Komt hyperinflatie eraan? Experts voorspellen prijsexplosie na Corona

Komt hyperinflatie eraan? Experts voorspellen prijsexplosie na Corona

15 maart 2021 1 Door Indignatie redactie

Kunnen we straks alleen met ons geld de muren behangen? Experts beschouwen hyperinflatie na Corona als zeer waarschijnlijk. De goederen- en dienstenmarkten zijn momenteel gesloten. Tegelijkertijd worden er via de centrale banken biljoenen in de bankwereld en de economie gepompt. Op een gegeven moment zal de oerknal komen, uiterlijk wanneer de lockdown eindigt en de economie heropend wordt. Dan zijn de schappen leeg en een ongelooflijke hoeveelheid vers geld ontmoet heel weinig goederen en diensten. Dat is de basisdefinitie van hyperinflatie.

De inflatie in Duitsland werd jarenlang als praktisch onbestaande beschouwd. Sinds 2013 ligt de stijging van de consumentenprijzen onder de doelstelling van twee procent die de ECB heeft vastgesteld om de inflatie tegen te gaan met monetairbeleidsmaatregelen en in het bijzonder renteverhogingen als deze wordt overschreden. In de laatste maand van vorig jaar is de inflatie zelfs gedaald tot min 0,3 procent. De prijzen zijn dus niet gestegen, maar gedaald, althans op basis van de officiële gegevens. Maar de richting kan in 2021 worden omgekeerd. Sommige deskundigen verwachten dat de inflatie in de tweede helft van het jaar zal stijgen tot meer dan drie procent.

Dergelijke stijgingspercentages werden voor het laatst gezien vóór de financiële crisis in 2008. De eerste tekenen van deze ontwikkeling zijn te zien in het kortetermijnbeeld: sinds het begin van het jaar is de inflatie aanzienlijk gestegen en bedroeg in februari 1,3 procent, een veelvoud van van het dieptepunt in december. Volgens marktwaarnemers zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat deze ontwikkeling zich de komende maanden zal voortzetten:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren  • De opleving van de wereldeconomie na het einde van de coronapandemie. De WHO gaat er momenteel van uit dat de ziekte uiterlijk binnen 10 maanden zal zijn overwonnen vanwege de lopende vaccinatiecampagneszal zijn. Een aanzienlijke toename van de consumentenvraag ten opzichte van het recessiejaar 2020 wordt verwacht als de maatregelen om de epidemie in te dammen geleidelijk worden opgeheven en mensen ook weer vrij kunnen handelen als consument. Er zou daarom een ​​aanzienlijke economische opleving moeten komen, vooral in de geïndustrialiseerde landen. Voor de VS wordt een stijging van het BBP van 6,5 procent verwacht, en voor China wordt zelfs een stijging van 8,5 procent verwacht. Een expansie van de economie leidt natuurlijk tot stijgende prijzen voor grondstoffen die nodig zijn voor de productie van goederen. Deze ontwikkeling wordt al duidelijk. De prijzen voor belangrijke industriële grondstoffen als aluminium, ijzererts en koper zijn de afgelopen maanden op de beurs fors gestegen. Daarnaast zijn er daardoor stijgende transportkostengebrek aan capaciteit , bijvoorbeeld op zeecontainers. De bedrijven rekenen deze meerkosten in ieder geval gedeeltelijk door aan de afnemers van hun producten, wat uiteindelijk ook gevolgen zal hebben voor de consumentenprijzen, aldus de aanname.
  • Na het einde van de pandemie konden retailers, dienstverleners en horecabedrijven die hun deuren moesten sluiten in de corona lockdown en daardoor te maken hebben met forse verkoopverliezen de geleden verliezen op zijn minst gedeeltelijk goedmaken door hun prijzen te verhogen. Deze strategie werd al toegepast voor kappers na de eerste lockdown, waar de prijzen in september met 6,3 procent stegen volgens het Federal Statistical Office. Deze ontwikkeling kon zich herhalen nu de kappers na weken van gedwongen stillegging op 1 maart weer open mochten en te maken hebben met een enorm aantal klanten. Het is te verwachten dat andere corona-verliezers zoals restaurants, hotels en autoverhuurbedrijven zullen volgen. De door veel waarnemers in dit land verwachte faillissementsgolf na Corona zou de prijsstijging nog eens moeten aanwakkeren. Omdat minder aanbieders minder concurrentie betekent, waardoor producten en diensten duurder worden ten koste van de consument.
  • Volgens berekeningen van het Instituut voor Economisch Onderzoek (IfW) hebben Duitsers in de twee corona-jaren naar schatting 200 miljard euro bespaard doordat ze geen gebruik konden of wilden maken van veel diensten zoals vakantiereizen, restaurantbezoeken en culturele evenementen vanwege lockdown en contactbeperkingen. Dit bedrag, dat meer dan tien procent van de jaarlijkse consumentenuitgaven vertegenwoordigt, zal nu waarschijnlijk gedeeltelijk naar de consumptie vloeien en ook een prijsstuwend effect hebben.
  • Volgens managementadviesbureau EY wil 64 procent van de steden en gemeenten in Duitsland de belastingen en heffingen verhogen om hun krappe schatkist te vullen. Omdat de gemeenten niet alleen te maken hadden met onverwachte uitgaven in de Corona-crisis, maar ook te maken hadden met forse inkomensachterstanden in de handel en inkomstenbelasting door het stilvallen van grote delen van de lokale economie. De inspanningen van de gemeenten om hun noodlijdende huishoudens op te ruimen, hebben als gevolg van de pandemie een forse terugslag gekregen. Een op de drie verwacht dat zijn schuld de komende drie jaar verder zal oplopen. Daarom zullen de schatbewaarders van de stad nu steeds meer in de zakken van de burgers grijpen.
  • De belasting over de toegevoegde waarde, die medio vorig jaar werd verlaagd van 19 naar 16 procent om de economie te stimuleren, werd op 1 januari 2021 verhoogd naar het vorige niveau. Het resulterende »statische effect« zal vanaf de tweede jaarhelft merkbaar worden bij een stijgend inflatiecijfer, omdat de maatstaf dan de lagere prijzen voor goederen en diensten van het voorgaande jaar zullen zijn als gevolg van de btw-verlaging. Ook de in januari ingevoerde CO2-heffing en de snel stijgende elektriciteitskosten als gevolg van de ‘energietransitie’ zullen de prijzen opdrijven.
  • De geldhoeveelheid is enorm toegenomen als gevolg van het beleid van de centrale banken, dat uit het niets een vloedgolf van dollars en euro’s veroorzaakte – alleen al vorig jaar zou dat 20 biljoen dollar zijn geweest. Tot dusver heeft deze liquiditeit alleen geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen op de wereldwijde financiële en vastgoedmarkten (wat verklaart waarom de rijken de afgelopen jaren nog rijker zijn geworden). Maar dat zou kunnen veranderen als regeringen overschakelen op het rechtstreeks distribueren van “helikoptergeld” aan consumenten om de consumptie en daarmee de economie te stimuleren, zoals al gebeurt in de VS. Veel waarnemers zijn van mening dat er dan ook een sterke stijging van de inflatie in de reële economie kan optreden.

