Het gezicht en het masker: fysieke afstand en sociale afstand


 12 total views,  4 views today

In een recent opiniestuk in The New York Times klaagde portrettiste Riva Lehrer dat de pandemie haar grondstof voor haar werk had weggenomen. De tekst, waarvan de welsprekende titel is “Het virus heeft je gezicht van me afgenomen” , vertelt op een onderhoudende manier hoe de maskers, waarvan hij het gebruik koste wat het kost verdedigt, van hem de verscheidenheid aan gezichten stelen die door de straten van Chicago trekken. .

Gewend als ze is om de gezichtsuitdrukkingen van mensen onder de loep te nemen, zegt ze dat ze een “onverzadigbare honger naar gezichten” voelt, die sinds het begin van de pandemie zijn versluierd door maskers van verschillende kleuren en patronen. Het artikel bevat een zin met een dubbelzinnigheid die moeilijk in het Spaans te vertalen is: “Ik beschouw het menselijk gezicht als een theater dat de acteur binnenin vertolkt.”). Daarin worden de twee betekenissen van het woord theater met elkaar vermengd, tegelijkertijd een ruimte waarin een theatervoorstelling en de handeling van het representeren van een toneelstuk worden opgevoerd.

In de eerder genoemde zin wordt het gezicht theatrale weergave en het toneel waarin het zich voordoet. De metonymie valt bij deze gelegenheid op het woord theater, maar verwijst naar een eerdere, die in het oude Griekenland de betekenissen van masker en gezicht noemde in het woord “prosopon”, een onduidelijkheid dat zou worden herhaald in het Romeinse woord “persoon”.

Culturen van eer en schaamte

Deze theatrale opvatting van het gezicht is, zoals Belén Altuna zich herinnert in haar uitstekende boek A morele geschiedenis van het gezicht , typerend voor de culturen van eer en schaamte, waarin persoonlijke relaties de boventoon voeren; beschavingen gebaseerd op sociale nabijheid.

Als resultaat van de stoïcijnse filosofie en de christelijke theologie, investeerde het concept van de persoon geleidelijk in de spirituele kwaliteiten die we vandaag herkennen, typerend voor een cultuur die waarde hecht aan de innerlijkheid van het geweten. Deze transformatie wordt beschreven in een klassieke tekst van Marcel Mauss, getiteld Over een categorie van de menselijke geest: het begrip persoon en het begrip ‘ik’ in de sociologie en antropologie .

Marcel Mauss wijst erop dat onder de Zuñíes en de Kwuakiutl, evenals de Australische aboriginals, het masker ofwel de rol vertegenwoordigt die het individu speelt in heilige drama’s, ofwel het lidmaatschap van een bepaalde clan. Degene die het draagt, lijkt bekleed te zijn met de kwaliteiten van de voorouders die er statisch in zijn belichaamd, of de magische eigenschappen die worden toegeschreven aan de totemische dieren die de clans vertegenwoordigen.

In elk geval is het een procedure, die van het opzetten van een masker, waarmee de gemeenschappen met hun onderscheidende elementen de individuen waaruit ze bestaan, markeren. Het onderwerp dat wordt gekenmerkt door de attributen van zijn clan, neemt de kwaliteiten van zijn mythische en familievoorouders op, zodat het masker hem identificeert als behorend tot hem, tegenover de bredere sociale groep.

Van karakter tot persoon

Door het werk van het masker werd de deelnemer aan een ritueel drama of theatervoorstelling van de oude cultuur een personage, een kristallisatie van collectieve verwachtingen over de drager. De effectiviteit van het masker ligt zowel in het toeschrijven van de drager aan een bepaalde sociale functie als in het verbergen van het gezicht. Elías Canetti wijst er terecht op dat met het masker een gevaarlijke scheiding ontstaat tussen wat verschijnt en wat verborgen is, wat tegelijkertijd fascineert en afstand oplegt: “Ik ben wat je ziet – zegt het masker – en alles waar je achter bang voor bent. “.

De persoon, herinnert Marcel Mauss zich, werd pas een ‘onderdaan’ van de wet tot het oude Rome, dus hij neemt alle soorten mannen op in deze categorie, hoewel hij een reeks hiërarchische verschillen tussen hen vaststelt.

Als het personage een creatie naar buiten is, bedoeld om afstand te creëren tussen de persoon die het masker draagt ​​en de toeschouwer, geeft de persoon waarde aan de innerlijkheid van het geweten, boven of boven de verschillende rollen die in een bepaalde sociale orde zijn toegewezen. De persoon daarentegen is een innerlijke constructie, want, zoals Belén Altuna opmerkt, onder vermelding van David LeBreton , “de ogen van de ander raken het gezicht op een metonymische manier en bereiken het onderwerp als geheel”.

Van gezicht tot masker

Riva Lehrer zegt in haar artikel dat ze haar stem en gezicht gebruikt om de reacties van mensen op haar orthopedische laarzen, haar uitgesproken lordose en andere tekenen van spina bifida te verzachten. Ontdaan van zijn schild tegen vooroordelen en onwetendheid, verandert het masker je lichaam in slechts een stigma, dat alleen kan worden geanalyseerd vanuit het prisma van de pathologie.

De maskers verhinderen dat anderen ons met hun ogen ondervragen en herinneren ons er dagelijks aan dat er iets ergs en ongewoons gebeurt in onze samenleving, aan een gevaar waarvan we de naam kennen, maar dat onnauwkeurig opdoemt over onze gezondheid en ons leven. Het aseptische oppervlak beschermt onze gezondheid en die van de mensen om ons heen. Het masker is een fysieke barrière die de verspreiding van de ziekte door fysieke aanwezigheid voorkomt.

In tegenstelling tot de rituele maskers die het toebehoren van de drager uit de wereld van de voorouders oproepen, veronderstelt het masker, zoals Andrés Ortiz Osés in een recent artikel opmerkte , de leiding te nemen over onze kwetsbare sterfelijke toestand en de eindige en onderling afhankelijke toestand van ons leven. leven. Als de wereld van de doden verscheen in de krijgersdansen en -rituelen van de Hopi en Zuñíes, zijn onze profylactische maskers een poging om de dood te verdrijven en onze kwetsbaarheid te verbergen.

Maskers en riten: bemiddelingen en wij

De maskers dienen volgens Cannetti om een ​​afstand te creëren tussen de drager van hetzelfde en de toeschouwer. Het is zeker niet het enige kledingstuk dat hiervoor is gebruikt; de punthaken, de scepter, de tiara en de kroon zijn andere zo vele onderscheidende elementen die dienden om de afstand aan te geven tussen twee mensen van verschillende sociale rang.

Toch is het de moeite waard om te vragen naar de specifieke aard van de scheiding die door het masker wordt opgelegd. Het masker dwingt ons om op te merken wat er op het oppervlak is gegraveerd en verhindert daarom, zoals Riva Lehrer opmerkt, toegang tot de naakte menselijkheid van het gezicht. Het masker, dat een voorouder of een totemdier vertegenwoordigt, stelt ons in staat om de zorgen van menselijke gemeenschappen te kanaliseren bij ceremonies en rituelen, zoals het markeren van het verstrijken van de tijd of het vinden van mechanismen om dood en pijn sociaal draaglijk te maken. Om deze reden is het dragen van een masker in wezen een sociale gebeurtenis die het publiek en de toeschouwers samenbrengt.

De COVID-epidemie confronteert ons met de ongekende situatie van het dragen van maskers om onszelf te verontschuldigen van onze aanwezigheid in de sociale ruimte en anderen te verzekeren dat we geen gevaar vormen voor hun fysieke integriteit. Gedempt door een zeker maar ongrijpbaar gevaar, verschijnen we voor anderen zonder dat wat ons het meest herkenbaar maakt, ons gezicht en onze stem.

Het opofferen van burgerschap schept dus grenzen en afstand in een sociaal leven dat te veel gewend is aan zijn afwezigheid. Wanneer onze collectieve kwetsbaarheid in beeld komt, kan sociale afstand slechts een noodoplossing zijn; Naast vaccins die maskers overbodig maken, is het dringend noodzakelijk om culturele en institutionele bemiddelingen tot stand te brengen die weten hoe ze moeten afdalen en verantwoording afleggen voor onze gemeenschappelijke eigendom van het koninkrijk van levende wezens met wie we een voorlopig en onzeker verblijf op deze planeet delen.

Zoals Judith Butler in haar laatste boek opmerkt : ons lichaam wordt aan anderen gegeven voordat we er gebruik van kunnen maken. Daarom wordt onze kwetsbaarheid en onderlinge afhankelijkheid vandaag meer dan ooit onthuld als een kwestie van staat.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord