Een aanhoudende toename van gevallen wijst op de vaccinproblemen in Europa


 8 total views,  4 views today

Europa onderscheidt zich als een achterblijver onder de rijke regio’s

De wereld is opgesplitst in drie soorten covid-19-landen. De eerste bestaat uit degenen met veel recente gevallen die worden tegengegaan door krachtige vaccinatiecampagnes: bijvoorbeeld Amerika en Groot-Brittannië. De tweede omvat landen als Australië, Japan en China, met weinig vaccins maar weinig gevallen om je zorgen over te maken. De laatste bestaat uit plaatsen met veel nieuwe gevallen maar weinig vaccinaties. Continentaal Europa is de enige grote, rijke regio in die ongelukkige wijk. (Een groot deel van Latijns-Amerika bevindt zich op een vergelijkbare plek, en de gegevens zijn fragmentarisch in veel arme landen.) Het is een onverwacht resultaat voor een continent dat dacht dat het de eerste fase van de pandemie redelijk goed had doorstaan.

Ongeveer een kwart van alle gevallen en sterfgevallen als gevolg van covid-19 sinds het begin van het jaar vond plaats in eu- landen, waarvan de burgers slechts 6% van de wereldbevolking uitmaken, volgens Our World in Data, dat nationale statistieken verzamelt. Een golf van infecties die zes maanden geleden begon, is hardnekkig blijvend gebleken – meer een deining dan een golf. Deze week werd Italië het zesde (en kleinste) land met meer dan 100.000 doden.

De oplevende covid zette andere landen, zoals Israël en Groot-Brittannië, ertoe aan hun vaccinatieprogramma’s een boost te geven. Maar de Europese Commissie heeft vorige zomer het bestellen van doses voor het blok misleid en heeft een paar vroege jabs veiliggesteld. Erger nog, in sommige landen liggen veel van de geleverde vaccins ongebruikt in koelkasten en diepvriezers – de schuld van de nationale autoriteiten. Als gevolg hiervan zijn slechts tien doses per 100 Europeanen toegediend, tegen 28 in Amerika en 35 in Groot-Brittannië.

In combinatie met een toename van “variant” gevallen die besmettelijker zijn – en nu domineren van Polen tot Portugal – is het resultaat een pandemie die waarschijnlijk nog maanden zal aanhouden. De impact zal voelbaar zijn buiten de ziekenhuisafdelingen, die in sommige landen vollopen: de gezondheidsautoriteiten in Parijs verminderen niet-covid-procedures met 40% om de toenemende gevallen te helpen beheersen.

Een van de gevolgen zal zijn voor de economie. Op 9 maart verlaagde de oeso , een beleidsadvieswinkel, de groeivooruitzichten in Italië en Frankrijk, terwijl het die van Amerika verbeterde. Gezien de lage vaccinatiegraad waarschuwde de hoofdeconoom dat het te vroeg is om na te denken over meer fiscale stimuleringsmaatregelen in Europa. In een groot deel van de eu lijkt het erop dat delen van de economie maandenlang gesmoord en door de staat gesteund zullen blijven.

Politiek gezien moeten leiders een evenwicht vinden tussen de behoefte aan lockdowns en de vermeende publieke vermoeidheid. Italië overweegt nieuwe opsluitingsmaatregelen. Frankrijk heeft vastgehouden aan een avondklok en heeft scholen open gehouden, ook al waarschuwen wetenschappelijke adviseurs dat varianten van soorten binnenkort kunnen leiden tot een toename van de gevallen. Duitsland versoepelde de beperkingen, net toen het aantal gevallen toenam, en vertrouwde het op meer vaccinaties en tests. Het gevoel van een samenhangend plan daar werd niet geholpen toen twee parlementsleden ontslag namen, omdat bleek dat ze afgelopen voorjaar maanlicht waren als makelaar in maskers en andere beschermende uitrusting. Spanje doet het beter, maar anderen, zoals Estland, kampen met acute pieken.

