Coronavirus gaat de Nederlandse verkiezingen domineren

Coronavirus gaat de Nederlandse verkiezingen domineren

9 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Nederlandse kiezers gaan volgende week naar de stembus tijdens de eerste grote test van het coronavirusbeleid van een Europese regering in 2021, waarbij premier Mark Rutte op weg is om een ​​vierde ambtstermijn te winnen.

Ondanks dat Nederland onlangs de ergste rellen sinds decennia heeft geleden vanwege de Covid-avondklok, leidt Rutte in de peilingen, aangezien de Nederlanders zich na een jaar van de pandemie rond de vlag lijken te scharen.

Het virus domineerde het debat voorafgaand aan de stemming van 17 maart, waardoor er weinig ruimte overbleef voor andere kwesties, zoals de anti-immigratieboodschap van de anti-islam, EU-bashing oppositieleider Geert Wilders.

Sommige stembureaus gaan op 15 en 16 maart open voor ouderen en Covid-kwetsbaren.

“Deze verkiezing is natuurlijk heel erg Covid en ook de economische neergangscrisis die hieruit zal voortkomen” , vertelde Andre Krouwel, docent politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, aan AFP.

“Dat verandert ten opzichte van eerdere verkiezingen toen het meer over immigratie en Europese integratie ging.”

In totaal 37 partijen, de meeste sinds decennia, strijden om 150 zetels in de Tweede Kamer, in een druk politiek landschap dat doorgaans tot logge coalities leidt.

De liberale VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) van Rutte heeft momenteel 33 zetels en leidt een vierpartijencoalitie samen met het conservatieve Christen-Democratische Appel (CDA) en ChristenUnie, en de centrumlinkse D66.

‘Rally rond de vlag’

De verkiezingen zullen in Europa nauwlettend in de gaten worden gehouden, aangezien Nederland de vijfde economie van de eurozone is, en naast Duitsland de sterkste stem voor financiële discipline.

Rutte, een van Europa’s langstzittende leiders, is nu in zijn elfde jaar aan de macht.

Zijn partij leidt al maanden consequent opiniepeilingen, hoewel zijn populariteit de afgelopen weken een beetje is gedaald.

Ook wel de ‘Teflon’- premier genoemd omdat hij ongedeerd uit crises tevoorschijn kwam, haalde Rutte onlangs zijn schouders op van het feit dat hij in januari moest aftreden vanwege een schandaal waarbij duizenden ouders valselijk werden beschuldigd van oplichting in de kinderopvang.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat de protesten van de VS onthullen een mogelijke burgeroorlog

In plaats daarvan is zijn coalitieregering doorgegaan in de rol van verzorger en begon hij de zwaarste virusbeperkingen van de pandemie in het land te versoepelen, voor zover er verkiezingen op komst zijn.

De laatste Nederlandse verkiezingen in 2017 wekten in heel Europa de vrees op dat Wilders, de gebleekte blonde anti-islamleider, een golf van populisme naar de overwinning zou kunnen leiden na de Brexit-stemming in 2016 in Groot-Brittannië en de verkiezing van Donald Trump in de VS.

Dit keer geeft zelfs Wilders echter toe dat het coronavirus de zuurstof uit de stemming heeft gezogen.

“De huidige regering is nu behoorlijk populair, althans de premier, maar in tijden van crisis hebben mensen de neiging om zich rond de vlag te scharen “, vertelde Wilders in een interview aan AFP.

“Andere zaken zoals immigratie zijn nog steeds belangrijk, voor mijn kiezers is het nog steeds nummer één, maar als je naar de gemiddelde Nederlander kijkt, is corona inderdaad nummer één.”

‘Er kunnen verrassingen zijn’

Nederland koos vorig jaar aanvankelijk voor veel soepeler Covid-restricties dan de buurlanden, maar werd na de tweede golf drastisch aangescherpt.

Het land blijft onder een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur, met alle cafés, restaurants en cannabiscoffeeshops gesloten behalve afhaalmaaltijden, en niet-essentiële winkels gesloten behalve op afspraak.

De beperkingen hebben het doorgaans levendige Nederlandse campagneseizoen ernstig beperkt, waarbij de meeste partijen de kiezers moeten bereiken via televisiedebatten of via sociale media.

De enige partij die grote bijeenkomsten houdt, is de populistische Forum voor Democratie-partij van Thierry Baudet, die een uitgesproken Covid-sceptische en anti-lockdown toon heeft aangenomen voor de verkiezingen.

Analisten zeggen dat een ander nieuw fenomeen zou kunnen zijn dat verschillende kleine nieuwe partijen zich bij het parlement voegen met een of twee zetels, waaronder de pro-Europese Volt-partij.

Als Rutte wint, zal hij waarschijnlijk een nieuwe coalitie moeten samenstellen.

Een mogelijke nieuwe aanwinst zou de GroenLinks (Groen-Linkse) partij van de charismatische jonge leider Jesse Klaver kunnen zijn, die het de afgelopen keer goed deed, hoewel het de laatste tijd iets in de peilingen is gedaald.

“Er is iets aan het veranderen … er kunnen verrassingen zijn denk ik”, zei Klaver tegen AFP.Lees ook:  LONGREAD: Politieke correctheid is niet hetzelfde als gewoon fatsoen

Comments

comments