De laatste steen naar het elimineren van contant geld

De laatste steen naar het elimineren van contant geld

25 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Met de introductie van e-valuta gaat de trend naar het elimineren van contant geld de laatste spurt in.

De aanvallen op ons geld zijn al meer dan tien jaar in volle gang en komen uit vele richtingen. Om de explosieve aard van ons geld beter te begrijpen, wil ik vijf beslissende mijlpalen schetsen voor het elimineren van contant geld.

1. Cash limieten

Wist je dat we in Europa al twaalf landen hebben met cashlimieten? Dit zijn onder meer Frankrijk, Spanje en Italië. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld een cashlimiet van 1.000 euro. Strikt genomen komt zo’n contant geldlimiet al overeen met een contant geldverbod: in Frankrijk is het bij wet verboden om te betalen voor goederen of diensten die 1.000 euro of meer in contanten kosten.

2. Uniforme limieten voor contant geld in Europa

Er is momenteel geen bovengrens voor contant geld in Duitsland, maar er zijn al twee pogingen gedaan om het in heel Europa in te voeren. Onze voormalige minister van Financiën Wolfgang Schäuble wilde bijvoorbeeld in 2016 een EU-brede cash-bovengrens van 5.000 euro invoeren. Op dat moment faalde hij met deze verbintenis vanwege juridische bezwaren. In januari 2021 was er opnieuw een poging in deze richting. Deze zorg komt dit keer rechtstreeks van de EU of de Europese Commissie , die nu pleit voor een uniforme bovengrens voor contant geld van 10.000 euro.

3. Corona-pandemie

Tijdens de coronapandemie was er een breed scala aan verkeerde informatie dat men via contant geld met coronavirussen kon worden besmet. Bovendien moedigde de staat / federale overheid bedrijven aan om om hygiënische redenen geen contant geld te accepteren, hoewel de Deutsche Bundesbank onmiskenbaar duidelijk maakte dat contant geld geen bijzonder risico op infectie inhoudt.

Zelfs als deze beweringen dat ze met contant geld konden worden besmet, vals waren, hadden ze een impact op de burgers: ze vermeden steeds meer contant geld en betaalden digitaal.

Als gevolg van de pandemie zijn kaartbetalingen met maar liefst 48 procent gestegen. Cash verloor niet alleen zijn dominantie tijdens de Corona-crisis, maar is sindsdien gevaarlijk in de verdediging gegaan. Met deze snelle ontwikkeling van afzien van contant geld en digitaal betalen, is het cashverbod slechts een kwestie van tijd.

4. Cryptocurrency – Private digitale wereldvaluta’s

Cryptocurrencies op basis van blockchain-technologie zijn meer dan tien jaar geleden gemaakt. Bitcoin is de oudste en bekendste cryptocurrency, maar het is nog geen serieuze concurrent geweest voor contant geld omdat het zelden wordt gebruikt voor betalingen. Maar zeer machtige bedrijven zoals Facebook en Apple hebben op basis van deze technologie hun eigen valuta of betalingssystemen opgezet met de namen Libra / Diem of Apple Pay.

Deze valuta’s kunnen niet alleen in het hele land, maar ook wereldwijd worden gebruikt voor betalingen. Uiteindelijk zijn het de wereldvaluta’s die deze particuliere bedrijven in staat stellen om wereldwijd vrijwel onbeperkte macht en invloed te hebben. Bovendien zijn ze zelfs een gevaar geworden voor staten en centrale banken, omdat ze hun valutasoevereiniteit in gevaar brengen.

5. Centrale banken willen hun eigen digitale valuta introduceren

De centrale banken hebben deze ontwikkelingen aangegrepen om hun plannen om een ​​digitale valuta te introduceren te intensiveren. Zo onderzoekt 86 procent van alle centrale banken over de hele wereld de kwestie van hun eigen digitale valuta van de centrale bank. Meer dan 60 procent van de centrale banken bevindt zich al in de experimentele fase en bijna 15 procent voert al pilots uit. Het verst gevorderd zijn China en Zweden. In deze landen wordt verwacht dat deze elektronische valuta’s in de nabije toekomst over de hele linie zullen worden ingevoerd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump breekt met Amerikaanse geschiedenis van wereldwijde samenwerking bij het uitroeien van ziekten

De ECB heeft ook haar inspanningen opgevoerd om een ​​elektronische munteenheid in te voeren. Hier is geen precies schema voor, maar ECB- president Christine Lagarde noemde een periode van vijf jaar.

Waarom is e-valuta zo gevaarlijk voor contant geld?

Een elektronische valuta zou rechtstreeks door de centrale banken worden uitgegeven, net zoals de centrale banken ook contanten van de centrale bank uitgeven of afdrukken. Het staat daarom onder toezicht van de centrale bank en heeft dus dezelfde eigenschappen als contant geld, alleen in elektronische vorm. Een digitale valuta van de centrale bank kan net als contant geld worden gebruikt, bijvoorbeeld via een smartphone-app. Het is ontworpen om contant geld aan te vullen of zelfs te vervangen. Een digitale valuta van de centrale bank zou parallel met contant geld worden gebruikt.

Valids Dombrovskis, vicevoorzitter van de Commissie: “We zien het belang van contant geld geleidelijk afnemen. Een digitale euro is een extra manier van betalen en sparen. (…) Dat vraagt ​​om digitalisering van economie en financiën ”. De president van de ECB , Christine Lagarde, bevestigde dat de digitale vorm van de Europese valuta contant geld niet mag vervangen. “Als we een digitale euro hebben, hebben we nog steeds bankbiljetten. De twee zullen naast elkaar bestaan. “

Wat hier wordt overwogen, is niets anders dan het vaststellen van een directe concurrent voor contant geld. Het enige verschil is dat het op digitaal niveau werkt en daardoor elke betalingsstroom kan worden gecontroleerd en gecontroleerd.

Het is het concept achter de eliminatie van contant geld: controle en toezicht. Digitaal geld is bij uitstek geschikt voor dit toezicht.

Cash kan zo’n digitale concurrent niet aan, die ook de volledige steun krijgt van de centrale banken, de EU en politici. Het verbod op contant geld is het daaropvolgende gevolg. De introductie van een dergelijke e-valuta kan heel gemakkelijk en snel over de hele linie gebeuren. In de VS was er bijvoorbeeld sprake van uitbetaling van de coronacrisisbetalingen, die elke burger ineens ontving, uitsluitend via een e-valuta. Met een dergelijke actie kan de infrastructuur zeer snel over de hele linie worden opgezet en wordt het nieuwe betaalmiddel binnen zeer korte tijd breed geaccepteerd door het publiek.

Het gevolg zou zijn dat de snelle ontwikkeling van digitaal betalen nog dynamischer zou worden. Het contante betalingsquotum zou dus nog sneller dalen dan voorheen. En als het contante betalingspercentage onder de 15 procent daalt, is ons geld verloren. Omdat contant geld dan te duur wordt, verdwijnt de infrastructuur van contant geld (geldautomaten, handelaars die contant geld accepteren, enz.). We hebben dan heel snel dezelfde situatie in Duitsland die we vandaag al in Zweden aantreffen. U kunt daar nauwelijks contant geld krijgen omdat de meeste banken geen geldautomaten of bankloket hebben.

Met contant geld kom je niet meer door het openbare leven, want zelfs het openbaar vervoer accepteert geen contant geld meer. Het is zeer waarschijnlijk dat Zweden binnenkort een volledig verbod op contanten zal invoeren en als “rolmodel” voor de rest van de wereld zal fungeren. De roep om afschaffing van contant geld, die vandaag al luider wordt in Zweden, zal ook naar ons in Duitsland overslaan.

Wat kunnen we doen?

De hier beschreven ontwikkelingen in de afschaffing van contant geld brengen enorme veranderingen met zich mee. Maar zelfs als de situatie voor ons geld in eerste instantie hopeloos lijkt, kunnen er oplossingen voor het behoud van ons geld uit voortkomen. Aan het eind zou ik er een willen schetsen.

De introductie van de e-valuta biedt de grote kans om van dit evenement gebruik te maken om onze contant geld wettelijke bescherming te geven, d.w.z. om contant geld te verankeren in de basiswet of in de Europese verdragen, bijvoorbeeld in het VWEU, en om een ​​contant geldverbod uit te sluiten. Het is gemakkelijk te bewijzen en ook om aan de betrokkenen en het publiek te communiceren dat de introductie van de e-valuta een directe concurrent van contant geld zal creëren en contant geld moet daarom worden beschermd door de wet.

Lees ook:  Hoe Europa met hoge belastingen er echt uitziet


Comments

comments