Biden, Afghanistan en Forever Wars

Biden, Afghanistan en Forever Wars

10 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

De kranten staan ​​vol met suggesties over wat de Amerikaanse president Joe Biden zou moeten doen aan de schijnbaar eeuwigdurende betrokkenheid van zijn land bij Afghanistan.

Geen enkele is bijzonder nuttig, omdat ze de centrale premisse negeren dat een lang verscheurde, gemolesteerde en verwoeste natiestaat uiteindelijk met rust moet worden gelaten. Onzin, zeggen de media en politieke cognoscenti.

The Guardian beweert dat hij “in de val zit en geen goede keuzes heeft”. The Wall Street Journal meent dat hij “getest wordt in Afghanistan” met zijn verzet tegen “eeuwige oorlogen”. De Washington Post suggereert verstandiger dat Biden het verlies op zich neemt en het “toevoegt aan het verslag van George W. Bush”.

De imbroglio in Afghanistan voor Amerikaanse planners roept de gebruikelijke problemen op. Liberalen en conservatieven vinden zichzelf kussengevechten over soortgelijke kwesties, en willen het veld niet helemaal verlaten. Het imperium vraagt ​​hetzelfde liedblad van koorzangers, of ze het nu aan de rechterkant van het koor of aan de linkerkant bezorgen.

Het keizerlijke gevoel is dat de stammen van een land die de meeste mensen nauwelijks kunnen noemen, op de een of andere manier in een baan van veiligheid moeten worden gehouden. Dit niet doen zou de bondgenoten, de VS, in gevaar brengen en een storm van gevaar aanmoedigen die zich cyclonisch naar andere delen van de wereld zou kunnen verplaatsen.

Het komt de vele saaie commentatoren nooit op dat het binnenvallen van landen als Afghanistan om mee te beginnen (Irak in de mix gooien) zelf een opstandige kwestie was die strafrechtelijke vervolging waard was, het aanmoedigde tegen-opstanden, theocratische aspiranten en, bij gebrek aan een betere term, terroristische opportunisten.

De lange discussie van de limpet-committers is ondanks de rampen consistent gebleven. Trommel het chaos-scenario op. Behandel het als wapening. Een voorbeeld is het belasten, aftappen en putten uit rapporten zoals die van de Wereldbank .

Het conflict is aan de gang en 2019 was het zesde jaar op rij dat er meer dan 10.000 burgerslachtoffers vielen in Afghanistan. De ontheemdingcrisis houdt aan, aangedreven door geïntensiveerde operaties van de regering en de Taliban in het kader van politieke onderhandelingen. “

Het rapport in kwestie gaat verder met de toename van het aantal ontheemden (369.700 in 2018 tot 462.803 in 2019) met “505.000 [extra] vluchtelingen die in 2019 zijn teruggekeerd naar Afghanistan, voornamelijk vanuit Iran.”

Dan komen opmerkingen zoals die van David von Drehle in de Washington Post. Zijn commentaar sluit goed aan bij Oostenrijkse observaties over Bosnië-Herzegovina tijdens het laatste deel van de 19e eeuw.

Bijna 20 jaar na de poging van de VS om dat notoir moeilijke land te moderniseren en te liberaliseren, controleren de Taliban-troepen opnieuw het platteland en lijken ze klaar te zijn voor een laatste lenteoffensief tegen de delen van de Afghaanse steden die onder controle van de regering blijven. “

Kortom, de wilden weigeren te volgen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoofdartikel van Wall Street Journal veroordeelt Trump voor 'beschamende' truc om verkiezingen omver te werpen

Von Drehle, tot zijn verdienste, suggereert in ieder geval dat de VS afscheid neemt van de plaats, toegegeven dat Washington onvoorwaardelijk onwetend was over het land. Hij citeert de woorden van de gepensioneerde L. General Douglas Lute : “We misten een fundamenteel begrip van Afghanistan.” Het was veelzeggend dat de generaal toegaf: “We wisten niet wat we aan het doen waren.”

De vrees bestaat hoe de deadline van mei 2021 voor het terugtrekken van alle Amerikaanse strijdkrachten opdoemt. Anthony H. Cordesman plaagt zijn keizerlijke meesters in Washington ten zeerste over wat het beste is. “Het afschrijven van de Afghaanse regering betekent waarschijnlijk een of andere vorm van overwinning van de Taliban.”

Niet schokkend, maar Cordesman bereidt het terrein voor op de haviken.

Dit zal leiden tot verhoogde risico’s in termen van extremisme en terrorisme, maar het is verre van duidelijk dat deze risico’s niet groter zullen zijn dan de risico’s van het voor onbepaalde tijd steunen van een mislukte Afghaanse regering en het niet gebruiken van dezelfde middelen in andere landen om te ondersteunen partners die effectiever zijn. “

Dit is het gebruikelijke vergulde afval dat het goud van een Amerikaanse belastingbetaler rechtvaardigt. Maar zal het blijven plakken?

Er kunnen een paar aanwijzingen worden verzameld over toekomstige richtingen, hoewel het eerder voorgestelde suggesties dan standpunten van verdienste blijven. De Interim National Security Strategic Guidance van de Biden-regering wafels en spreekt machtig over democratie (hoe verfrissend zou het voor hem zijn om naar republicanisme te verwijzen) dat in een document over nationale veiligheid altijd de suggestie wekt overrek en te ver reiken.

“Zij zijn degenen die beweren dat, gezien alle uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, autocratie de beste weg vooruit is.” Maar hij voegt ook Trumpiaanse lingo in. “De Verenigde Staten mogen en zullen niet deelnemen aan ‘eeuwige oorlogen’ die duizenden levens en triljoenen dollars hebben gekost.”

Afghanistan krijgt een speciale vermelding, en nogmaals, de taal van de Trump-regering wordt naar voren gesleept voor herhaling.

We zullen ons best doen om op verantwoorde wijze de langste oorlog van Amerika in Afghanistan te beëindigen en ervoor te zorgen dat Afghanistan niet opnieuw een veilige haven voor terroristen wordt. “

Verder niet veel, en zeker geen expliciete vermelding van de brandnetel en het snijden van verliezen. En er is dat verontrustende gebruik van het woord “verantwoord”.

De standaardpositie blijft het gebruik van geweld, waar de VS “nooit zullen aarzelen” hun toevlucht te nemen “wanneer dat nodig is om onze vitale nationale belangen te verdedigen. We zullen ervoor zorgen dat onze strijdkrachten zijn uitgerust om onze tegenstanders af te schrikken, onze mensen, belangen en bondgenoten te verdedigen en de dreigingen die opduiken te verslaan. ” Nogmaals, het traject is enorm en onnauwkeurig.

Gezien die positie zal de terugtrekking van de resterende 2.500 Amerikaanse troepen in het land ongetwijfeld een kwestie van vertraging, uitstel en consternatie worden. Het rustige Amerikaanse imperialisme, althans een afgezwakte versie ervan, zal koppig doorgaan in zijn pure, beschamende nutteloosheid. De imperiale voetafdruk zal slechts worden herschikt, zij het in een kleinere vorm.Lees ook:  Bolton's exit verhoogt de kans op een handelsovereenkomst tussen de VS en China

Comments

comments