Dreigende situatie aan oostgrens van Oekraïne neemt een oorlog toe


Het optreden van het Amerikaanse leger in Oekraïne leidt ertpe dat Rusland aanvullende maatregelen neemt om de veiligheid te waarborgen, zei Dmitry Peskov, de perssecretaris van president Poetin tegen verslaggevers. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had Rusland eerder beschuldigd van “destabiliserende” acties in Oekraïne. Bovendien zei de persdienst van het Oekraïense ministerie van Defensie dat Washington heeft beloofd Kiev te steunen als de situatie in Donbas verslechtert. Door toenemende escalaties lijkt een Derde Wereldoorlog steeds waarschijnlijker en onafwendbaar.

We lazen enkele dagen geleden in de Volkskrant het volgende:

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen op door een geweldsescalatie in Oost-Oekraïne en een Russische troepenopbouw langs de grens. President Volodymyr Zelensky vreest dat het vredesproces ‘honderd stappen wordt teruggegooid’.

Het artikel vindt u verderop weergegeven (waarbij het ons opviel dat de redactie Oekraïne als bondgenoot van de NAVO presenteert, dus als bondgenoot van de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie, waarbij we – afgaande op de betekenis van het woordje NAVO – ons meteen afvragen wat die strijdkrachten daar in de regio te zoeken hebben).

Het onderwerp van het Volkskrant-artikel van 2 april gaat over hetzelfde als waar wij 26 maart over schreven: de troepenverplaatsingen aan beide zijden van de grens Oekraïne-Rusland.

In tegenstelling tot wat wij meldden rept het Volkskrant-artikel met geen woord over het feit dat de Oekraïense president enkele dagen vóór ons artikel een decreet had getekend waarbij het leger van het land geautoriseerd werd De Krim weer “terug te nemen”. Wel wordt gezegd dat Oekraïne de internationale gemeenschap wil wakker schudden over de Russische troepenopbouw, maar over wat haar eigen activiteiten tegenover Rusland zijn wordt niets gezegd.

Vandaag lezen we op NU.nl dat óók de Europese Unie zich in de al jaren durende strijd in het oosten van Oekraïne gaat mengen.


De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft de regering van Oekraïne de onvoorwaardelijke steun van de EU beloofd in de strijd tegen pro-Russische rebellen in het land. Dat zei Borrell zondagavond op Twitter.
Borrell spreekt zijn steun uit voor de soevereiniteit en “territoriale integriteit” van Oekraïne.

Josep Borrell Fontelles on Twitter: “Talked to Ukraine Foreign Minister @DmytroKuleba. Following with severe concern the Russian military activity surrounding Ukraine. Unwavering EU support for🇺🇦 sovereignty & territorial integrity. Will further discuss with @DmytroKuleba and EU Foreign Ministers at next FAC. / Twitter”

Talked to Ukraine Foreign Minister @DmytroKuleba. Following with severe concern the Russian military activity surrounding Ukraine. Unwavering EU support for🇺🇦 sovereignty & territorial integrity. Will further discuss with @DmytroKuleba and EU Foreign Ministers at next FAC.

De tweet geeft precies aan waar de aandacht van de EU ligt: men maakt zich zorgen over de Russische militaire activiteiten rond Oekraïne, maar er wordt ook door Borrell met geen woord gerept over het decreet van de Oekraïense president. Daarnaast wordt er met geen woord gesproken over de grootschalige oefening “Defender Europe 21”.
Daarvan meldt
 de fact sheet o.a. dat het “ons vermogen demonstreert om als strategische veiligheidspartner te dienen in de westelijke Balkan en de Zwarte Zee regio’s terwijl we onze capaciteiten behouden in Noord-Europa, de Kaukasus, Oekraïne en Afrika.” Met “het” wordt bedoeld de VS., de NAvO en andere militaire partners.

Begin maart keurde Kiev een strategie goed om “de Krim terug te winnen”. Het schiereiland in de Zwarte Zee is van groot geopolitiek belang en is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Elke poging van Kiev om het schiereiland te veroveren zou neerkomen op een oorlogsverklaring aan Rusland.

