Broedermoord binnen de CDA is Pieter Omtzigt te lastig?


 12 total views,  4 views today

De pleuris brak uit in het Haagse nadat op een foto die genomen werd van Ollongren ‘aantekeningen‘ te zien waren die tal van partijen in verlegenheid brachten. Om te beginnen de ‘Verkenners‘ zelf. Er werd niet eens meer geprobeerd de zaak nog te redden. Verreweg de heetste aardappel was de ‘aantekening‘ over de positie van het zojuist met 350.000 voorkeursstemmen verkozen kamerlid Pieter Omtzigt. Dat ‘Verkenners‘ die geacht worden voorbereidend werk te doen voor een ‘formateur‘ het over één zojuist verkozen kamerlid zouden willen hebben, en daarbij de ‘aantekening‘ dat ze uit zijn op een ‘functie elders‘, laat prachtig zien hoe het werkt in de Haagse kijk op democratie. En uiteraard beginnen van Ark en Koolmees niet met een ‘schone lei‘.

Hoekstra, waarover ook een ‘aantekening‘ zichtbaar was, maakte direct een eind aan de mogelijkheid dat hij als onderhandelaar zelf over Omtzigt was begonnen. Hij had helemaal niet met de ‘Verkenners‘ gesproken over de ‘nummer twee‘ op de lijst van het CDA, en maakte ook direct duidelijk dat hij het volstrekt ongepast vindt dat de ‘Verkenners‘ dat een valide punt van discussie vinden. Wie dat onderwerp dan wel had ‘getafeld‘ is nog onduidelijk. Maar het gaat de vorming van een nieuw kabinet er niet eenvoudiger op maken.

Pieter Omtzigt

Binnen het CDA gonsde het ook van de geruchten over ‘broedermoord‘, om de veel te rechtschapen Omtzigt van de weg te rijden, waardoor er al een heuse actie voor hem was opgestart. Volgens ‘berichten‘ in de gevestigde media zit Omtzigt op dit moment overwerkt thuis, maar in een uitzending van ‘GoedeMorgenNederland‘ waarin hij aankondigde even wat gas terug te nemen na een hectische periode, vertelde hij dat hij nog altijd veertig uur maakte in de week. De gedachte aan een veertigurige werkweek in ‘Coronatijd‘ bezorgt menige ‘deeltijd‘-Nederlander al stress. Maar als ze hem pootje wilden lichten binnen die partij, dan is die ‘Window of Opportunity‘ nu met een stevige klap dichtgevallen.

Hoe het complot precies in elkaar steekt zal uiteindelijk wel een keer boven tafel komen, maar het lijkt mij veilig om te stellen dat het niet Omtzigt is geweest die op jacht was naar een ‘beloningsbaantje‘, mede door de felle reactie van zijn vrouw, die stelde dat er geen haar op zijn hoofd was die eraan dacht de mensen die op hem hadden gestemd in de steek te laten. En als Wopke al wist van pogingen binnen zijn eigen partij om Omtzigt van de weg te rijden, dan heeft hij het niet met de ‘Verkenners‘ besproken. Of anderen binnen het CDA het hebben ‘aangekaart‘ via ‘achterdeurtjes‘, of dat de ‘Verkenners‘ het zelf op de agenda hebben gezet, of Rutte, of Kaag, is nu niet meer van belang. Omtzigt is nu ‘onaanraakbaar‘.

Voor Hoekstra wordt het nu heel lastig om in een kabinet met de VVD en D66 aan te schuiven. Wat dan weer betekent dat het ook een ‘tactische blunder’ kan zijn geweest uit de D66-hoek om de VVD te dwingen genoegen te nemen met de voorkeur van D66 voor een ‘Links‘-kabinet, zonder CDA, met de VVD als ‘bijzit. En ook al kun je met de spreekwoordelijke ‘allemansvriend‘ Rutte alle kanten op, betekent het nog niet dat anderen binnen die partij ook zo naïef zijn om dit niet te kunnen bedenken. Het enige wat de situatie nu nog kan redden, is volledige transparantie. Namen. Wie heeft de positie van het gekozen kamerlid Omtzigt ingebracht als een ‘Talking Point’? Met welke gedachte? En gelet op het gegeven dat er reeds sprake was van het aanbieden van een andere functie om hem weg te krijgen uit de Tweede Kamer, kan het niet een losse opmerking zijn geweest die vluchtig passeerde.

We weten niet wat er verder nog in de ‘aantekeningen‘ stond, maar mag ik er nog eens op wijzen dat het ook hier weer gaat over kwesties die helemaal niets te maken hebben met waar het in de politiek om zou moeten gaan, namelijk de inhoud? In elk geval begrijpt u nu waarom ik wel gecharmeerd ben van ‘strategisch stemmen‘.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord