Hoe om te gaan met een jaar van opgebouwde burn-out door thuiswerken

Hoe om te gaan met een jaar van opgebouwde burn-out door thuiswerken

10 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

In het afgelopen jaar hebben onze levens ingrijpende veranderingen ondergaan die ertoe hebben geleid dat velen van ons een gevoel van uitputting en burn-out hebben gevoeld .

De gelukkigsten onder ons hebben tijdens de pandemie kunnen ontsnappen aan de gevaren en vanuit huis kunnen werken. We brengen onze dagen nu door met het kijken naar een scherm, waarbij een groot deel van onze communicatie plaatsvindt via videogesprekken. Dit heeft geleid tot wat wordt genoemd ” zoomvermoeidheid “, waarbij onze hersenen uitgeput raken door overprikkeling.

Afgezien van de vermoeidheid van de ogen als we de hele dag naar een scherm kijken (als we niet naar een computer kijken, kijken we vaak naar onze tv of onze telefoon), wordt ons gevoel van ruimte verstoord door videovergaderingen. Plots is iedereen veel dichterbij dan tijdens een pre-pandemische bijeenkomst.

In de jaren zestig beschreef de antropoloog Edward Hall hoe onze relaties opereren binnen sociaal aanvaarde afstanden. Nauwe familie- en intieme relaties vinden plaats binnen een straal van een halve meter. Voor goede vrienden strekt deze afstand zich uit tot ongeveer 1,2 meter.

De pandemie stuurt tegenstrijdige berichten naar onze hersenen. Bij videogesprekken bevinden gezichten zich binnen 50 centimeter van ons, en dit vertelt onze hersenen dat dit hechte of intieme vrienden zijn, terwijl het in plaats daarvan collega’s of vreemden zijn. Evenzo hebben regels voor sociale afstand onze dierbaren gedwongen naar een veel verder weg gelegen gebied te gaan dat meestal gereserveerd is voor mensen die we misschien ontmoeten of sociaal kennen, maar niet erg goed – kennissen in plaats van vrienden.

Hoewel ons rationele brein sociale afstandelijkheid begrijpt, kan het fysieke onvermogen om onze naaste vrienden en familie aan te raken en vast te houden ons in de war brengen door te denken dat de afstand op de een of andere manier een afwijzing is. De cognitieve inspanning om met deze tegenstrijdige berichten om te gaan, is vermoeiend.

Videogesprekken dwingen ons ook om meer naar onszelf te kijken dan we gewend zijn, en dit kan ongemakkelijk aanvoelen en ons overdreven zorgen maken over hoe anderen ons zien.

Maar als je de video uitzet terwijl je aan het bellen bent, kan het burn-out op andere manieren toenemen – mensen kunnen de gelegenheid aangrijpen om e-mails te checken of ander werk in te halen terwijl ze meeluisteren. Deze multitasking is mentaal uitputtend .

We zijn veel efficiënter als we aan één taak tegelijk werken . Onze hersenen reageren op het einde van een activiteit en het begin van een nieuwe activiteit op basis van vooraf aangeleerde aanwijzingen. Vaak hebben deze signalen betrekking op fysieke beweging.

Deze zijn grotendeels verdwenen – het dagelijkse woon-werkverkeer is de meest voor de hand liggende afwezigheid voor degenen die thuis werken, maar door van en naar vergaderingen te lopen, hebben de hersenen en het lichaam ook tijd om zich voor te bereiden op de volgende taak. Buiten het werk, het doen van de schoolrun, naar de sportschool gaan en regelmatige afspraken voegen allemaal structuur en scheiding van ruimte toe aan ons leven.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Vaccinhogepriester Bill Gates: ‘Misschien derde vaccindosis nodig vanwege mutaties!’

De vervaging van huis en werk komt niet alleen doordat we ons werk in huis halen, maar ook doordat mensen langer aan het werk zijn. Omdat we niet kunnen of ongemotiveerd zijn om deel te nemen aan onze gebruikelijke activiteiten, zijn de weken en weekenden begonnen te veranderen in grenzeloze tijd, en de kortere dagen van de winter verminderen het onderscheid tussen dag en nacht.

Hoe kom je erdoor

Dus hoe kunnen we dit gevoel van burn-out en uitputting aanpakken?

Bouw tijd in uw werkdag voor een informeel gesprek dat niet werkgerelateerd is. Dagelijkse gesprekken variëren van kleine praatjes over het weer tot meer inhoudelijke gesprekken over ons leven.

Maak tijd vrij voor deze gesprekken, regel misschien een online lunch. Het verschillende gebruik van de technologie zal helpen om de eentonigheid en associatie van schermen met burn-out te doorbreken. Bovendien maakt het delen van de ruimte met collega’s met wie je in het echte leven vriendelijker bent en die binnen onze persoonlijke ruimte vallen, de online ontmoeting minder stressvol.

Het goede doel Fight for Sight suggereert een 20-20-20-regel waarbij je voor elke 20 minuten die naar een scherm kijkt, 20 seconden wegkijkt op een afstand van 20 meter om vermoeidheid van de ogen te beperken. Houd waar mogelijk tijdens videovergaderingen de camera uit of schakel over naar telefoongesprekken en bedenk of vergaderingen een vol uur moeten duren.

Sta voor en na een vergadering op van uw bureau, beweeg een beetje rond om het lopen van en naar vergaderingen na te bootsen, en probeer een niet-vergaderdag in uw werkweek in te bouwen.

Het hebben van verschillende ruimtes helpt onze hersenen om psychologisch uit te schakelen van het werk. Als de eettafel overdag als bureau wordt gebruikt, verplaats dan aan het eind van de dag werkartikelen uit het zicht. Dit kan gewoon een doos aan de zijkant van de tafel zijn om werkartikelen in te plaatsen, en die u elke ochtend opent om het begin van het werk te markeren.

Om multitasking te beperken en de focus te vergroten, sluit u extra tabbladen en browsers, zet u uw telefoon stil en controleert u en beantwoordt u op gezette tijden e-mails.

Vasthouden aan een routine van elke dag op hetzelfde tijdstip beginnen en stoppen met werken door een nep-woon-werkverkeer toe te voegen – waarbij je je klaarmaakt en het huis verlaat voordat je terugkeert en aan het werk gaat – kan helpen om een ​​mentale verdeling van de ruimte te creëren.

Nu we de lente ingaan met al merkbaar langere, helderdere dagen, is dit het perfecte moment om de tijd die we buiten doorbrengen te verlengen en om aan lichaamsbeweging te doen, wat een natuurlijke gemoedstoestand is.

Buiten zijn helpt ons om ons meer verbonden te voelen met anderen, zelfs met behoud van sociale afstand kunnen we beleefdheden uitwisselen, of zelfs alleen maar glimlachen, wat het welzijn kan vergroten .

 

Lees ook:  Prenatale vaccinatie dood


Comments

comments