenkomst werd georganiseerd door het David Horowitz Freedom Center, genoemd naar de oprichter, de ultrarechtse auteur van Unholy alliance: radicale islam en Amerikaans links . Hij had Wilders verschillende keren naar de VS gehaald voor lezingen en fondsenwervers.

Maar de hoofdgast vanavond was niet Wilders, maar de selfmade zakenman Robert Shillman, oprichter van het miljardenbedrijf Cognex, dat industriële optische apparatuur zoals barcodelezers produceert. Shillman zat op de eerste rij van de balzaal naast zijn Chinese vrouw June, een voormalig danseres in het ballet van het Volksbevrijdingsleger die vanavond een roze jurk droeg. Ze ontmoetten elkaar na haar danscarrière, toen ze als server werkte in een restaurant in Tokio waar Shillman dineerde. Het was liefde op het eerste gezicht, en June kwam niet veel later naar Amerika zonder een woord Engels te spreken.

JavaScript is not available.

Newport Beach, USA (1)https://t.co/3VqWZ65iMp pic.twitter.com/M0Y42W4unr

Geert Wilders heeft op Twitter foto’s van zichzelf gedeeld met Robert en June Shillman.

In zijn toespraak prees Wilders Robert Shillman en zei dat hij niemand kende die zoveel steun gaf aan mensen zoals hij die vochten tegen de monsterlijke ideologie van de islam. Hij vertelde het publiek hoe hij Shillman voor het eerst kruiste tijdens een bijeenkomst in Los Angeles rond 2007. Shillman noemde Wilders ‘een visionair die weet wat de toekomst brengt als we toestaan ​​dat de islam het Westen overneemt’. Het was een eer om zij aan zij met Shillman te staan ​​in ‘de grootste strijd om het voortbestaan ​​van onze beschaving’. Je hebt ons nooit in de steek gelaten, en ik zal je nooit in de steek laten. ‘

Shillman, een kale man in een perfect op maat gemaakt donker pak en stropdas, opende zijn toespraak met een anekdote over de Mohammed-cartoonwedstrijd van 2015 in Garland, Texas. Het evenement, met Shillman als sponsor en Wilders als eregast, werd aangevallen door twee mannen met geweren, die door de politie werden doodgeschoten. Shillman herinnerde zich de woorden van een verslaggever die er die dag was: ‘De beste tekening die hij die hele tijd had gezien, was de krijtomtrek van de twee terroristen op de grond.’ Het publiek aan de tafels lachte hartelijk.

‘Dr. Bob is een visionair die weet wat de toekomst in petto heeft als we toestaan ​​dat de islam het Westen overneemt’

Net als Wilders voor hem schetste Shillman een duister wereldbeeld. Hij sprak van een ‘existentiële strijd’ om de westerse waarden en cultuur te beschermen tegen aanvallen van ‘islamisten en links die ons willen vernietigen’. Shillman zei dat hij graag in de frontlinie had willen staan, ‘mijn familie weet hier alles van’, maar zo was het niet gelukt. Om een ​​verschil te maken, pakte hij de pen op: niet om bestverkochte boeken te schrijven, maar op zijn eigen manier. Hij glimlachte, stak zijn hand in zijn zak en haalde er een zwartleren map uit. ‘Met dit chequeboekje en deze pen voorzie ik munitie voor degenen die in de frontlinie staan. Mannen als David Horowitz en Geert Wilders, die elke dag de vijanden van vrijheid confronteren. We hebben het geluk dat we deze dappere mannen vandaag bij ons hebben. ‘

Shillman was genereus in zijn bewondering voor Wilders. Hij noemde hem ‘mijn vriend’ en ‘de dapperste politicus, niet alleen van Nederland, maar van de hele wereld’. Hij ging tekeer tegen de Nederlandse regering wegens vervolgingWilders voor aanzetten tot haat toen hij zich gewoon uitsprak tegen de islam. Het was erop uit om hem te pakken te krijgen, en ondertussen liepen moslims rond in Nederlandse straten en riepen ‘dood aan de joden’. Werden ze ook vervolgd wegens aanzetten tot haat? ‘Nee, dat geldt alleen voor kritiek op de islam en voor Marokkanen.’