Maar omdat bekend is dat prognoses gericht zijn op de toekomst, is de stelling dat de consumentenprijzen binnenkort aanzienlijk zullen stijgen – sommige analisten schilderen zelfs het horrorscenario van hyperinflatie aan de muur – beladen met verschillende onzekerheden.

Hoeveel geld hebben de burgers eigenlijk op de rand van de pandemie gestoken? Delen van de stationaire handel bleven zelfs in lockdown open om goederen te kunnen kopen voor dagelijkse behoeften en meer. Veel verdergaande consumentenwensen konden worden vervuld door via internet te bestellen, omdat online aanbieders geen beperkingen opgelegd kregen.

Zullen consumenten die hun baan of hun ondernemersbestaan ​​verliezen in de nasleep van de verwachte faillissementsgolf na de lockdown, of er op zijn minst bang voor zijn, echt in een post-corona shopping-razernij vervallen? Of houden ze hun geld niet liever bij elkaar uit angst voor de toekomst, dus sparen?

Kunnen de warenproducenten de gestegen productiekosten eenvoudigweg doorberekenen aan de consumenten of wekken ze onwil om te kopen en dus een ineenstorting van hun verkoop op? En hoe zullen de centrale banken reageren als de prijzen echt omhoog schieten? Alleen als er antwoorden op deze vragen zijn, kunnen toekomstige inflatie-gebeurtenissen op betrouwbare wijze worden beoordeeld. Beleggers dienen hier ook rekening mee te houden bij hun financiële beschikkingen.Lees ook:  Islamitische hygiëne voorkomt COVID-19?

Comments

comments