Het ‘imamhandvest’ van Macron roept de vrees op voor staatscontrole over de islam van Frankrijk

Het ‘imamhandvest’ van Macron roept de vrees op voor staatscontrole over de islam van Frankrijk

9 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Met de opdracht de Franse islam af te stemmen op ‘republikeinse waarden’, is het door Macron uiteengezette handvest klaar, maar het roept meer vragen op dan het beantwoordt.

De Franse Raad voor het Moslimgeloof (CFCM) heeft vorige week het “Imam-handvest” aangenomen, dat een kader schetst voor islamitische geloofsleiders om de islam in Frankrijk om te vormen tot een “islam van Frankrijk”, in opdracht van de Franse president Emmanuel Macron.

Macron had de CFCM, de de facto vertegenwoordiger van moslimfederaties bij de Franse regering, de opdracht gegeven om in oktober een handvest van trouw aan de republikeinse waarden op te stellen.

Dit charter moet, volgens de wensen van de president, hand in hand gaan met de oprichting van een Nationale Raad van Imams (CNI), die specifiek verantwoordelijk is voor de opleiding van imams en hun certificering als in overeenstemming met het charter – of niet.

Omgedoopt tot Charter of Principles, bevatten de tien artikelen van het document de republikeinse waarden waaraan alle imams in Frankrijk zouden moeten onderschrijven.

“Geen enkele religieuze overtuiging kan worden ingeroepen als vrijstelling van de plichten van de burger”, aldus de op 18 januari aangenomen tekst.

Het bevestigt expliciet de gelijkheid van mannen en vrouwen, de verenigbaarheid van het moslimgeloof met de Franse republiek, met de nadruk op “bestrijding van de instrumentalisering van de islam voor politieke doeleinden” en de “niet-inmenging van buitenlandse staten” in de islamitische eredienst in Frankrijk.

Volgens fragmenten die in de pers zijn gelekt, had Macron gewaarschuwd: “Sommigen zullen tekenen en anderen niet, en daaruit zullen we consequenties trekken. Of je bent bij de Republiek, of je bent niet bij de Republiek. ” 

Bestaat er niet zoiets als ‘staatsracisme’?

“T” is een Franse imam geboren en getogen in Frankrijk, die om anonimiteit vroeg. De islam in Frankrijk, zoals hij het ziet, is er al, met of zonder charter. Op het moment van dit interview, vóór de publicatie van het charter, had hij besloten het niet te ondertekenen op basis van een eerste ontwerp dat in de pers was gelekt. 

Het ontwerp, dat half december op de nieuwssite Mediapart werd gepubliceerd, stelde dat imams moeten erkennen dat er in Frankrijk niet zoiets bestaat als ‘staatsracisme’ en ‘gebedshuizen niet gebruiken voor politieke doeleinden’. was het gebruik van de term “door de staat gesanctioneerde islamofobie”.

Artikel 9 van het handvest schrijft de aanvallen op Franse moslims en de symbolen van hun geloof toe aan “een extremistische minderheid die niet mag worden verward met de regering of het Franse volk”.

Daarom stelt de tekst dat “aanklachten van een zogenaamd staatsracisme neerkomen op laster en zowel de anti-moslimhaat als de haat tegen Frankrijk verergeren”.

Deze ontkenning van het goed gedocumenteerde fenomeen van discriminatie van moslims is een bron van wiet T.

“Wie is de staat die ons vertelt wat racisme wel en niet is? Dat is vrijheid van geloof, ”zei hij tegen Middle East Eye. ‘En wat meer is, het is een ontkenning van een realiteit. De staat of een deel van de regering gebruikt woorden die problematisch zijn. ” 

T wijst op opmerkingen van verschillende leden van de huidige regering, zoals de bewering van minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer dat het ‘islamo-linksisme’ ‘grote schade aanricht’ op universiteiten, aldus de minister-afgevaardigde die verantwoordelijk is voor burgerschap. Marlene Schiappa over maagdelijkheidscertificaten, of die van de minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin, die beweerde “geschokt” te zijn door halal voedselafdelingen in supermarkten.

‘Wie is de staat die ons vertelt wat racisme wel en niet is?’

 – ‘T’, Franse imam

“Dit is een duidelijke betrokkenheid van de staat”, vervolgt de imam. “Waarom houden ze zich niet bezig met andere religies?

