Build back Better 20 wereldleiders ondertekenen voor robuustere internationale gezondheidsarchitectuur

Build back Better 20 wereldleiders ondertekenen voor robuustere internationale gezondheidsarchitectuur

30 maart 2021 0 Door Indignatie redactie

“COVID-19 laat zien waarom verenigde actie nodig is voor een robuustere internationale gezondheidsarchitectuur” – opiniestuk van president Charles Michel, directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus en meer dan 20 wereldleiders

De COVID-19-pandemie is de grootste uitdaging voor de wereldwijde gemeenschap sinds de jaren veertig. Op dat moment, na de verwoesting van twee wereldoorlogen, kwamen politieke leiders samen om het multilaterale systeem te smeden. De doelstellingen waren duidelijk: landen samenbrengen, de verleidingen van isolationisme en nationalisme verdrijven, en de uitdagingen aangaan die alleen samen konden worden bereikt in de geest van solidariteit en samenwerking, namelijk vrede, welvaart, gezondheid en veiligheid.

Vandaag hebben we dezelfde hoop dat we, terwijl we samen vechten om de COVID-19-pandemie te overwinnen, een robuustere internationale gezondheidsarchitectuur kunnen bouwen die toekomstige generaties zal beschermen. Er zullen andere pandemieën en andere grote noodsituaties op gezondheidsgebied zijn. Geen enkele regering of multilaterale instantie kan deze dreiging alleen aanpakken. De vraag is niet óf, maar wanneer. Samen moeten we beter voorbereid zijn om pandemieën op een zeer gecoördineerde manier te voorspellen, te voorkomen, op te sporen, te beoordelen en effectief te reageren. De COVID-19-pandemie is een grimmige en pijnlijke herinnering geweest dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is.

We zetten ons daarom in voor universele en billijke toegang tot veilige, effectieve en betaalbare vaccins, medicijnen en diagnostica voor deze en toekomstige pandemieën. Vaccinatie is een wereldwijd publiek goed en we zullen zo snel mogelijk vaccins moeten kunnen ontwikkelen, produceren en inzetten.  

Daarom is de Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) opgericht om gelijke toegang tot tests, behandelingen en vaccins te bevorderen en gezondheidssystemen over de hele wereld te ondersteunen. ACT-A heeft op veel aspecten resultaten opgeleverd, maar eerlijke toegang is nog niet bereikt. Er is meer dat we kunnen doen om wereldwijde toegang te bevorderen.

Daartoe zijn wij van mening dat landen moeten samenwerken aan een nieuw internationaal verdrag voor paraatheid en respons op pandemieën.

Een dergelijk hernieuwd collectief engagement zou een mijlpaal zijn in de verbetering van de paraatheid bij pandemieën op het hoogste politieke niveau. Het zou geworteld zijn in de grondwet van de Wereldgezondheidsorganisatie, en andere relevante organisaties betrekken die de sleutel zijn tot dit streven, ter ondersteuning van het principe van gezondheid voor iedereen. Bestaande mondiale gezondheidsinstrumenten, met name de Internationale Gezondheidsregeling, zouden een dergelijk verdrag ondersteunen en zorgen voor een stevige en beproefde basis waarop we kunnen bouwen en verbeteren.

Het belangrijkste doel van dit verdrag zou zijn om een ​​benadering van de hele regering en de hele samenleving te bevorderen, de nationale, regionale en mondiale capaciteiten en veerkracht tegen toekomstige pandemieën te versterken. Dit omvat een aanzienlijke verbetering van de internationale samenwerking ter verbetering van bijvoorbeeld waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling, onderzoek en lokale, regionale en wereldwijde productie en distributie van medische maatregelen en maatregelen voor de volksgezondheid, zoals vaccins, medicijnen, diagnostiek en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Joodse Google-medewerkers roepen CEO op om Palestijnen te steunen

Het zou ook de erkenning inhouden van een “One Health” -benadering die de gezondheid van mens, dier en onze planeet met elkaar verbindt. En zo’n verdrag moet leiden tot meer wederzijdse verantwoording en gedeelde verantwoordelijkheid, transparantie en samenwerking binnen het internationale systeem en met zijn regels en normen.

Om dit te bereiken, zullen we samenwerken met staatshoofden en regeringsleiders wereldwijd en alle belanghebbenden, inclusief het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector. We zijn ervan overtuigd dat het onze verantwoordelijkheid is, als leiders van landen en internationale instellingen, ervoor te zorgen dat de wereld lering trekt uit de COVID-19-pandemie.

In een tijd waarin COVID-19 onze zwakheden en verdeeldheid heeft uitgebuit, moeten we deze kans aangrijpen en samenkomen als een wereldwijde gemeenschap voor vreedzame samenwerking die verder reikt dan deze crisis. Het opbouwen van onze capaciteiten en systemen om dit te doen, zal tijd vergen en een langdurige politieke, financiële en maatschappelijke inzet gedurende vele jaren vereisen.

Onze solidariteit om ervoor te zorgen dat de wereld beter voorbereid is, zal onze erfenis zijn die onze kinderen en kleinkinderen beschermt en de impact van toekomstige pandemieën op onze economieën en samenlevingen minimaliseert.

Voor de paraatheid bij pandemieën is mondiaal leiderschap nodig voor een mondiaal gezondheidssysteem dat geschikt is voor dit millennium. Om deze toezegging te realiseren, moeten we ons laten leiden door solidariteit, eerlijkheid, transparantie, inclusiviteit en gelijkheid.

Door JV Bainimarama , premier van Fiji, Prayut Chan-o-cha , premier van Thailand; António Luís Santos da Costa , premier van Portugal; Mario Draghi , premier van Italië; Klaus Iohannis , president van Roemenië; Boris Johnson , premier van het Verenigd Koninkrijk; Paul Kagame , president van Rwanda; Uhuru Kenyatta , president van Kenia; Emmanuel Macron , president van Frankrijk; Angela Merkel , bondskanselier van Duitsland; Charles Michel , voorzitter van de Europese Raad; Kyriakos Mitsotakis , premier van Griekenland;Moon Jae-in, president van de Republiek Korea; Sebastián Piñera , president van Chili; Carlos Alvarado Quesada , president van Costa Rica; Edi Rama, premier van Albanië; Cyril Ramaphosa , president van Zuid-Afrika; Keith Rowley , premier van Trinidad en Tobago; Mark Rutte , premier van Nederland; Kais Saied , president van Tunesië; Macky Sall , president van Senegal; Pedro Sánchez , premier van Spanje; Erna Solberg , premier van Noorwegen; Aleksandar Vučić , president van Servië; Joko Widodo, President van Indonesië; Volodymyr Zelensky , president van Oekraïne, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lees ook:  Zwart zijn in Amerika


Comments

comments