Lees ook:  Peperdure afscheidsfeesten van uw belastinggeld!

Fondsen voor proef

Ten tijde van de feestelijke avond in Newport Beach, het proces van haatzaaienwas al meer dan een jaar in behandeling. Wilders werd vertegenwoordigd door Geert-Jan Knoops, die wordt beschouwd als een van de beste strafrechtadvocaten van Nederland, maar hoe Wilders zijn verdediging betaalde, is tot nu toe niet bekend. Hij had geen partijfinanciering omdat de PVV maar één lid had, Wilders zelf, en dus geen bijdragen of subsidies ontving​ Volgens de jaarrekening schommelt het totale inkomen tussen € 100 en € 150 per jaar.

“Er staat dat het geld is betaald aan een advocatenkantoor in Nederland en bedoeld was voor een individu in zijn strijd voor vrijheid van meningsuiting”

Follow the Money heeft ontdekt dat Shillman niet alleen zijn vriend Wilders met lof overladen, maar ook bijdroeg aan zijn juridische rekeningen. Dit is af te leiden uit de belastingaangifte 2017 van de International Freedom Alliance Foundation (IFAF), waarvan Shillman voorzitter en enig bestuurder is. Het is gevestigd in zijn geboorteplaats Rancho Sante Fe, in de buurt van San Diego.

Het 990-formulier van de stichting, gebruikt om informatie te verstrekken over belastingvrije organisaties, laat zien dat het in 2017 $ 213.686 heeft gedoneerd, daarbij verwijzend naar ‘steun aan buitenlandse organisaties, buitenlandse regeringen en buitenlandse individuen’. Daarin staat dat het geld is betaald aan een ‘advocatenkantoor in Nederland’ en bedoeld was voor ‘een individu in zijn strijd voor vrijheid van meningsuiting’. De naam Wilders staat nergens op het belastingformulier, maar het is duidelijk dat het geld voor hem bestemd was. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft geweigerd de betalingen te bespreken vanwege het ‘beroepsgeheim’, dat ook geldt voor de financiering van strafprocessen.

Wilders heeft getweet dat hij ‘honderdduizenden’ heeft uitgegeven aan advocatenkosten, blij is met alle steun uit binnen- en buitenland en zelf nooit een cent van het geld heeft ontvangen. Maar hij reageerde niet op vragen van Follow the Money.

Wilders heeft in 2014 de International Freedom Alliance Foundation opgericht​ In dat jaar kondigde hij in Nashville, tijdens een rondreis door de Verenigde Staten, aan dat het doel was ‘de waarheid over de islam te verspreiden, onze vrijheid te behouden en de islamisering van onze landen te stoppen’. Hij zei dat het een netwerk van verzetsstrijders zou moeten vormen in alle landen die door de islam worden bedreigd.

De stichting van Wilders heeft een charitatieve status in Amerika, dus donaties zijn fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat het goede doel geen politieke kandidaten of partijen steunt. Maar er is een uitzondering voor de financiering van strafprocessen, zegt John Casey, hoogleraar openbaar en non-profit management aan de New York University. Het lijkt legaal dat de stichting de strafprocessen van Wilders in Nederland bekostigt, maar ‘dan is er natuurlijk de kwestie van de geest van de wet. De wetgeving voor liefdadigheidsinstellingen is niet ingevoerd om individuen belastingvoordelen toe te staan ​​voor de financiering van buitenlandse juridische uitdagingen. ‘

Overtreding van integriteitsregels

In het reisregister van het Nederlandse parlement staat dat de IFAF in april 2015 en juli 2016 heeft betaald voor de Amerikaanse lezingenreizen van Wilders. Maar Wilders maakt de bijdragen van Shillman uit 2017 niet openbaar, in strijd met de integriteitsregels die parlementsleden verplichten om alle geschenken met een waarde van meer dan € 50 te registreren . Dat register is echter lang niet altijd nauwkeurig ingevuld. Eerder waren andere parlementsleden het onderwerp van controverse omdat ze geen donaties openbaarden.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, bevestigt dat de schenking gemeld had moeten worden: ‘Het lijkt mij inderdaad een schenking in de zin van het Reglement van de Tweede Kamer, dus registratie is verplicht . ‘ Het parlement heeft nog geen officieel toezichthoudend orgaan dat sancties kan opleggen, al krijgt het dat op 1 april.