“De staat heeft niet alleen de plicht om de vrijheid van religie te garanderen, maar ook om zich te onthouden van inmenging in religie”, zei hij, verwijzend naar de wet van 1905 op de scheiding van kerk en staat, of laïciet , die vrijheid van religie garandeert. staatsinmenging in religieuze aangelegenheden.

“Als religieuze figuren aanzetten tot haat, dan kan dit worden nagestreefd onder bestaande wetten, zoals de Pleven-wet uit 1972. De regering moet dus toegeven dat ze een probleem heeft met de islam ”, zei T, eraan toevoegend dat het koppelen van religie aan daden van separatisme of terrorisme, zoals Macron deed in een toespraak op 2 oktober ,“ ook problematisch is ”. 

Volgens de imam “heeft de regering geen strategie om deze acties te bestrijden en probeert ze niet te reageren, behalve door in te grijpen waar ze dat niet kan”.

In ieder geval zag T het handvest als meer geboren uit politieke doelstellingen dan uit een verlangen naar harmonie.

“We zijn een paar maanden verwijderd van de presidentsverkiezingen van mei 2022, en kwesties rond extreemrechts zijn nog steeds zeer actueel”, zei hij. “Ik denk dat dit charter niets anders is dan hete lucht. Het zal de indruk wekken dat er iets wordt gedaan. ” 

De ‘islam van Frankrijk’ is er al

“Islam van Frankrijk” is iets wat T zei dat hij dagelijks observeert. Hij weigerde te specificeren waar de aanbidders in zijn moskee vandaan kwamen. “Ze zijn Frans en moslim,” zei hij. 

Volgens hem behandelt de Franse regering moslims alsof het slechte mensen zijn.

‘Ze zien Arabieren. Geen Franse mannen en vrouwen, geboren in Frankrijk, opgegroeid in Frankrijk, met Franse echtgenoten en echtgenotes. Maar een moslim in Frankrijk is nog steeds Frans. Waarom ze stigmatiseren? De houding van de regering blijft hangen in de koloniale tijd ”, zei hij.

T beweerde dat hij de frustraties van aanbidders heeft opgemerkt in het licht van voortdurende openbare debatten over de islam.

Hij betwist echter niet de noodzaak om een ​​charter op te stellen en imams een training te geven die past bij de Franse context, want, zei hij, “er is tekst en er is context: de Franse islam is niet hetzelfde als de islam van Saoedi-Arabië, Algerije of Senegal ”.

Macron heeft verschillende keren opgeroepen tot het creëren van een islam van “de verlichting”, maar heeft er niet mee opgehouden te verduidelijken wat dat zou kunnen zijn.

Dit lijkt geworteld te zijn in de wens om de Franse regering aan te wijzen als het orgaan dat het raamwerk van de islam in Frankrijk uiteenzet, vergelijkbaar met het herstructureren van het katholicisme door alle pauselijke invloed weg te nemen. Maar dat roept de vraag op waarom Parijs de ‘islam van Frankrijk’ opnieuw vormgeeft – en voor wie.

Afgezien van de verhitte debatten over de verenigbaarheid – of anderszins – van de islam met de waarden van de republiek, merken waarnemers het bestaan ​​op van een grotendeels vreedzame praktijk verweven met het sociale weefsel van Frankrijk op lokaal niveau.

Wat het dagdagelijkse betreft, heeft T geen bijzondere zorgen. “Alles is in orde op lokaal niveau. Vooral bij de burgemeesters. Het probleem is bij de media en de ministers. “

Politicoloog Raberh Achi, wiens geschriften zich richten op de relatie tussen de overheid en de islam vanuit een sociaal-historisch perspectief, is het met T eens en gelooft dat gelovigen “de zaken redelijk goed aanpakken op lokaal niveau”. 

“Het belangrijkste niveau is het regionale niveau. Op regionaal en nationaal niveau wordt het allemaal complexer. Simpelweg omdat de problemen voornamelijk lokaal zijn. Er is een terugval, misschien zelfs wantrouwen, tegen alles wat van nationale autoriteiten uitgaat, vooral waar het de overheid betreft, ”legde Achi uit aan de media.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het VK en de VS beginnen een nieuwe koude oorlog met Rusland en China, dus wat proberen deze regeringen te verbergen?