De eenheid onder de eu- leden wordt op de proef gesteld. Een jaar geleden ontstonden er weer nationale grenzen die zogenaamd waren afgeschaft, en regeringen bedelden hun buren alle maskers en andere uitrusting die ze konden pakken voordat ze konden worden geëxporteerd. Een pan-Europees herstelprogramma, gefinancierd door gezamenlijke leningen en de gecentraliseerde aanschaf van vaccins, moest een symbool zijn van hernieuwde eenheid.

Dat gevoel ziet er zwakker uit dan ooit. De landsgrenzen beginnen weer op te duiken, opgericht door onder meer Duitsland en België om pestilente buren te isoleren. Vaccinationalisme heeft zijn intrede gedaan, waardoor zendingen uit het blok zijn geblokkeerd. Op 4 maart was Italië, onder de nieuwe leiding van Mario Draghi, de eerste die gebruik maakte van een eu- exportcontrolemechanisme dat in januari was overeengekomen nadat AstraZeneca, een farmaceutisch bedrijf, de leveringen naar later in het jaar abrupt had teruggedrongen. Dus 250.000 doses van zijn vaccin zullen in plaats daarvan in Europa blijven.

De grootste uitdaging en bron van veel politieke spanningen is het gebrek aan vaccins. Nationale regeringen zijn stilletjes aan het woeden tegen de commissie voor haar aanbestedingsblunder, terwijl Brussel de farmaceutische bedrijven de schuld geeft. Sommige landen halen hun prikken nu van buiten het geroemde eu- kader. Hongarije is begonnen met het gebruik van het Spoetnik v- vaccin en het Chinese Sinopharm-vaccin, waarmee zijn premier, Viktor Orban, op 28 februari werd geprikt. Veel van de Midden-Europese buren zijn geneigd dit voorbeeld te volgen, hoewel geen van beide vaccins het groene licht heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau. Een Italiaanse lab is om te beginnen met het maken Sputnik v .

De eu wil graag laten zien dat de situatie binnenkort zal verbeteren. De Europese commissaris die nu contact onderhoudt met de vaccinleveranciers, Thierry Breton, heeft laten weten dat hij zijn dag begint met een telefoontje van 5 uur ‘s ochtends naar de CEO van AstraZeneca; andere bazen worden later op de dag lastiggevallen. Vanaf april worden ongeveer 100 miljoen maandelijkse doses verwacht, een verdubbeling ten opzichte van maart en voldoende om eind juli 70% van de volwassen Europeanen te laten vaccineren.

Dat betekent nog steeds tekorten in de komende weken. Maar veel Europese landen hebben zichzelf niet geholpen. Na het AstraZeneca-debacle hebben verschillende nationale autoriteiten het gebruik ervan bij oudere patiënten verboden, ook al verklaarde de eu- regelgever het veilig en effectief voor iedereen. President Emmanuel Macron van Frankrijk hekelde het als “quasi-ineffectief” voor 65-plussers. Nu leeftijdsbeperkingen onder andere in Frankrijk en Duitsland worden opgeheven, zou het gebruik ervan moeten toenemen – als patiënten zich aanmelden. Ongeveer een kwart van de mensen in Italië, Frankrijk en Duitsland zegt liever te wachten op een ander vaccin. Het resultaat zijn voorraden ongebruikte AstraZeneca-doses. Waar 89% van de Pfizer-BioNTech-doses die aan de lidstaten zijn geleverd, is gebruikt, is dat voor AstraZeneca minder dan de helft.

De aanbestedingspuinhoop heeft er in ieder geval toe geleid dat Europa zijn weinige doses heeft gericht op de mensen die ze het meest dringend nodig hebben, met name ouderen. Dat zou het aantal sterfgevallen, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen, moeten verminderen. Nationale autoriteiten zoeken koortsachtig naar tekenen dat vaccinatieprogramma’s zo’n impact hebben, net als in Amerika en Groot-Brittannië. Totdat ze dat doen, blijft Europa vastzitten in een pandemie die anderen achter zich beginnen te trekken.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord