Puigdemonts immuniteit opgeheven: wat nu in zijn uitleveringszaak?


Verre van zeker dat de voormalige president zal worden overgedragen aan Spanje, aangezien België alle eerdere Europese arrestatiebevelen voor Catalaanse leiders heeft afgewezen

Het Europees Parlement heeft dinsdag de immuniteit van de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont als lid van het Europees Parlement opgeheven , evenals die van andere verbannen pro-onafhankelijkheidsleiders Toni Comín en Clara Ponsatí. 

Ze zullen doorgaan als EP-leden, en ze zouden hun zetel behouden, zelfs na mogelijke uitleveringen en totdat een mogelijke veroordeling hen uit hun ambt ontzegt.

Hoewel het besluit van dinsdag hen een stap dichter bij uitlevering brengt, is de overdracht aan de Spaanse autoriteiten nog verre van zeker . 

De spreker van de EU-kamer, David Sassoli, moet “onmiddellijk” informeren over de beslissing aan de Spaanse rechterlijke macht. 

De Spaanse autoriteiten hebben dan aan haar ambtgenoten informeren in België in het geval van Puigdemont en Comín, en in Schotland voor Ponsati, opdat de uitleveringsprocedure te hervatten tegen de drie Catalaanse leden van het kabinet tijdens de 2017 referendum – ze waren in het begin van bevroren 2020 , toen ze werden aanvaard als EP-leden na de EU-verkiezingen van mei 2019. 

Het is echter niet duidelijk of de Spaanse rechterlijke macht de Europese arrestatiebevelen meteen weer toestaat. 

Spanje vraagt ​​de EU-rechtbank om een ​​nieuwe nederlaag na de zaak van Lluís Puig te voorkomen

De verantwoordelijke rechter, Pablo Llarena, zal naar verwachting een verzoek indienen bij het Europese Hof van Justitie om een ​​prejudiciële beslissing over de zaak Lluís Puig. 

Spanje zag België hun hoop afwijzen om Lluís Puig, de voormalige minister van Cultuur ook in ballingschap, in januari uit te leveren.

Belgische rechters waren van mening dat het Hooggerechtshof niet de bevoegdheid had om hem te berechten – aangezien hij geen functie meer had in de regering – en uitten hun bezorgdheid dat Puigs vermoeden van onschuld in Spanje in gevaar was.

Llarena overweegt de overstap in een poging om de beslissing over Puig terug te draaien en hoopt een soortgelijk besluit van België over Puigdemont, Ponsatí en Comín te vermijden. 

In een op 25 februari bekendgemaakt decreet van een rechter klaagde de magistraat over het feit dat de Belgische interpretatie van de verordeningen van het Europees aanhoudingsbevel ” verschilt van die van het Spaanse Hooggerechtshof”, en drukte hij uit dat het EU-gerechtshof moet zeggen welke voorrang heeft. 

De officier van justitie steunde zijn verhuizing, die mogelijk al deze week wordt bevestigd. 

Dit is een van de redenen die kunnen leiden tot een vertraging in de procedure om op de uitleveringsverzoeken te reageren – de andere is de intentie van Puigdemont om zijn opheffing van de immuniteit aan te vechten. 

‘Schending van de geheimhoudingsplicht’ 

Zijn partij, Junts per Catalunya, heeft een ‘schending van de vertrouwelijkheid’ aan  de kaak gesteld, aangezien de inhoud van het rapport voorafgaand aan de stemming in de kamercommissie over de kwestie werd onthuld voordat de leden van het Europees Parlement erover stemden. de inhoud van rapporten bekendmaken vóór een stemming in een commissie.

Van Puigdemont wordt dan ook verwacht dat hij de hele procedure aanhangig maakt bij het  Europees Gerecht en beweert dat er “formele fouten” zijn gemaakt.

Het rapport is opgesteld door het ultraconservatieve EP-lid Angel Dzhambazki en op 23 februari groen licht gegeven door de commissie juridische zaken, geleid door Adrián Vázquez, een lid van de anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos.

Hervatting van de uitleveringsprocedure

Als rechtbanken bevestigen dat ze hun immuniteit hebben verloren, zullen in elk geval hun uitleveringsprocedures vroeg of laat worden hervat. 

Maar aangezien alle eerdere pogingen om ze allemaal uit te leveren door Spanje in België, Duitsland en Schotland zijn mislukt, is het helemaal niet duidelijk of de aanstaande procedure zal slagen. 

Als of wanneer het arrestatiebevel opnieuw wordt geactiveerd, wordt van hen verwacht dat ze voor de rechter verschijnen en zullen de magistraten moeten bepalen of de verbannen politici worden vrijgelaten of dat ze moeten wachten op beraadslaging in voorlopige hechtenis – de Belgische autoriteiten hebben nooit gekozen voor Nablijven. 