Lokale problemen staan ​​ver af van de problemen op nationaal niveau, omdat de eerste prioriteiten van een stad liggen bij pragmatisme en “oplossingen die in overeenstemming zijn met de wetten inzake staatsneutraliteit”, voegde hij eraan toe. 

Achi wijst ook op een “verkeerde afstemming tussen de manier waarop dit alles op nationaal niveau wordt benaderd, met name door de media, en de offline strategie op lokaal niveau, gedreven door zeer specifieke zorgen. Mensen willen bijvoorbeeld een plaats van aanbidding, hoe kunnen we dit doen met respect voor de wet? “

Het valt nog te bezien in hoeverre de top-down, centralistische verlangens van de Franse staat het paradoxale potentieel hebben om deze lokale initiatieven te onderdrukken of omver te werpen, die laten zien dat een Franse islam stilletjes en organisch opkomt.

Slechte vertegenwoordiging van alledaagse moslims

Een ander punt is de niet-representatieve samenstelling van de Franse Raad voor Moslimgeloof en de unieke rol van dit orgaan als de facto woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens T werden “moslims niet geraadpleegd. Sommigen waren niet eens op de hoogte van het bestaan ​​van de CFCM. ” 

In feite betekent de oprichting van de CFCM dat hele delen van de Franse islam niet zullen worden vertegenwoordigd, laat staan ​​geraadpleegd. Opgericht in 2003 door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, was het in theorie ontworpen om moslims in Frankrijk op staatsniveau te dienen in kwesties met betrekking tot religieuze eredienst.

“Deelname aan een regionale Franse Raad voor Moslimgeloof (de lokale CFCM-fora) hangt volledig af van de vierkante meters van de moskee. Zelfs als we willen deelnemen, om onze mening te uiten, worden onze kandidaturen niet geaccepteerd, ”zei T.

“De CFCM vertegenwoordigt zichzelf alleen. Het enige doel is om de woordvoerder van de regering te zijn. De Grote Moskee van Parijs, die het voorzitterschap van de CFCM bekleedt, wordt alleen door moslims beluisterd als het gaat om het beslissen over de datum van Ramadan of Eid. “

Haoues Seniguer, professor aan Sciences Po Lyon, gaat dit punt verder uit.

“De CFCM heeft juridische vertegenwoordiging, maar vertegenwoordigt niet de diverse moslimgemeenschappen in Frankrijk”, zei hij tegen MEE. “De regering probeert een geloof te organiseren via tussenpersonen die niet noodzakelijkerwijs erkend zijn door of zelfs maar bekend zijn bij Franse moslims. Dit betekent dat er op structurele gronden sprake is van deregulering van de Franse islam. “

Oorspronkelijk bedacht om de “islam van Frankrijk” te verenigen, riskeert het handvestinitiatief nieuwe breuken te creëren tussen degenen die het ondertekenen en degenen die weigeren – terwijl het de kloof vergroot tussen het geïnstitutionaliseerde moslimgeloof en lokale culturele verenigingen die zich uitgesloten voelen.

“De belanghebbenden die de islam vertegenwoordigen, maken deel uit van het probleem. Nationale religieuze belanghebbenden zijn opgericht op een manier die de spanningen alleen maar kan verhogen, ”zei Achi.

“Er is een verlangen om gezien te worden, om gevalideerd te worden door de openbare autoriteiten, en het is de pitting van het ene tegen het andere waardoor dit opdringerige systeem kan werken.”

Spanningen weer aanwakkeren 

De kwestie van het charter heeft nieuwe vragen doen rijzen over de samenstelling van de CFCM zelf. Het lichaam is samengesteld uit negen federaties die de invloed van drie belangrijke landen benadrukken: Algerije, Marokko en Turkije. 

Deze compositie staat op gespannen voet met Macrons wens om de islam in Frankrijk weg te houden van buitenlandse invloeden.

Bovendien heeft het proces van het opstellen van het charter spanningen tussen de verschillende betrokken partijen blootgelegd.

Eind december trok de Grote Moskee van Parijs, onder leiding van rector Chems-Eddine Hafiz, zich terug uit het initiatief van de Nationale Raad van Imams.