Op 25 maart keurde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een nieuwe militaire strategie goed die de noodzaak benadrukt om de hele bevolking voor te bereiden op mobilisatie voor oorlog tegen Rusland op Oekraïens grondgebied. De strategie erkent dat een dergelijke oorlog niet kan worden gewonnen zonder de steun van de NAVO. De geplande toelating van Oekraïne tot de militaire alliantie wordt maar liefst 19 keer genoemd.

De opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, kolonel-generaal Ruslan Khomchak, besprak onlangs in een interview een mogelijk offensief om de door separatisten gecontroleerde Donbass-regio in het oosten van Oekraïne te heroveren. Hij gaf toe dat een dergelijk offensief enorm veel burgerslachtoffers zou veroorzaken, maar benadrukte dat Zelensky “in alle opzichten bevoegd was om bevelen te geven of een beslissing te nemen”.

Tegelijkertijd wordt in Oekraïne een hysterische anti-Russische campagne aangewakkerd. In de afgelopen maanden heeft Zelensky actie ondernomen tegen belangrijke media- en televisiestations die behoren tot de pro-Russische factie van de Oekraïense oligarchie. Er werden sancties opgelegd aan oppositieleider en miljardair Viktor Medvedchuk, die nauwe banden heeft met het Kremlin. Vrijdag, tijdens een toespraak in de Oekraïense Rada (parlement), beschuldigde de voorzitter van de Onafhankelijke Mijnwerkersbond, Mikhail Volynzew, Rusland van een aanval op het Oekraïense elektriciteitsnet.

Over grote Russische troepenbewegingen op de Krim en Oost-Oekraïne hebben we al op 26 maart geschreven. Er waren gepantserde personendragers en antitankraketten bij betrokken. Andere rapporten suggereren dat Wit-Russische troepen worden gemobiliseerd aan de Oekraïense grens.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, waarschuwde woensdag dat Oekraïne “provocerende maatregelen zou kunnen nemen die tot oorlog kunnen leiden”. Hij beschuldigde de VS ervan Oekraïne te gebruiken om de voorwaarden voor oorlog te creëren: “Het Westen bereidt niets minder voor dan een oorlog tegen ons.” Op dezelfde dag ontmoette de Russische president Vladimir Poetin de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron voor besprekingen over de situatie in Oekraïne.

Afgelopen vrijdag sprak de Amerikaanse president Joe Biden voor het eerst sinds zijn aantreden met Zelensky en verzekerde hem van zijn “niet-aflatende steun” voor Oekraïne tegen Rusland. De afgelopen week zijn er ten minste drie gesprekken op hoog niveau geweest tussen de regeringen van de VS en Oekraïne. Staatssecretaris Antony Blinken, stafchef Mark Milley en minister van Defensie Lloyd Austin waren hierbij betrokken. The Wall Street Journal beschreef de crisis als een ‘test’ voor de regering-Biden.

Sinds haar aantreden heeft de regering-Biden duidelijk gemaakt dat ze extreem agressief zal zijn tegenover Rusland. Eén van de eerste stappen van president Biden op het gebied van buitenlands beleid was een luchtaanval op de positie van een door Iran gesteunde Iraakse militie aan de Syrisch-Iraakse grens. Deze slag was niet alleen tegen Iran gericht, maar ook tegen Rusland. Vorige week lanceerden de NAVO-machten tijdens een topontmoeting het “NAVO 2030”-initiatief met als doel een nucleaire oorlog tegen Rusland en China voor te bereiden. Kort voor de bijeenkomst had Biden Poetin omschreven als een “moordenaar zonder ziel”. Deze buitengewone aanval op een staatshoofd in het buitenland veroorzaakte een diplomatieke crisis. De diepere oorzaak van het groeiende oorlogsgevaar en het steeds meedogenlozer optreden van de westerse machten en hun bondgenoten leidt tot de grootste crisis van het kapitalistische systeem, wat nog is verergerd door de aanhoudende coronapandemie.