Een woordvoerder van het parlement zei dat Wilders geen vergoeding van zijn juridische kosten had gevraagd, maar dat wel had gedaan voor een eerder haatzaaiende proces in 2009. Het wetsvoorstel van zijn toenmalige advocaat Bram Moszkowicz bedroeg ruim een ​​half miljoen euro, maar het parlement verwierp het op advies van een externe accountant omdat daarin niet was gespecificeerd waarvoor de kosten waren. Overigens hebben Nederlandse Kamerleden geen recht op een rechtsbijstandverzekering via de Tweede Kamer.

Shillman is een aanhanger van Trump: een aartsconservatieve islamofoob die miljoenen steekt in zaken die hem na aan het hart liggen

Shillman is dus vrijgevig tegenover zijn vriend Wilders, maar wie is hij precies en wat drijft hem? De zakenman wilde niet bijdragen aan dit artikel. In een e-mail vertelde hij ons: ‘Ik heb geen interesse om geïnterviewd te worden door iemand van uw linkse’ nieuws’-organisatie. ‘

Robert J. Shillman – Dr. Bob tegen zijn vrienden – verdiende fortuin met de Cognex Corporation en is een aanhanger van Donald Trump: aartsconservatief, vriend van Israël en islamofoob. Hij investeert miljoenen in zaken die hem na aan het hart liggen.

Shillman is bestuurslid van Friends of the Israel Defense Forces en via de Shillman Foundation sponsort hij deze organisatie en de Israëlische strijdkrachten met honderdduizenden dollars. Hij is ook lid van het bestuur van de Joodse Stichting voor de Rechtvaardigen, die werkt aan het verbeteren van de financiële positie van niet-Joden die Joden hielpen in de Tweede Wereldoorlog. In 2008 maakte Shillman deel uit van de delegatie van president George W. Bush, die Israël bezocht ter ere van zijn 60ste verjaardag.

‘Niet per se anti-moslim’

Shillman heeft tegen Reuters gezegd dat hij niet per se anti-moslim is, maar dat hij als oprichter van zijn eigen bedrijf meer uitgesproken kan zijn dan andere zakenmensen: ‘De meeste CEO’s zijn ingehuurde wapens en hun toekomst hangt af van wat hun besturen van hen denken. Ik geef er niks om. ‘

Lees ook:  De verborgen agenda van het bezoek van Trump aan India

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHij financiert ook Horowitz, en gaf een niet bekendgemaakt bedrag aan Brigitte Gabriel, die van Libanese christelijke afkomst is, en haar organisatie ACT! voor Amerika, de grootste anti-moslimgroepering in de Verenigde Staten. In 2008 schreef ze een boek met de titel Ze moeten gestopt worden: waarom we de radicale islam moeten verslaan en hoe we dat kunnen doen. Ze zegt ook dat moslims ‘onmogelijk’ loyale burgers van de Verenigde Staten kunnen zijn.

Door middel van ACT! Voor Amerika financierde Shillman het Thin Blue Line-project, dat de namen en adressen van vermeende radicale moslims publiceerde, zogenaamd om de politie te beschermen. In de praktijk vermeldde de website ook de gegevens van vooraanstaande gezagsgetrouwe moslimleiders en studentenorganisaties. In 2013 verklaarde het dat het project ‘mede te danken was aan een genereuze schenking van dr. Bob’.

“De meeste CEO’s zijn ingehuurde wapens, en hun toekomst hangt af van wat de raden van toezicht van hen vinden. Het kan me geen fuck schelen”

Brigitte Gabriel sprak met Donald Trump tijdens een verblijf in Mar-a-Lago in 2017, niet lang na zijn verkiezing, en bezocht later dat jaar het Witte Huis. Ook met Geert Wilders onderhoudt ze al jaren een warme band. Wanneer een van haar ondergeschikten bij ACT! Voor Amerika had hij in augustus 2014 een ontmoeting met hem in Den Haag, zei ze op Facebook . Wilders noemde haar op haar beurt ‘een zeer dappere vrouw en een toegewijde activist voor vrijheid’.

De interesse van Robert Shillman in de politiek is met zijn fortuin gegroeid en zijn politieke voorkeuren zijn in de loop der jaren van kleur veranderd. Tot 2000 sponsorde hij voornamelijk democraten: bij de verkiezingen van 2004 ging zijn geld naar Nancy Pelosi en John Kerry, maar ook naar George W. Bush.

Meer dan een decennium later werd Shillman een Trumper. In 2016 betaalde hij voor een reclamebord op Times Square met de afbeelding van Trump als Superman, en drie jaar later ontving hij Mike Pence tijdens een geldinzamelingsactie op zijn landgoed in Rancho Santa Fe.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2020 schonk Shillman $ 275.000 aan de Trump-campagne. Hij had een jaar eerder ook $ 325.000 geschonken aan de Trump Victory fondsenwervingscommissie. Volgens de Los Angeles Times is hij daarmee een van de grootste donateurs in Californië. In de recente tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgië gaf hij financiële steun aan de verliezende Republikeinse kandidaat David Perdue.

Undercoveroperaties

Robert J. Shillman is ook een sponsor van Project Veritas, een extreemrechtse organisatie opgericht door James O’Keefe in 2010. Project Veritas (‘Waarheid’ in het Latijn) staat bekend om het verspreiden van complottheorieën en voor undercoveroperaties bij campagnebijeenkomsten van democratische politici, die het in het geheim opnemen en gebruiken om vermeend misbruik aan het licht te brengen .

Volgens het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift The New Republic heeft Project Veritas in 2019 een donatie van $ 50.000 ontvangen van Shillman met de belofte om onderzoek te doen naar ‘illegaal stemmen door buitenaardse wezens’ en ‘kiezersfraude’. ‘Project Veritas produceert al meer dan een jaar in het geheim geheime operaties die bedoeld zijn om de integriteit van afwezigheid en stemmen per brief te ondermijnen – een onderneming met de codenaam Diamond Dog .’ In 2013 schonk Shillman via de Shillman Foundation $ 25.000 aan Veritas, volgens IRS-formulier 990.

Project Veritas heeft nauwe banden met de zeer controversiële Proud Boys, die de FBI beschouwt als een ‘extremistische groep’ en het Southern Poverty Law Center als een ‘haatgroep’. Leden van de Proud Boys waren prominent aanwezig bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Volgens The Guardian overweegt Canada nu de groep te bestempelen als een terroristische organisatie, wat zou betekenen dat de Proud Boys op dezelfde lijst belanden als Islamitische Staat en Al-Qaeda.

The Proud Boys zijn vol met complottheorieën, zoals die over een vermeende dreigende genocide op blanken. Bovendien zijn ze een van de grootste verspreiders van anti-moslim- en anti-vrouwenretoriek, schrijft het Southern Poverty Law Center. Alleen mannen mogen lid worden. In de weken rond de bestorming van de hoofdstad arresteerde de FBI verschillende Proud Boys voor deelname aan de aanslag.

Wilders’ adventures in America

In 2017 betaalde Shillman de stichting van Wilders, de IFAF, meer dan $ 200.000 aan juridische kosten. Voor zover wij weten, is dit de eerste keer dat hij zulke grote bedragen heeft ontvangen van één financier in de Verenigde Staten. Hij was regelmatig naar Amerika gereisd, maar omdat hij de islam als geheel verwierp en voorstander was van een verbod op het bouwen van nieuwe moskeeën en het sluiten van islamitische scholen, was hij onaanvaardbaar voor grote groepen in de Verenigde Staten, waar godsdienstvrijheid een onschendbaar principe van de regel is. van de wet. Hij vond echter wel een gemeenschappelijke basis met extreemrechtse Republikeinen.

Wilders gebruikte zijn Amerikaanse netwerk om geld in te zamelen voor zijn juridische strijd. Pamela Geller, een bekende anti-islamactiviste, en Robert Spencer van Jihad Watch, toonden ‘Support Geert Wilders’-buttons op hun websites. Degenen die doorklikten konden via PayPal doneren aan de Stichting Vrienden van de PVV, die hetzelfde adres en telefoonnummer heeft als de PVV, aldus de Kamer van Koophandel.

