Media over islamfobie: Hoe Nederland de burgerlijke vrijheden van zijn moslimbevolking beteugelt

Media over islamfobie: Hoe Nederland de burgerlijke vrijheden van zijn moslimbevolking beteugelt

9 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Het Nederlandse parlement heeft besloten dat moskeeën verder worden gecontroleerd op ‘buitenlandse invloed’, omdat politieke partijen zich verdringen voor de extreemrechtse stem

In heel Europa laten politieke partijen opnieuw zien dat verkiezingsoverwinningen het gemakkelijkst worden behaald op de rug van de moslimbevolking.

Eind vorig jaar waren alle ogen gericht op Frankrijk in de nasleep van de zogenaamde anti-separatistische wetten van president Emmanuel Macron, die tot doel hadden de vrijheden voor moslims in het land verder te beperken . Zijn pogingen om te concurreren met de extreemrechtse National Rally, geleid door Marine Le Pen, en een beroep te doen op rechtse kiezers door racisme aan te wakkeren, hebben tot verontwaardiging geleid in landen met een moslimmeerderheid.

Dit was niet het geval toen Nederland onlangs in de voetsporen van Frankrijk trad. Moskeeën zullen verder worden gecontroleerd op “buitenlandse invloed”, en hun financiën zullen nog zwaarder worden gecontroleerd, na een besluit van het Nederlandse parlement vorige week. De motie, ingediend door Kamerlid Bente Becker van de leidende VVD-partij, werd met overweldigende meerderheid goedgekeurd . Slechts één partij, Denk, stemde tegen het voorstel.

Het blijkt dat de democratische instellingen van het koninkrijk maar voor sommigen bedoeld zijn. Anderen – namelijk Marokkanen en Turken – zijn hier gewoon om het werk te doen dat niemand anders wil

Net als de plannen van Macron, zouden moslimorganisaties en -instellingen in Nederland nu kunnen worden gesloten of de financiering kunnen worden beperkt als ze worden beschuldigd van “ongewenst gedrag”. Dit volgt op de oprichting van een parlementaire ondervragingscommissie “ongewenste invloed van onvrije landen”, die vorig jaar een rapport uitbracht waarin werd beschreven hoe externe (niet-EU) krachten Nederlandse moskeeën controleerden via vaak onverklaarbare geldstromen.

Nu krijgen de Nederlandse autoriteiten meer macht om deze ‘buitenlandse invloeden’ te blokkeren en instellingen te berispen door middel van sancties.

Moslims worden weer eens afgeschilderd als barbaarse mensen die discipline nodig hebben om de zogenaamde Nederlandse waarden te omarmen. De staat baant zich een weg naar hun religieuze leven, zelfs als ze geen kwaad hebben begaan. De moskee als een schimmige instelling van ongepaste politieke invloed, op de wenken en roepen van gevaarlijke buitenlandse mogendheden, is een klassieke racistische trope. Dergelijke stijlfiguren worden keer op keer gebruikt om de onderdrukking en vernietiging van burgerlijke vrijheden te rechtvaardigen.

Dit specifieke recept, dat regeringen in heel Europa overnemen, reduceert problemen – die zijn geworteld in een verscheidenheid aan economische, politieke en maatschappelijke factoren – tot de islam, en concludeert dus dat de religie moet worden ‘gecontroleerd’ en gecontroleerd, met theologische inhoud gevormd door de staat. om de overtuigingen van het land te omarmen. Die overtuigingen blijven echter altijd onduidelijk.

De Partij voor de Vrijheid – een van de grootste extreemrechtse partijen van Nederland – kan bijvoorbeeld spreken over het deporteren en de-islamiseren van moslims, maar claimt ook ‘ Hollandse gezelligheid ‘ te verdedigen . De eisen van mosliminstellingen omvatten gewoonlijk het vermijden van kritiek op de staat en zijn buitenlands beleid, het opleggen van een gedepolitiseerde religieuze agenda en soms zelfs samenwerking met staatstroepen door zware bewaking en het verzamelen van informatie onder de gelovigen te accepteren als een middel tot “bescherming”.

Verzet tegen racistische praktijken

Deze ontwikkelingen, terwijl de politieke partijen in Nederland in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in maart om de macht komen, waren misschien niet verrassend voor degenen die al lang de racistische praktijken van de Nederlandse staat oproepen en zich verzetten. Moslims en migranten zijn niet alleen een gemakkelijk doelwit, maar ook een noodzakelijk doelwit, gezien de recente politieke onrust over de slechte aanpak door de regering van de Covid-19- pandemie.

De regerende VVD ziet aan hun rechterkant toenemende concurrentie van nationalistische figuren zoals Geert Wilders, de leider van de Partij voor de Vrijheid. Als reactie hierop hebben ze de opvattingen en beleidsvoorstellen van Wilders lang genormaliseerd, waaronder het boerkaverbod dat in 2019 werd ingevoerd.