De sociale en politieke crisis is bijzonder acuut in Oekraïne. Na ruim een ​​jaar van pandemie verspreidt het coronavirus zich ongecontroleerd onder de verarmde bevolking. Op 1 april stierven 421 mensen en bereikte het aantal nieuwe besmettingen elke dag het op een na hoogste niveau sinds het begin van de pandemie. Officieel zijn meer dan 33.200 mensen overleden aan het virus, maar het werkelijke aantal wordt verondersteld aanzienlijk hoger te zijn. De ziekenhuizen zijn overvol. Volgens rapporten gebruiken sommige patiënten medicatie voor dieren, en een adviseur van het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid zei dat degenen die Covid-19 oplopen, zich erop moeten voorbereiden om “thuis te sterven”.

Dezelfde imperialistische (westerse) machten die miljarden dollars in extreemrechts en militairen in Oekraïne hebben gepompt om zich voor te bereiden op de oorlog tegen Rusland, bieden geen noemenswaardige hulp bij het verspreiden van vaccins tegen Covid-19. De regering-Zelensky heeft het Russische vaccin Spoetnik V verworpen met de verklaring dat de invoer in Oekraïne een “geopolitieke slag” zou zijn. Als gevolg hiervan hadden op 30 maart slechts 220.000 van de 44 miljoen mensen de eerste vaccinatie gekregen en slechts twee mensen de tweede. Miljoenen gastarbeiders zijn hun baan kwijtgeraakt, en nog veel meer zijn ontslagen of hebben een aanzienlijk inkomensverlies geleden. Volgens UNICEF hebben miljoenen mensen in het oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne geen toegang tot drinkwater en sommige dorpen hebben helemaal geen toegang tot water. Net als de kapitalistische regeringen in de rest van de wereld, heeft de Oekraïense regering niets gedaan om het sociale lijden te verlichten, maar heeft ze de crisis gebruikt om nieuwe sociale aanvallen op de werkende klasse te lanceren.

Ongetwijfeld zijn de roekeloze provocaties van de Oekraïense oligarchie gedeeltelijk een poging om de enorme klassespanningen naar buiten te kanaliseren. De belangrijkste drijvende kracht is echter de historische achteruitgang van het Amerikaanse imperialisme en zijn pogingen om dit met militaire middelen te compenseren. Om volledige controle te krijgen over de immense hulpbronnen van de voormalige Sovjet-Unie hebben de VS en de NAVO sinds 1991 systematisch Rusland zo goed als omsingeld en verschillende staatsgrepen aan zijn grenzen georganiseerd, waarvan twee in Oekraïne in 2004 en 2014.

De RAND Corporation, één van de belangrijkste denktanks in de adviesomgeving van de Amerikaanse regering, heeft in een paper uit 2019 een strategie opgesteld met als doel Rusland te dwingen zichzelf militair te “overweldigen” in conflicten aan zijn grenzen. Volgens het document moet het regime van Poetin economisch en politiek worden verzwakt, zodat de VS zich directer kunnen concentreren op hun belangrijkste strategische rivaal, China. Het militaire conflict in Oost-Oekraïne vormt een centraal onderdeel van deze strategie.

In genoemd document staat: “Het Oekraïense leger bloedt Rusland al dood in de Donbass-regio (en vice versa). Meer Amerikaanse militaire uitrusting en adviseurs zouden Rusland ertoe kunnen brengen zijn directe betrokkenheid bij het conflict en de prijs die het ervoor betaalt te vergroten. ”Het document waarschuwde vervolgens dat een dergelijke strategie zeer kostbaar en extreem riskant voor de VS zelf zou kunnen zijn. De VS volgen echter precies deze strategie.

In de afgelopen zeven jaar hebben de VS het Oekraïense leger opgebouwd met honderden miljoenen dollars, en Amerikaanse militaire adviseurs spelen een belangrijke rol bij het trainen van het Oekraïense leger. De RAND Corporation geeft toe dat elke door haar voorgestelde strategie het risico van oncontroleerbare militaire escalatie en zelfs het gebruik van kernwapens met zich meebrengt. Maar de Amerikanen zijjn duidelijk bereid dit risico te nemen – hoewel het risico lekker ver weg van het eigen territorium is verwijderd.

Ook in ons land worden de burgers sluipenderwijs voorbereid op een verheviging van militaire activiteiten, en dan met name tegen Rusland. Daar levert de mainstream media ook de nodige hand- en spandiensten. Zo lezen we in Trouw van 2 april jl. een bedelartikel van de strijdkrachten om méér geld, en worden de gekste “verontrustende” berichten als vaststaande feiten gepresenteerd.