Congreslid David Kyle en David Horowitz organiseerden in februari 2009 een vertoning van Wilders ‘korte anti-moslimdocumentaire Fitna voor congresmedewerkers. Wilders was aanwezig, maar er kwam maar een handjevol mensen opdagen. De American Conservative Union hield haar jaarlijkse bijeenkomst tijdens zijn verblijf, maar nam hem niet op in haar programma, wat aantoont dat veel Amerikanen terughoudend waren om zich bij zijn opvattingen te voegen. Onverschrokken regelde Horowitz een lezing van Wilders in hetzelfde hotel als de bijeenkomst. Het was waarschijnlijk hier, of in ieder geval op dit moment, dat Wilders en Shillman elkaar voor het eerst ontmoetten.

De kassa begon te rinkelen

Wilders heeft geprofiteerd van zijn Amerikaanse avonturen. De conservatieve denktank Middle East Forum (MEF), geleid door Daniel Pipes, financierde de verdediging van Wilders ‘eerste proces in 2010 en 2011. Volgens Reuters maakte Pipes het geld rechtstreeks over aan Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz. Wilders registreerde de schenking niet als gift, maar dit leverde de politicus geen problemen op, aangezien niemand toezicht hield op het register of sancties oplegde bij niet-naleving.

Lees ook:  De waarheid maskeren

Een van de geldschieters van de MEF was Nina Rosenwald, wiens Abstraction Fund tussen 2010 en 2011 – de periode van Wilders ‘eerste proces – $ 533.000 schonk aan de IFAF, volgens belastingformulieren die zijn gepubliceerd door ProPublica , het Amerikaanse platform voor onderzoeksjournalistiek. Rosenwald is de kleindochter van Julius Rosenwald, mede-oprichter van Sears Roebucken sponsort volgens het Nederlandse tijdschrift Vrij Nederland in 2018 verschillende conservatieve en ultrarechtse organisaties . Ze steunde Wilders ook rechtstreeks, via haar eigen Gatestone Institute, een anti-moslim denktank. Het instituut werd enige tijd voorgezeten door de toekomstige nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Wilders schreef regelmatig voor de website van Gatestone Institute en vloog in 2015 en 2016 naar Amerika om op kosten van die organisatie lezingen te geven.

Tussen 2014 en 2016 ontving Wilders een kleine € 150.000 van het Horowitz Freedom Center, waarvan Robert Shillman directeur is. Het geld ging niet naar de partij zelf, maar naar de Stichting Vrienden van de PVV, de dochterorganisatie van de partij. Omdat de jaarverslagen van de stichting niet beschikbaar zijn, is het nooit duidelijk geweest waaraan het is uitgegeven. Tussen 2013 en 2019 maakte Wilders vijf reizen naar de Verenigde Staten, gesponsord door het Horowitz Freedom Center. Andere bezoeken werden gefinancierd door de IFAF, waarvan Shillman de enige directeur was en Wilders de oprichter.

“Wilders vindt het een absolute schande: ‘Islamcritici worden voor de rechter gesleept (…) terwijl islamisten in de watten worden gelegd en verdedigd'”

Wilders was niet de enige ‘vrijheidsstrijder’ die door Shillman werd gesteund. Via het Horowitz Freedom Center en de Canadese rechtse website Rebel Media verzorgde hij ook zogeheten Shillman Journalism Fellowships . Eén ontvanger, voor een bedrag van £ 5.000 per maand, was de Britse controversiële Tommy Robinson, de oprichter en voormalig leider van de extreemrechtse en anti-islamitische Engelse Defensie Liga, die verschillende veroordelingen heeft voor mishandeling. Twitter verbood hem in 2018 van zijn platform wegens hatelijk gedrag, en Facebook en Instagram volgden in 2019. Toen Robinson Britse Pakistaanse verdachten van seksueel misbruik filmde toen ze een rechtszaal binnengingen, werd hij gearresteerd. Diezelfde dag veroordeelde de rechter hem tot 13 maanden gevangenisstraf, in verband met een voorwaardelijke straf die een jaar eerder was opgelegd bij een soortgelijk incident.