Er zou ten minste één hoorzitting volgen voordat een definitieve beslissing wordt genomen, waartegen tweemaal beroep kan worden ingesteld , hoewel de magistraat de EU-rechtbank om advies kan vragen voordat een laatste oproep wordt gedaan. 

Drie en een half jaar proberen ze uit te leveren

De Spaanse rechter van het Hooggerechtshof, Pablo Llarena, is er niet in geslaagd om enige pro-onafhankelijkheid verbannen leider uit te leveren sinds ze Catalonië verlieten in de nasleep van het referendum in 2017 en de onafhankelijkheidsverklaring. 

In december 2017 trok Llarena zijn eerste EU-arrestatiebevel tegen Puigdemont, Puig, Comín, Ponsatí en ook voormalig landbouwminister Meritxell Serret in – hij vreesde dat de Belgische rechterlijke macht een uitleveringsverzoek zou afwijzen voor alle misdaden die hij had ingediend. 

In het voorjaar van 2018 mislukte ook zijn tweede poging, waarbij België weigerde Puig, Comín en Serret over te dragen op grond van “formele” fouten in het verzoek . Tegelijkertijd beschouwde Duitsland dat van Puigdemont. Uiteindelijk weigerden ze hem in te leveren voor rebellie en deden ze dat alleen vanwege misbruik van fondsen . Llarena accepteerde dit niet en trok zijn arrestatiebevel in en ook dat van Ponsatí, wiens procedure nog liep. Hij trok ook die van voormalig parlementslid Marta Rovira in , die een paar maanden eerder naar Zwitserland was verbannen. 

In oktober 2019 deed Llarena een derde poging – hoewel dit keer niet voor Serret of Rovira – in de nasleep van de gevangenisstraffen voor de leiders die na 2017 zijn gebleven . Maar toen Puigdemont, Comín en Ponsatí na de EU-verkiezingen begin 2020 als EP-leden werden aanvaard, werden hun procedures tot nu toe bevroren. 

Wat Puig betreft, zijn zaak ging door, maar uiteindelijk wees België het begin 2021 af. 

Llarena heeft nooit een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig extreem-linkse parlementslid Anna Gabriel , die ook betrokken was bij de rechtszaak over het referendum en in februari 2018 werd verbannen .

Reacties

Politieke partijen en individuen reageerden snel op het nieuws van dinsdagochtend door in sommige gevallen hun solidariteit en steun aan de drie leden van het Europees Parlement te sturen en te vieren dat Europa in andere gevallen steun heeft verleend aan het Spaanse rechtssysteem. 

De Junts per Catalunya-partij van Carles Puigdemont zeggen dat “het politieke conflict tussen Catalonië en Spanje niet langer een interne aangelegenheid is. We hebben het naar het hart van Europa gebracht om de onderdrukking en politieke vervolging van de Spaanse staat te blijven aanklagen.”

Hun bondgenoten Esquerra Republicana bieden hun steun aan de drie leden van het Europees Parlement “in het licht van deze nieuwe repressieve aanval”. “Politieke conflicten kunnen alleen met politieke middelen worden opgelost . We eisen amnestie voor alle mensen die gevangen worden gezet en verbannen!”

Unionist Ciudadanos was verheugd over de uitkomst van de stemming: “In een democratie staat geen enkele politicus boven de wet . Ondanks de druk van separatisme heeft het Europees Parlement zojuist de immuniteit van Puigdemont opgeheven. We zullen doorgaan met het benadrukken van nationalisme in Europa.”

De Spaanse regering zegt dat het Europees Parlement dat heeft gestemd om de immuniteit van de leden van het Europees Parlement op te heffen, het vertrouwen van Europa in de Spaanse gerechtigheid en “de soliditeit van de rechtsstaat in Spanje” laat zien. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha  González Laya, onderstreepte de wil om “via dialoog een oplossing te vinden “.

De uiterst linkse pro-onafhankelijkheidspartij CUP zendt haar solidariteit uit naar de drie leden van het Europees Parlement “Het Europees Parlement naast repressie en tegen democratie. Tegen het uitoefenen van het recht op zelfbeschikking van een volk.”

De voormalige Catalaanse president Quim Torra zegt dat Europeanen nooit de “stem van een miljoen Catalanen” zouden hebben ondermijnd. “Maar Spanje zal ALLES doen tegen de onafhankelijkheid . Meer dan ooit aan uw zijde”, zegt Torra tegen de drie leden van het Europees Parlement.

De gevangengenomen onafhankelijkheidsleider en hoofd van de ERC, Oriol Junqueras, steunt Puigdemont, Comín en Ponsatí: “Je bent niet de enige in deze gerechtelijke strijd, we gaan door en we zullen onrecht winnen!”

De gevangengenomen pro-onafhankelijkheidsactivist Jordi Cuixart steunt de Europarlementariërs: “De democratische strijd voor zelfbeschikking en amnestie gaat verder, internationaler dan ooit, tegenover een Spaanse staat die de grondrechten blijft schenden.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord