Cursus liegen met Mark Rutte

Cursus liegen met Mark Rutte

2 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Het zit niet mee in politiek Den Haag. Donderdagmiddag was er een Kamerdebat waarin Mark Rutte zich moest verantwoorden voor onwaarheden die hij vertelde aan de media. Zelf zegt hij zich niets te herinneren, maar andere Kamerleden geloven daar niks van. Hoe kom je wél weg met een leugen?

Chaos in de Nederlandse Tweede Kamer! Vorige week kon een fotograaf een nota van een onhandige regeringsverkenner in beeld nemen. Daarop stond de tekst “Pieter Omtzigt, functie elders”. Het stukje tekst refereerde naar Haags Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en suggereerde dat de man moest weggepromoveerd worden. Omtzigt staat namelijk niet alleen bekend als een zeer gedegen parlementslid. Al te vaak is hij niet mals voor de regering waar zijn eigen partij (CDA) deel van uitmaakt. Zo bracht hij de vorige regering ten val naar aanleiding van het ‘toeslagenschandaal’. Na een week speculeren over wie hem dan wel weg wilde, blijkt dat uiteindelijk niemand minder te zijn dan Mark Rutte (VVD) zelf.

Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, verkenners voor het nieuwe kabinet, hebben onlangs hun taak neergelegd nadat aantekeningen van gesprekken zijn uitgelekt. Het ging om een lijst met aandachtspunten die Ollongren had voorbereid voor haar gesprek met Mark Rutte en Sigrid Kaag.

Lees ook:  De ergste letterlijke Hitler ooit

‘Pieter Omtzigt functie elders’

Er was onder andere iets te lezen over een functie elders voor Pieter Omtzigt van het CDA. Demissionair president Mark Rutte zei daarover tegen de media dat híj het ‘in ieder geval niet had gehad over Pieter Omtzigt’. Donderdagochtend werden er echter formatiestukken vrijgegeven waaruit bleek dat Rutte wel degelijk uitspraken heeft gedaan over Omtzigt. Hij had namelijk geopperd om Omtzigt minister te maken.

Slap excuus

Donderdagmiddag vond er daarom een Kamerdebat plaats waarin Rutte zich moest verantwoorden. “Ik heb naar eer en geweten de pers te woord gestaan. Ik heb me dat gesprek achteraf verkeerd herinnerd”, was de verklaring van de VVD-leider. Een slap excuus, vonden de andere Kamerleden.

Patroon van vergeetachtigheid

Op Twitter merkt Jesse Klaver op: “De memo’s van de dividendbelasting, slachtoffers in Hawija, Teevendeal, Datsjabezoek Halbe Zijlstra, Omtzigt. Iedere keer als Rutte in de problemen komt, dan laat zijn geheugen hem in de steek.” Ook Sigrid Kaag kaartte aan dat ze vindt dat er een ‘patroon is van vergeetachtigheid bij Rutte’.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenJesse Klaver on Twitter: “- De memo’s van de dividendbelasting.- Slachtoffers in Hawija.- De Teevendeal.- Datsjabezoek Halbe Zijlstra.- OmtzigtIedere keer als Rutte in de problemen komt, dan laat zijn geheugen hem in de steek. pic.twitter.com/HBf6w7Nf8c / Twitter”

De memo’s van de dividendbelasting.- Slachtoffers in Hawija.- De Teevendeal.- Datsjabezoek Halbe Zijlstra.- OmtzigtIedere keer als Rutte in de problemen komt, dan laat zijn geheugen hem in de steek. pic.twitter.com/HBf6w7Nf8c

Cursus liegen

Hoewel Rutte stellig volhoudt dat hij ‘echt niet meer wist wat hij heeft gezegd’, geloven de andere Kamerleden niet dat hij de waarheid spreekt. Deze zes tips uit een cursus liegen, zorgen ervoor dat je wél met een leugen wegkomt (en dus ook leugens van anderen kunt ontrafelen):

Lees ook:  NAVO op 70-jarige leeftijd is een wereldwijde grap geworden.

1. Voorkom knikkende knieën

Mensen die liegen hebben vaak knikkende knieën of maken andere onrustige bewegingen met hun benen of voeten. Je kunt daarom het best je benen verstoppen onder een tafel.

2. Niet je gezicht aanraken

Onderzoek toont aan dat leugenaars vaak hun neus aanraken. Hoewel er ook onderzoeken zijn die dit weerleggen, doe je er toch goed aan om niet te veel aan je gezicht te zitten tijdens het vertellen van een leugen.

3. Houd oogcontact

Mensen kun je vaak betrappen op een leugen, omdat ze oogcontact vermijden. Een goede leugenaar kijkt de ander altijd in de ogen aan, maar zorgt er wel voor dat hij of zij niet staart.

4. Maak natuurlijke gebaren

Uit onderzoek blijkt dat mensen die liegen minder gebruik maken van ondersteunende gebaren. Waarschijnlijk heeft dat ermee te maken dat de leugenaar wil voorkomen dat hij onrustige bewegingen maakt. Onrust wordt namelijk gezien als een teken van stress.

5. Wees beknopt in je verhaal

Tijdens het vertellen van een leugen is het verstandig om een niet te moeilijk en uitgebreid verhaal op te hangen. Alles wat je zegt, moet je namelijk goed onthouden. Je kunt dus beter niet te veel in detail treden.

6. Liegen is zilver, zwijgen is goud

Het allerbest is natuurlijk om eerlijk te zijn, of gewoon niets te zeggen in plaats van dat je een leugen vertelt. Je kunt immers nooit worden aangesproken op iets wat je niet hebt gezegd.

Lees ook:  Covid 19: De ultieme buitenlandse aangelegenheid


Comments

comments