Een golf van verontwaardiging volgde in Groot-Brittannië maar ook in Nederland. De hashtag #FreeTommy ging viraal op Twitter en de krant De Telegraaf publiceerde een uitgebreid artikel over Robinson met als kop ‘Een martelaar van de arbeidersklasse’. Geert Wilders stond vooraan in de rij om steun te betuigen aan Robinson, die ook genereuze steun kreeg van Shillman.

Een paar maanden na Robinsons gevangenschap nam Wilders een video op buiten de Britse ambassade in Den Haag, waarin hij zei dat hij het ‘een absolute schande’ vond dat Robinson achter de tralies zat. ‘Islamcritici worden voor de rechter gesleept (…) De autoriteiten proberen ons het zwijgen op te leggen, terwijl islamisten in de watten worden gelegd en verdedigd.’

In juni 2018 ging Wilders naar Londen en nam deel aan demonstraties voor de vrijlating van Robinson. In oktober schreef hij dat de Britse mannen van Pakistaanse afkomst die beschuldigd werden van het verkrachten van jonge, onschuldige meisjes ‘dieren’ waren: de autoriteiten moesten ze opsluiten en de sleutel weggooien. En Robinson verdiende het om geridderd te worden .

Opnieuw vrijgelaten, bracht Robinson Wilders een bezoek in december van hetzelfde jaar. Ze poseerden samen in het Nederlandse parlement. ‘Vandaag heb ik mijn dappere vriend Tommy Robinson gehost … geweldige ontmoeting, geweldige discussies, geweldige kerel!’, Meldde Wilders op Twitter.

JavaScript is not available.

Today I hosted my brave friend #TommyRobinson in Parliament of The Netherlands. Great meeting, great discussions, great guy! pic.twitter.com/kfleHlrR5P

Een andere controversiële figuur die de financiële steun van Shillman kreeg, was de Britse Katie Hopkins, een voormalige zakenvrouw en columnist die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een extreemrechtse opiniemaker. Net als Robinson is ze verbannen van Twitter, waar ze een miljoen volgers had. Wilders plaatste in november 2018 een foto van hemzelf en Hopkins op Facebook, gemaakt tijdens het jaarlijkse Restoration Weekend georganiseerd door het Horowitz Freedom Center. Het jaar daarop was Wilders weer aanwezig en had hij warme en warme woorden voor Hopkinsin zijn toespraak. Hij noemde haar een ‘echte held’, iemand die de waarheid spreekt, ‘taaier dan Thatcher, moediger dan Boris Johnson, en zij zou de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk moeten worden.’

‘Ministerie van repatriëring’

In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat alle Syriërs die in Nederland hun toevlucht zoeken, elders moeten zoeken of naar huis moeten gaan. Hiermee sluit Wilders precies aan bij de mening van de houders van Shillman-fellowships die hebben bijgedragen aan FrontPage Magazine , uitgegeven door het David Horowitz Freedom Center. One, Daniel Greenfield, argument e d onder de titel ‘The Syrische crisis vluchteling is niet ons probleem’, dat de VS niet zou moeten hebben in de vluchtelingen op te nemen vanuit Syrië – althans niet als ze de moslims, want moslims zijn ‘geen slachtoffers maar daders ‘. De enige echte vluchtelingen zijn christen, en expliciet ‘geen moslim’. Een andere kerel, Raymond Ibrahim, stelt dat moslims niet moeten worden geaccepteerd omdat ze zijn gevlucht voor de chaos ‘gecreëerd door hun eigen religie, de islam’.

Met zijn voorstellen om de Koran te verbieden, een ministerie van repatriëring op te richten en Syrische vluchtelingen terug te sturen, zit Wilders geïsoleerd in Den Haag. Het lijkt onmogelijk dat hij de komende jaren deel zal uitmaken van een meerderheidsregering. Maar hij zal zeker een held blijven in de ogen van één man: zijn weldoener Robert Shillman in het zonnige Rancho Santa Fe.Comments

comments