5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Wilders zegt tegen Rutte dat de drie grootste partijen een coalitie moeten vormen

wilders

 7 total views,  3 views today

De Nederlandse oppositieleider Geert Wilders heeft de drie grootste partijen die uit de verkiezingen van deze week tevoorschijn komen, aangespoord om de volgende coalitie te bespreken. Zijn PVV-partij staat momenteel tweede in de peilingen.

Het stemmen begon bij de Nederlandse algemene verkiezingen op maandag, die gedurende drie dagen worden gehouden om sociale distantie op stembureaus te garanderen vanwege Covid-19.

Wilders, die op een anti-immigratiekaart rijdt, noemde de verklaring van conciërge-premier Mark Rutte om hem voor de verkiezingen uit te sluiten als een potentiële coalitiepartner “zeer ondemocratisch”. Hij herinnerde Rutte eraan dat “de kiezers de baas zijn, niet Mark Rutte” in een interview met NPO Radio 1 . Hij omschreef Rutte als een ‘volbloed machtsmakelaar’ die elke deal zou sluiten die hij nodig had om in functie te blijven. “Vandaag met de PVV, morgen met PvdA, de volgende dag met D66.”

De PVV ligt op koers om de 20 zetels te behouden die het de vorige keer won, terwijl het CDA hoogstwaarschijnlijk op de derde plaats komt. Inmiddels hebben alle peilingen de liberale VVD-fractie van Rutte op voorsprong gezet met minstens 30 verwachte zetels in het lagerhuis.

Ook al heeft de VVD aangegeven niet mee te willen werken met de PVV, zijn partijen daartoe verplicht omdat kiezers beslissen. In januari 2017 zei Rutte ook niet mee te willen werken met Wilders vanwege uitlatingen van Wilders over bevooroordeelde rechters en ongewenste criminele Marokkanen. Het eerste kabinet-Rutte stortte na anderhalf jaar ineen toen Wilders weigerde een bezuinigingspakket af te sluiten.

De linkse D66 wint als kiezer terrein op het CDA als gevolg van de campagne van D66-leider Sigrid Kaag en zal naar verwachting tussen de 14 en 16 zetels winnen. CDA en D66 waren samen met de ChristenUnie (CU) beiden partner in de laatste coalitie van Rutte.

Maandag gingen de stembureaus om 7.30 uur open en sluiten ze de komende drie dagen in het hele land om 21.00 uur. In totaal komen ongeveer 13 miljoen mensen in aanmerking om hun stem uit te brengen. Nederlandse kiezers ouder dan 70 kregen een stem per post om mogelijke wachtrijen te vermijden.

Sommige stations – Utrecht Centraal, Bilthoven, Den Bosch, Hilversum, Leiden Centraal en Schiedam Centrum zijn momenteel geregistreerde stembureaus, terwijl ook scholen, kerken, theaters en zelfs particuliere woningen zijn opgenomen. In tegenstelling tot eerdere verkiezingen is de campagne tijdens de stemming voortgezet en zijn opiniepeilingen niet verboden.

 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments