Salvini, Orban wil een nieuwe EU-parlementaire groep creëren

Salvini, Orban wil een nieuwe EU-parlementaire groep creëren

10 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Lega-baas Matteo Salvini wil een nieuwe parlementaire groep creëren in het EU-parlement. “We werken aan de oprichting van een nieuwe Europese groep, ik heb contact met de Polen, de Hongaren”, zei de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken dinsdag in een interview met journaliste Annalisa Chirico. Dit kan worden gezien als een uitdaging voor Giorgia Meloni, voorzitter van de European Conservatives and Reformists Group (ECR).

Salvini’s plotselinge goedkeuring van de voormalige chef van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, markeert een enorme koerswijziging gericht op het verbeteren van Salvini’s imago als “centrist”.

Salvini zinspeelde op de Poolse regerende partij Law and Justice (PiS) en de Hongaarse Fidesz van premier Viktor Orban. De PiS is momenteel lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (EKR) -groep in het EU-parlement. De Burgerunie Fidesz maakt deel uit van de Europese Volkspartij, maar is geschorst. De vertegenwoordigers van Fidesz hebben onlangs de EVP-Fractie verlaten.

En een dag nadat de twaalf leden van de regerende Fidesz-partij in Hongarije de Europese Volkspartij hadden verlaten, liet Orban doorschemeren dat hij een nieuwe conservatieve politieke alliantie in Europa wilde samenbrengen, ook al is de ECR-fractie de thuisbasis van de naaste politieke bondgenoot van de Hongaarse leider, de Poolse. regerende partij PiS.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De bevolkingsuitwisseling bestaat en zal steeds erger worden

Op dinsdag sprak Salvini, die op dezelfde dag 48 werd, zijn wens uit om een ​​nieuwe groep te creëren. De Lega, die drie ministers heeft in het nieuwe Italiaanse kabinet van premier Mario Draghi, was onder meer in gesprek met de CDU over toetreding tot de EVP. Er gaan al weken geruchten dat de Lega de huidige factie Identity and Democracy (ID) wilde verlaten. De ID omvat ook de AfD, de FPÖ, het Vlaams Belang en de Franse Rassemblement National .

Salvini maakte dinsdag echter duidelijk: “Toetreding tot de EVP staat niet op de agenda. Er is iets nieuws nodig. ” Kort na de aankondiging van het aftreden van de Fidesz-parlementsleden uit de EVP-fractie, deed de voorzitter van de ID-fractie, Marco Zanni (Lega), een aanbod aan Fidesz om vrijdag met de ID mee te doen aan een interview.

“We hebben al jaren een constante dialoog met Fidesz en Salvini heeft een uitstekende persoonlijke relatie met Orban. We kunnen samenwerken om de christelijke wortels, de grenzen en de identiteit van Europa te verdedigen, ”vertelde Zanni aan het tijdschrift Formiche . Gevraagd naar de mogelijke toetreding van de Lega tot de ECR-fractie, antwoordde hij: “We hebben al een grote fractie, ons doel is om een ​​gemeenschappelijk programmatisch platform op te bouwen. Om een ​​alternatief te creëren voor de EPP, die nu naar links is verschoven. “

Rondom Le Pen en de Lega, in Europa, is een ‘sanitair cordon’ aangelegd, waardoor ze geen impact hebben gehad. Vandaar het idee om vanuit het niets een groep op te richten, hebben sommigen betoogd. Er zijn echter ook obstakels, ook interne: Lega-leden van de ID, zelfs als ze gemarginaliseerd zijn, hebben sleutelrollen die moeilijk op te geven zijn.Lees ook:  Chantage met migranten: de EU moet een duidelijke voorsprong tonen tegen Erdogan

Comments

comments