“Helaas heeft de islamistische component binnen de CFCM, meer specifiek die in verband met buitenlandse regimes die vijandig staan ​​tegenover Frankrijk, de onderhandelingen verraderlijk geblokkeerd door bijna systematisch bepaalde belangrijke passages in twijfel te trekken”, schreef Hafiz in een persbericht waarin hij zijn besluit om zich terug te trekken aankondigde. 

Er werd geen verdere verduidelijking gegeven over de precieze aard van deze “component” of deze “regimes”. Maar zes van de negen aangesloten federaties van de CFCM reageerden krachtig op deze beschuldigingen van de rector van de Grote Moskee, verwierpen ze en bevestigden hun wens om verder te werken aan de oprichting van de Nationale Raad van Imams.

Het charter dat deze maand werd ingevoerd, moet worden gevalideerd door alle federaties van de CFCM.

Twee Turkse federaties, het Coördinatiecomité van Turkse moslims in Frankrijk (CCMTF) en Milli Gorus (CIMG), evenals de rigoristische beweging Faith and Practice, hebben nu geweigerd de tekst te ondertekenen omdat ze geloven dat het het vertrouwen in moslims dreigt te ‘ondermijnen’. .

Volgens een dicht bij de zaak staande bron halen de federaties die weigeren te ondertekenen twee belangrijke punten van zorg aan: de omschrijving van “buitenlandse inmenging” en de precieze formulering van de definitie van politieke islam.

‘Republikeins autoritarisme’

Parijs wil een snel proces van regelgeving voor een religie die geen geestelijkheid in de priesterlijke zin heeft binnen haar hiërarchische structuur.

Volgens Seniguer spreekt dit plan de regering aan omdat het is geworteld in de valse veronderstelling dat “de reden dat er extremistische tendensen zijn binnen de islam, is omdat het geen gecentraliseerde autoriteit heeft die dergelijk radicalisme in de kiem kan smoren”.

Maar, legde de professor uit, “dit is niet waar, omdat het profiel en de achtergrond van degenen die geweld plegen weinig te maken hebben met moslims in Frankrijk”. “Soms zijn ze pas onlangs in Frankrijk aangekomen of gaan ze niet naar een gebedshuis”, zei hij tegen MEE.

Seniguer wees er ook op dat Marokko met de koning als leider van de gelovigen in het land de radicalisering van sommige Marokkaanse jongeren niet heeft voorkomen.

‘Dat is voor mij opdringerig secularisme, of een verlangen van sommige politici om aanbidders te reguleren’

– Haoues Seniguer, professor aan Sciences Po Lyon

Hoe zullen moslims in Frankrijk intussen omgaan met door de staat erkende predikers en geregistreerde imams? Zullen aanbidders een stem hebben in de kwestie? Zullen deze imams de loyaliteit van de gelovigen afdwingen? Zullen deze autorisaties het paradoxale effect hebben dat sommige gelovigen vervreemd raken van moskeeën? Veel vragen blijven onbeantwoord.

Andere religies zijn al zenuwachtig. De Nationale Raad van Evangelischen van Frankrijk heeft geprotesteerd tegen dit wetsontwerp – waarbij de vraag wordt opgeworpen of de regering die een openbare orde hanteert, de vrijheid van geloof van haar burgers zou kunnen ondermijnen?

Voor Seniguer komt dit neer op “republikeins autoritarisme”, waardoor een republiek die ontevreden is over burgers die zich aan de wet houden, zich nu kan bemoeien met hun kijk op de wereld. “Dat is voor mij opdringerig secularisme, of een verlangen van sommige politici om aanbidders te reguleren”, zei hij.

Achi uitte ook zijn bezorgdheid over deze door Macron aangedreven wetgevende beweging, die in strijd lijkt met de wet van 1905 inzake laicite .

Hij suggereerde dat alle wijzigingen in deze wet tot dusver “liberaal” zijn geweest, maar dat de hervorming die door de huidige regering is voorgesteld “anti-liberaal is en wordt gedreven door een wantrouwen jegens het moslimgeloof”. 

“Het is alsof er een deur is geopend. Ik ben bang dat het op de lange termijn alleen maar kan leiden tot een hardere houding in de toekomst, ”zei hij.Lees ook:  Is Trump een fascist? 8 experts wegen mee

Comments

comments