Frankrijk: Europese Commissie aangespoord om Parijs te onderzoeken wegens ‘imamhandvest’


 6 total views,  2 views today

Maatschappelijke organisaties zeggen dat een aantal Franse wetten op onevenredige wijze moslims discrimineren en hun fundamentele mensenrechten schenden

Een coalitie van maatschappelijke organisaties drong er maandag bij de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op aan om Frankrijk bij het Europese Hof van Justitie te onderzoeken vanwege zijn controversiële “imamhandvest”, waarbij hij zei dat het het recht van moslims op vrije meningsuiting en religieuze vrijheden schendt.

Vijfentwintig NGO-groepen in 11 landen – waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland – riepen Von der Leyen op om “onmiddellijke actie te ondernemen tegen Frankrijk vanwege zijn door de staat gesponsorde islamofobie en voor het opleggen van de discriminerende en mensenrechtenschendingen. imam charter ”.

In januari keurde de Franse Raad van het Moslimgeloof (CFCM) het imamhandvest goed, dat in opdracht van de Franse president Emmanuel Macron een kader schetst voor moslimgeloofsleiders om gecertificeerd te worden als zijnde in overeenstemming met een “islam van Frankrijk”.

Het handvest had steeds meer kritiek gekregen voor het censureren van de vrijheid van meningsuiting in moslimgemeenschappen en van hen te eisen “loyaliteit aan republikeinse waarden ” te tonen. Een clausule in een ontwerp van het handvest dat half december op de Franse nieuwssite Mediapart werd gepubliceerd, stelde dat imams moeten erkennen dat er in Frankrijk niet zoiets als “staatsracisme” bestaat.

Janina Rashidi van de Islamitische Centrale Raad van Zwitserland zei dat het verzoek aan von der Leyen gericht was op maatregelen die de Franse staat tegen zijn moslimburgers heeft genomen.

“Het is tijd om te erkennen dat islamofobie niet alleen een wijdverbreid fenomeen is in rechtse kringen, maar ook in de hoofdstroom van de samenleving is aangekomen”, zei Rashidi in een verklaring.

“In plaats van dat de staat tegenmaatregelen neemt en de sociale eenheid handhaaft, illustreert het geval van Frankrijk hoe statelijke actoren deze islamofobie institutionaliseren en uiteindelijk legitimeren door hun retoriek en discriminerende maatregelen die de fundamentele mensenrechten schenden. Dit moet stoppen. “

‘Duidelijke schending van basisrechten’

In januari schreef een groep van 36 organisaties aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) met het verzoek om formele inbreukprocedures in te leiden tegen de Franse regering wegens het ‘verankeren’ van islamofobie en structurele discriminatie van moslims.

De organisaties zeiden dat het imamhandvest een “duidelijke schending van een aantal basisrechten die worden beschermd door wetgeving die door Parijs is geratificeerd” aantoonde.

In de brief van maandag aan Von der Leyen stond dat Frankrijk verschillende wetten heeft uitgevaardigd om “de vrijheid van geloof te beperken en de manifestatie van religie te bestraffen” in moslimgemeenschappen.

De ondertekenaars zeiden dat Frankrijk binnen zijn rechtssysteem geen “effectieve remedie” heeft om de kwestie van islamofobie en schendingen van moslimrechten aan te pakken en aan te pakken.

“De voorzitter van de Europese Commissie moet dus ingrijpen om te voorkomen dat er een precedent wordt geschapen dat op lange termijn schade zal toebrengen aan niet alleen moslims maar ook aan andere gemeenschappen in Frankrijk”, zeiden ze.

Hoewel Frankrijk geen nationale volkstellingen houdt over ras of religie,  schatte het Amerikaanse  Pew Research Center in 2016 dat ongeveer 5,7 miljoen moslims in Frankrijk wonen, of 8,8 procent van de bevolking, waardoor Frankrijk het Europese land met de grootste moslimgemeenschap is.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord