De achtbaanrit van het Oxford / AstraZeneca-vaccin gaat door, maar de laatste resultaten suggereren opnieuw dat het veilig en effectief is

De achtbaanrit van het Oxford / AstraZeneca-vaccin gaat door, maar de laatste resultaten suggereren opnieuw dat het veilig en effectief is

24 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Het vaccin tegen Oxford / AstraZeneca is de afgelopen maanden behoorlijk populair geweest in de politiek, vooral in de EU. Er waren zorgen over de werkzaamheid , de veiligheid en de beschikbaarheid ervan , die het vertrouwen lijken te hebben verminderd .

Als een van de toonaangevende COVID-19-vaccins die beschikbaar zijn, is het van vitaal belang dat het wordt ondersteund door het grote publiek. De laatste fase 3-onderzoeksgegevens voor het vaccin, afkomstig uit de VS, zouden het profiel ervan kunnen versterken door een aantal eerdere bezorgdheid over de werkzaamheid en veiligheid te helpen wegnemen. Maar, zoals de manier lijkt te zijn met dit vaccin, zijn deze resultaten zelf nu in twijfel getrokken.

Bij deze Amerikaanse proef waren meer dan 32.000 mensen betrokken, waarvan meer dan 21.000 ten minste één dosis van het vaccin kregen. Voorlopige bevindingen – die nog niet door vakgenoten moeten worden beoordeeld – suggereren dat twee doses met een tussenpoos van vier weken een werkzaamheid van 79% vertonen bij het voorkomen van symptomatische COVID-19 en 100% werkzaamheid bij het voorkomen van ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Deze nieuwe resultaten zijn ongetwijfeld wat men zou verwachten, aangezien ze vergelijkbaar zijn met eerder gepubliceerde bevindingen . De onafhankelijke gegevens- en veiligheidsmonitoringcommissie die de proef onderzoekt, is echter bezorgd dat AstraZeneca mogelijk ‘verouderde informatie’ in haar analyse heeft opgenomen en zo ‘een onvolledig beeld van de gegevens over de werkzaamheid’ heeft gegeven. Het beeld zou de komende dagen duidelijker moeten worden .

Dit is ongetwijfeld een tegenvaller. Het vaccin moet nog worden goedgekeurd in de VS en deze laatste ontwikkelingen kunnen dit verder vertragen. Hoewel deze Amerikaanse resultaten aan verandering onderhevig kunnen zijn, is het algemene beeld dat ze schetsen nog steeds positief in het licht van de bezorgdheid die eerder in Europa was geuit: ze leveren verder bewijs dat het vaccin veilig is en dat het werkt bij oudere mensen.

Zorgen wegnemen

De Amerikaanse resultaten komen na een bijzonder turbulente week voor het vaccin. Gedurende een paar dagen rond 15 maart hebben een aantal landen – voornamelijk in Europa en waaronder Duitsland en Frankrijk – het vaccin buiten gebruik gesteld, terwijl een mogelijke link naar een zeldzame vorm van bloedstolling, cerebrale veneuze sinustrombose, werd onderzocht na te zijn gemeld in 18 recent gevaccineerde mensen.

Gedurende dit onderzoek hebben de European Medicines Agency (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om de uitrol voort te zetten, evenals de International Society for Thrombosis and Haemostasis . Pauzes, tegen de achtergrond van toenemende infecties in veel Europese landen, zullen ongetwijfeld resulteren in meer ziekenhuisopnames, sterfgevallen en langdurige symptomen van COVID-19. De EMA maakte vorige week bekend geen oorzakelijk verband te kunnen vinden, maar sindsdien zijn niet alle landen opnieuw begonnen met het gebruik van het vaccin.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Er wordt ons verteld dat de "enge" mutant COVID in Zuid-Afrika nog gevaarlijker is dan de "Super COVID" in het VK

In het licht hiervan is het nuttig dat de Amerikaanse onderzoeksgegevens geen nieuwe veiligheidsproblemen aan het licht hebben gebracht, inclusief het risico op trombose of gebeurtenissen die worden gekenmerkt door trombose. Natuurlijk kan een steekproefomvang van 21.000 niet het definitieve laatste woord zijn over zeldzame bijwerkingen zoals cerebrale veneuze sinustrombose, die normaal voorkomen met een snelheid van slechts vijf gevallen per miljoen mensen . Maar deze extra controleronde draagt ​​bij aan het real-world bewijs dat het vaccin veilig is, en kan hopelijk landen helpen om snel weer mensen met het vaccin te beschermen.

Een andere zorg betreft de vraag of de pauzes in deze landen de terughoudendheid van vaccins zullen vergroten, hetzij specifiek in het Oxford / AstraZeneca-product, hetzij in bredere COVID-19-vaccins. Frankrijk is doorgaans het land met de meeste vaccinatie in Europa buiten een pandemie, en uit een recente YouGov-enquête is gebleken dat 61% van de Franse respondenten denkt dat het vaccin tegen Oxford / AstraZeneca onveilig is. Dit is een stijging van 18 procentpunten in één maand.

Vergelijkbare bevindingen werden gevonden bij respondenten uit Duitsland – 55% vond het onveilig, een stijging van 15 procentpunten – en ook bij Spanje en Italië. Zelfs in het VK, dat meer dan 10 miljoen doses van het vaccin heeft toegediend en waar het vertrouwen hoog blijft, zijn er anekdotische meldingen van toegenomen no-shows en verzoeken om het Pfizer-vaccin. Het positieve veiligheidsrapport uit de VS is dus zeer welkom, aangezien het vertrouwen ook op individueel niveau duidelijk moet worden gestimuleerd.

Het persbericht over de bevindingen benadrukte ook dat ongeveer 20% van de deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek 65 jaar en ouder was en dat in deze leeftijdsgroep de werkzaamheid 80% was. Dit kan ook helpen om zelfvertrouwen op te bouwen.

Een van de punten van kritiek waarmee het vaccin is geconfronteerd, is dat het niet voldoende is getest in proeven bij oudere mensen. Het besluit om het vaccin in het VK goed te keuren was gebaseerd op beperkte gegevens over de effecten van het vaccin bij 55-plussers. Dit gebrek aan gegevens betekende inderdaad dat sommige Europese landen aanvankelijk het gebruik van het vaccin bij ouderen niet aanbeveelden, wat ook het vertrouwen erin kan hebben ondermijnd .

Vaccinatie zal het instrument zijn dat de respons op een pandemie ondersteunt en grote uitbraken onder controle brengt. Er blijven zorgen over de impact van zorgwekkende varianten op de effectiviteit van dit vaccin, met name de B1351-variant die voor het eerst werd waargenomen in Zuid-Afrika. Evenzo hebben we duidelijkheid nodig over wat precies de uitlezing van de werkzaamheid van deze Amerikaanse studie is, gezien de bezorgdheid van de gegevens- en veiligheidsmonitoringraad van de studie.

Ondanks deze problemen is dit een buitengewoon effectief en belangrijk vaccin. Gezien de prijs, het relatieve opslaggemak en de productie van zulke grote aantallen, zal het een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen COVID-19 over de hele wereld. Laten we hopen dat de wereld de kans krijgt om het ten volle te waarderen.Lees ook:  Eric Trump geeft ernstige bedreiging uit aan republikeinen die niet zullen meewerken aan het omverwerpen van verkiezingen: 'Hun politieke carrière is voorbij ... '

Comments

comments