In dit verband lijkt het er weinig toe te doen dat de Nederlandse regering onlangs verwikkeld was in een grootschalig schandaal over kinderbijslag , waarbij de institutioneel gesanctioneerde aanvallen op kleurlingen en migranten betrokken waren. De Nederlandse belastingdienst heeft meer dan 20.000 gezinnen ten onrechte beschuldigd van fraude; van hen was meer dan de helft het doelwit vanwege hun dubbele nationaliteit en etniciteit.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De vaccinatie apartheid
rutte

Dutch Prime Minister Mark Rutte gestures during a press conference after the Council of Ministers, at The Hague, on February 5, 2021. (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Minister-president Mark Rutte spreekt op 5 februari 2021 in Den Haag (AFP)

Namen die bijvoorbeeld ‘buitenlands’ leken , werden gebruikt als een belangrijke indicator en leidden ertoe dat mensen ten onrechte werden gevraagd om duizenden euro’s terug te betalen. Dit zorgde ervoor dat gezinnen failliet gingen, sommigen zelfs gedwongen hun huis te verkopen, en leidde tot zelfmoordpogingen en echtscheidingen. Naar schatting een derde van de slachtoffers was in Turkije geboren , terwijl vele anderen van Marokkaanse of Caribische afkomst waren . Het nieuws veroorzaakte opschudding in het hele land en de Nederlandse regering werd gedwongen af ​​te treden .

Toch heeft deze grootschalige oefening in institutioneel racisme en xenofobie, die Nederland vorige maand zo op zijn kop heeft gezet, duidelijk niet genoeg verontwaardiging gewekt om parlementsleden te schande te maken om af te zien van stemmen door een nog meer discriminerend beleid. In de Nederlandse media werd in de berichtgeving over het schandaal zelfs nauwelijks melding gemaakt van institutioneel racisme en georganiseerde aanvallen op mensen van kleur.

Georganiseerd worden

En God verhoede dat moslims reageren of zich organiseren. Toen enkele maanden geleden 100.000 Nederlandse moslims hun grondwettelijke rechten gebruikten om het parlement te dwingen te debatteren over de mogelijkheid om het beledigen van de profeet te verbieden, door een petitie van een lokale imam te ondertekenen, werden ze aangeklaagd als gevaarlijk, islamistisch en anti-Nederlands. Wilders verklaarde dat de ondertekenaars van de petitie niet in Nederland thuishoorden .

Evenzo, toen de Nederlandse Groene Partij aankondigde dat ze stand zou houden tegen een jonge klimaatactivist bij de komende verkiezingen, Kauthar Bouchallikht , die toevallig een vrouw van kleur is die een hoofddoek draagt, werd ze onmiddellijk het doelwit van en uitgesmeerd als een gevaarlijke islamist. -Rechtsaf. Hun beschuldigingen werden kritiekloos doorgegeven door de reguliere media.

Het blijkt dat de democratische instellingen van het koninkrijk maar voor sommigen bedoeld zijn. Anderen – namelijk Marokkanen en Turken – zijn hier gewoon om de klus te klaren die niemand anders wil, voor weinig geld en er wordt van hen verwacht dat ze hun mond houden.

Politieke leiders en hun partijen in het hele politieke spectrum, van “uiterst links” tot uiterst rechts, hebben aangetoond dat ze meer dan bereid zijn om gekleurde mensen, migranten en moslims onder de bus te gooien om de macht te behouden. Dit heeft niet alleen de groei van extreemrechtse verkiezingspolitiek bevorderd, maar ook de vijandigheid jegens deze gemeenschappen van extreemrechtse straatgroepen zoals Pegida , die zich mobiliseren en profiteren van een klimaat van opzwepende haat.

Extreemrechtse rellen

Maar als de recente weken van rellen in verzet tegen de Covid-19-beperkingen en uitgaansverboden die door de Nederlandse regering zijn opgelegd, iets hebben laten zien, is het dat het huidige politieke moment verre van eenvoudig is.

Honderden extreemrechtse demonstranten waren verspreid over steden als Rotterdam en Amsterdam, waarbij ze de avondklok doorbraken, winkels en restaurants vernielden en zich verzetten tegen lockdown-regels. Hoewel sommigen dezelfde mensen waren die opriepen tot de deportatie, criminalisering en zelfs de dood van moslims, raciale gemeenschappen en migranten, werden ze ook getriggerd door elke aanwijzing dat hun eigen vrijheden beperkt zouden kunnen worden. Zoveel, zo lijkt het, voor Hollandse gezelligheid.

Het wordt aan de gemeenschappen zelf overgelaten om zich te organiseren en terug te vechten tegen de groei van racisme, zowel op straat als in het parlement

De zogenaamde “oorlog tegen terreur” -agenda is afhankelijk van islamofobie om burgerlijke vrijheden te beperken, politieke afwijkende meningen te bestrijden en massatoezicht in te voeren door middel van politie en technologie. In een land als Nederland, dat zo bekend staat om zijn verdediging van dergelijke rechten, zou je kunnen verwachten dat de verdediging van de rechten van moslims voor de hand ligt. Toch is het duidelijk dat machthebbers alleen maar lippendienst bewijzen in plaats van ze toe te passen.

Het wordt aan de gemeenschappen zelf overgelaten om zich te organiseren en terug te vechten tegen de groei van racisme, zowel op straat als in het parlement.

Links, de vakbonden en sociale bewegingen moeten zich bij die strijd aansluiten als ze niet willen dat hun eigen organisaties de volgende zijn, zoals de voortdurende uitbreiding van het zogenaamde antiradicaliseringsbeleid in het VK aantoont. Ze zouden dit moeten doen voor hun eigen bestwil, maar ook voor dat van de moslims die tot zondebok zijn gemaakt. 

De standpunten in dit artikel zijn eigendom van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk het redactionele beleid van Indignatie.Lees ook:  NRC maakt commentaar op beleid scholieren

Comments

comments