Ben ik nou echt de enige die Thierry Baudet zielig vindt en Martijn de koning gelijk geeft

Ben ik nou echt de enige die Thierry Baudet zielig vindt en Martijn de koning gelijk geeft

12 maart 2021 1 Door Indignatie redactie

Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) is uit een uitzending van Jinek gelopen na grappen van cabaretier Martijn Koning. Het programma heeft zich intussen gedistantieerd van Koning. Die laatste heeft intussen ook al gereageerd via sociale media. Bekijk het bewuste fragment hierbonder

Een turbulente uitzending van Jinek, het praatprogramma van journaliste Eva Jinek op de Nederlandse commerciële zender RTL, sloot donderdagavond af met grappen van Koning over Baudet. De cabaretier was niet mals voor de uiterst rechtse politicus. Hij verwees onder meer naar de Joodse achtergrond van Baudets verloofde Davide Heijmans en naar de Indonesische roots van de FvD-lijsttrekker zelf. ‘Zo meteen word je vader van Menachem of Sarah Baudet en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet’, zegt Koning. Met de namen verwees hij naar de achtergrond van Heijmans.

‘Als ik racist was zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven en zo, maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch DNA.’

‘Racisten hebben misschien een mankement aan hun hersenen, maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, dan wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier.’ Tijdens dat laatste deel wandelde Baudet de studio uit.

Racistische Whatsappberichten

Voordat Koning het woord nam, werden racistische en antisemitische Whatsappberichten in de FvD onder de loep genomen in het programma. Er ontstond een discussie over Baudets voormalige rechterhand Theo Hiddema die de partij intussen verlaten heeft. In een fragment dat getoond werd, zei hij dat hij op de hoogte was van de racistische berichten en dat dit de reden was waarom hij de FvD verlaten had.

Lees ook:  Wie de boeren steunt moet niet op de D66 stemmen

Hiddema zei na de uitzending echter dat hij verkeerd is neergezet. Volgens hem geeft Jinek dat fragment weer ‘alsof ik Baudet neerzet als racist’, klonk het op Twitter. ‘Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen.’

In een officieel statement distantiëren Jinek en de zender zich van Konings tekst. ‘Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning.’

Uitspraken

Als je alleen al de uitspraken van Baudet bekijkt dan vraag je je af waarom hij nog zoveel stemmers heeft. En dat er überhaupt ooit een vrouw op FvD gestemd heeft is mij een raadsel. Dit pik je toch niet: ‘Als een vrouw ‘nee’ zegt moet je niet denken ‘O, ze wil niet’, maar dan moet je zeggen: ‘Schatje, we gaan nog even wat drinken’. Gewoon nog wat aandringen’ (Baudet bij DWDD).

Of: ‘Ik weet wel dat vrouwen over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Ze hebben interesse in gewoon meer familieachtige dingen enzo. Dat is gewoon zo.’ (Baudet op Quote.nl). ‘Feministen zijn allemaal slonsjes die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid’ (Theo Hiddema in de Volkskrant). Lopen de rillingen al over je rug? Bij mij wel.

Dat is niet alles. Over discriminatie en racisme bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet dat Europa Afrikaniseert. Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is’ (Baudet op Amsterdam FM). En nog een uitspraak van deze boze witte man in zijn te grote pakken die zichzelf gediscrimineerd voelt: ‘

Lees ook:  Belachelijk niveau in talkshows

Een verbod op discriminatie is onzin. Precies gelijke kansen voor iedereen is onhaalbaar. Een christelijke school moet een homoseksuele leraar kunnen weigeren of ontslaan’ (in Reformatorisch Dagblad). Zijn jullie er nog of hang je al boven de wc?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenThierry Baudet en een aantal kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie hebben vorig jaar in WhatsApp-groepen racistische en homofobe opvattingen verspreid, schrijft Elsevier Weekblad. Het tijdschrift citeert uitvoerig uit chats uit twee appgroepen van FvD.

Blijkens die citaten appte Baudet in juli vorig jaar aan partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino’s 90 is en voor Afro-Amerikanen 75. Ook andere kandidaten van de kieslijst hebben appjes verstuurd waaruit “kwalijke dampen opstijgen”, schrijft Elsevier Weekblad.

Ook wordt een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met de toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op kandidatenlijst, waarin hij vraagt: “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?” Waarop Van Meijeren antwoordt: “Hell no”.

In een andere chat gebruiken FvD’ers ‘homo’ als scheldwoord.

Negers!!!!!!!!!!!!!!!!

Martijn de Koning nam de gelegenheid om Baudet bij Jinek eens flink te roasteren en de hele wereld viel over Martijn heen BELACHELIJK!

Tijdens de uitzending liet Jinek een campagne filmpje zien van Baudet waarbij hij riep MARK RUTTE KRIJGT DE TERING, daar hoor je niemand over en dat vindt ik toch wel een beetje vreemd, Baudet mag dus wel beledigen maar comedians mogen het niet!.

De extreem-nationalistische retoriek van Baudet is op belangrijke punten identiek aan de politieke denkkaders van de jaren dertig van de vorige eeuw. Toch blijven we moedwillig blind voor het feit dat we ook vandaag te maken hebben met onversneden fascisme. Wie zelfs maar voorzichtig suggereert dat Forum voor Democratie (FvD) en haar leider Thierry Baudet de taal en de politieke strategieën van het fascisme overnemen wordt hard aangevallen op sociale media en in de landelijke media.

Lees ook:  Wordt het #Baudet of kamp Nanninga

De komiek zelf reageerde op de heisa via Instagram met de volgende boodschap: ‘Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien. Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op van tevoren ter inzage. Dat wil ik niet. Ik wil als cabaretier volledig vrij kunnen zijn in wat ik zeg en ik waardeer het enorm dat ik die vrijheid krijg. Ik hoop dat de opwinding nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel.’

JavaScript is not available.

Een officieel statement namens RTL en #jinek naar aanleiding van de uitzending van gisteravond. pic.twitter.com/BbYFUZSk0f

Al eerder weggelopen

Het is overigens niet de eerste keer dat Baudet wegloopt voor het einde van een uitzending. In februari beëindigde hij abrupt een interview met journaliste Emma Wortelboer. Hij kon de vragen toen niet appreciëren. ‘Ik vind het ook zo’n walgelijk, irritant, oppervlakkig NPO-achtig interview’, klonk het.

JavaScript is not available.

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Emma Wortelboer elke week een lijsttrekker en test zij wie blind te vertrouwen is. Deze keer Thierry Baudet, die het gesprek minder leek te waarderen dan Emma. #devooravond pic.twitter.com/5Faj9M2Gif

ZIELIG THIERRY, ECHT ZIELIG wel klappen uitdelen maar ontvangen ho maar! Je ben toch voor de vrijheid van meningsuiting LOL.

 Comments

comments