Toezichthouder: verband AstraZeneca-vaccin en trombose onwaarschijnlijk

Toezichthouder: verband AstraZeneca-vaccin en trombose onwaarschijnlijk

11 maart 2021 1 Door Indignatie redactie

Het vaccin van AstraZeneca is naar alle waarschijnlijkheid niet de oorzaak van diverse trombosegevallen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De toezichthouder zegt dit in reactie op het besluit van de Deense regering om, uit voorzorg, tijdelijk te stoppen met het gebruik van dit coronavaccin.

“Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin”, laat het CBG weten. “Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten.” Donderdag werd bekend dat Denemarken voorlopig stopt met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel. Ook IJsland schort het gebruik op van dit vaccin wegens zorgen over mogelijke bijwerkingen.

Lareb: één melding

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nog toe één melding van mogelijke trombose over AstraZeneca binnengekregen. “Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen”, aldus Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Aanleiding om te stoppen met vaccineren met AstraZeneca ziet zij niet: “We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op”, aldus Kant.

Patiëntenfederatie: veiligheid voorop

De Patiëntenfederatie Nederland gaat ervan uit dat er snel duidelijkheid komt over het vaccin van AstraZeneca. “De veiligheid van patiënten moet voorop staan”, zegt een woordvoerder.

Dít zijn de meest gemelde bijwerkingen van de coronaprik

Inmiddels wordt in Nederland ruim twee maanden gevaccineerd tegen het coronavirus en het vaccinatietempo begint te versnellen. De kans is dus groot dat ook jij binnenkort aan de beurt bent. Welke bijwerkingen kun je verwachten na een coronaprik?

Lees ook:  600 rijkste Amerikanen hebben hun vermogen zien groeien met 434 miljard dollar in corona periode

Hoewel ze natuurlijk vervelend wel zijn, zijn de meest gemelde bijwerkingen na de coronavaccinaties gelukkig mild.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMeest voorkomende bijwerkingen coronaprik

De meest voorkomende bijwerkingen van de verschillende coronavaccins zijn volgens het Bijwerkingencentrum Lareb de volgende: pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten en koorts. Ook misselijkheid, koude rillingen en opgezette lymfeklieren in de oksel, in de hals of bij het sleutelbeen komen geregeld voor.

Er zijn enige verschillen te zien tussen de coronavaccins, maar over het algemeen komen de klachten enigszins overeen. Ook zijn deze bijwerkingen en de percentages waarin ze voorkomen – voor zover nu bekend – ongeveer gelijk aan de cijfers die in de bijsluiters staan.

Onschuldig, maar vervelend

Over het algemeen zijn die bijwerkingen gelukkig mild, zegt vaccinexpert Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tegen NOS. “Een minderheid heeft meer last van bijwerkingen en de meeste klachten verdwijnen na één tot drie dagen.” Volgens de richtlijnen van het RIVM voor de coronavaccinaties zijn de bijwerkingen onschuldig, maar kunnen ze wel als vervelend ervaren worden.

Ook kunnen de bijwerkingen van de coronaprik “leiden tot het tijdelijk niet inzetbaar zijn voor werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie”, aldus de richtlijn.

Lees ook:  Klokkenluider uit Hong Kong beweert COVID-19 Cover-Up

Verschillen

Of en hoeveel bijwerkingen iemand krijgt na een coronaprik, hangt van een aantal factoren af. Zou krijgen jongeren vaker uitgesproken klachten dan ouderen, zegt het RIVM. Ook hebben mensen bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna vaker en meer last van bijwerkingen na de tweede coronaprik. Bij AstraZeneca is dat juist andersom: na de eerste prik worden daar de meeste klachten gezien, vertelt Wijnans.

Wel geeft ze aan dat het moeilijk is om bijwerkingen te vergelijken, omdat de verschillende prikken aan andere groepen mensen gegeven worden. Dit kan meespelen in het aantal meldingen en op hoe het afweersysteem reageert op de prik.

Bijwerkingen zijn ‘logisch gevolg’

Die bijwerkingen zijn volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA een ‘logisch gevolg’ van vaccinaties. Vaccins zetten ons immuunsysteem aan het werk om antistoffen aan te maken, zodat ons lijf nieuwe ziekteverwekkers leert kennen en ons daartegen beschermt. Bij het toelaten tot de markt beoordeelt de EMA altijd dat de voordelen (de bescherming) opwegen tegen de nadelen (de bijwerkingen).

Algemeen genomen lijkt een coronaprik voor wat meer bijwerkingen te zorgen dan bijvoorbeeld de griepprik. Dat zou mogelijk komen doordat de coronavaccins een sterkere afweerreactie oproepen.Comments

comments