Denemarken blijft de vaccinaties tegen AstraZeneca opschorten

Denemarken blijft de vaccinaties tegen AstraZeneca opschorten

25 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

Denemarken volgt het voorbeeld van de meeste Europese landen niet en houdt voorlopig vast aan de stop voor het AstraZeneca-vaccin. Het Deense Geneesmiddelenbureau wil verder onderzoek afwachten, ondanks het feit dat het EMA zegt dat het vaccin “veilig en effectief” is.

De Deense overheid wil het coronavaccin van de Zweeds-Britse fabrikant AstraZeneca voorlopig niet meer gebruiken. Dat meldt het Duitse persbureau. “We verlengen de pauze met drie weken”, zei Søren Brostrøm van de Deense gezondheidsautoriteit donderdag.

De operatie werd op 11 maart stopgezet nadat een vrouw na vaccinatie was overleden aan meerdere bloedstolsels. Tal van andere Europese landen volgden het voorbeeld van Denemarken. In Duitsland werden vaccinaties met AstraZeneca op 15 maart opgeschort na verschillende gevallen van cerebrale veneuze trombose, waarvan sommige fataal, nadat een AstraZeneca-vaccinatie in Duitsland bekend werd. In een persbericht van 16 maart noemde het Paul Ehrlich Instituut een “oorzakelijk verband” tussen de AstraZeneca-vaccinatie en de vorming van bloedstolsels “niet onwaarschijnlijk”.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kwam op 18 maart tot de conclusie dat het vaccin “veilig en effectief” was. Maar er wordt een extra waarschuwing toegevoegd over de mogelijke zeldzame bloedstolsels. Als gevolg hiervan hebben de meeste landen de AstraZeneca-vaccinaties hervat. In Duitsland verschenen de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de SPD-politicus Karl Lauterbach op 19 maart op een gezamenlijke persconferentie en rapporteerden ze over de hervatting van de AstraZeneca-vaccinaties in Duitsland. Volgens Lauterbach heeft het vaccin een “uitstekende kosten-batenverhouding”.

Lees ook:  Video: Deense christelijke studenten worden op school gedwongen zich aan de islam te onderwerpen

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet Deense Geneesmiddelenbureau beschouwt het AstraZeneca-vaccin ook als veilig, maar ze willen nog wachten op de resultaten van een uitgebreider onderzoek. Tanja Erichsen van het Deense Geneesmiddelenbureau specificeert:

“Het AstraZeneca-vaccin is over het algemeen een veilig vaccin vanuit medisch oogpunt. Het kan echter niet worden uitgesloten dat er een verband bestaat tussen het vaccin en het zeer ongebruikelijke klinische beeld dat we hebben gezien.”

In Duitsland zijn 16 gevallen van cerebrale veneuze trombose na toediening van AstraZeneca vaccin nu bekend, ook in Nederland  . Met uitzondering van één geval werden alleen vrouwen tussen de 20 en 63 jaar getroffen. In vier gevallen waren de bloedstolsels dodelijk. In tien gevallen werd volgens het Paul Ehrlich Instituut naast cerebrale veneuze trombose ook een tekort aan bloedplaatjes gevonden.

Twee Nederlandse meldingen van trombose en verlaagde bloedplaatjes’ na AstraZeneca-vaccin, ‘niet vergelijkbaar met die in het buitenland’

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werden na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Maar deze twee meldingen zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen, vermeldt Lareb daarbij: ‘In deze twee meldingen is de aard van de trombose anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk.’ Beide patiënten waren boven de vijftig, ook anders dan de eerder gemelde gevallen uit het buitenland.

Vanwege de bevindingen van bloedstolsels bij mensen onder de 65 jaar, willen Finland en IJsland het vaccin momenteel alleen gebruiken bij mensen ouder dan 65 en ouder dan 70 jaar.

Lees ook:  Exclusief: AstraZeneca krijgt gedeeltelijke immuniteit in goedkope EU-vaccinovereenkomst


Comments

comments