Zo vertelt de commandant der Zeestrijdkrachten Rob Kramer: “Op de Noordzee varen regelmatig Russische onderzeeërs. Het komt vaker voor dat zo’n schip 24 of 48 uur zomaar gestopt ligt. Dat zou zomaar boven een datakabel kunnen zijn waar dan met ‘onderwater vehicles’ informatie wordt afgetapt. Er zijn datakabels die rechtstreeks naar de Amsterdamse beurs AEX lopen.” Een onwaarschijnlijk verhaal, want was het niet zo dat Rusland het hele Westen kapot hackt – en dan voor de zekerheid toch maar met een duikboot boven een kabel op de bodem van de Noordzee blijft hangen?

In het Trouw-artikel (met uiteraard zwart-wit foto’s die doen denken aan de tijd dat er nog geen kleurenfoto’s gemaakt werden) lezen we ook de vraag van de redactie: “Dat Defensie meer geld wil, horen we al jaren. Sinds 2014 is er drie miljard per jaar bijgekomen, jaarlijks gaat er elf miljard euro naar de organisatie. Wat gaat er mis met de lobby?”

Die datum 2014 is niet toevallig. In dat jaar verschenen de europarlementariërs Hans Van Baalen en schreeuwlelijk Guy Verhofstadt op het Maidanplein in Kiev om hun steun uit te spreken aan de pro-Europese betogers. Tegenover de NOS verklaarde hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid Rob de Wijk. “Als je in zo’n functie daarheen gaat en je uitspreekt, dan weet je gewoon dat je olie op het vuur gooit. Ik vind dat niet verstandig, want als het escaleert hou je het niet meer in de hand en dat is ook precies wat gebeurd is.”
Verhofstadt en Van Baalen hebben zich er niet meer vertoond.

Nederland moet volgens de topmannen van Defensie meer geld aan hen geven, en dat zal ongetwijfeld moeten om mee te kunnen doen aan de illegale oorlogen van de Verenigde Staten, waarbij de kortetermijndoelstelling het destabiliseren van hele regio’s van landen over de wereld en zelfs in ons eigen Europa is (wat o.a. leidt tot meer stromen met vluchtelingen). De bekendste illegale oorlog waar Nederland aan heeft bijgedragen is natuurlijk de oorlog in Irak, die op 20 maart 2003 begon – alweer ruim 18 jaar geleden De door Balkenende toegezegde steun leidde ertoe dat Jaap de Hoop Scheffer van de VS toestemming kreeg voor één periode de rol van NAVO secretaris-generaal te vervullen – een etalagefunctie, want de VS behoudt altijd het militaire opperbevel over de aanvalsmacht NAVO……. Overigens vertelde De Hoop Scheffer enkele jaren geleden dat hij nog steeds achter deze op leugens gebaseerde illegale oorlog staat (wellicht herinnert u zich nog Colin Powell die zogenaamd een modelflesje miltvuur vasthoudt terwijl hij een presentatie geeft voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties). Daardoor zijn er meer dan 2 miljoen Irakezen vermoord en gaat deze door het Westen geïnitieerde oorlog door tot op de dag van vandaag.

DeAmerikaanse staatssecretaris James Baker deed zijn beroemde uitspraak dat de NAVO “not one inch eastward” zou uitbreiden tijdens zijn ontmoeting met Sovjetleider Michail Gorbatsjov op 9 februari 1990. Die toezegging (het is inderdaad niet gebleven bij minder dan één inch) maakte deel uit van een waterval van toezeggingen van het Westen over de veiligheid van de Sovjet-Unie die door westerse leiders aan Gorbatsjov en andere Sovjetfunctionarissen werd gegeven. tijdens het proces van Duitse eenwording in 1990 en tot in 1991. Zuigen we niet uit onze duim, maar is al jaren geleden gebleken uit toen vrijgegeven Amerikaanse, Sovjet-, Duitse, Britse en Franse documenten.

De Amerikaanse wapenlobby en het militair-industrieel complex zijn erg gebrand op een militaire confrontatie met Rusland. Tijdens een persconferentie op dinsdag 9 februari sprak het hoofd van de NAVO, secretaris-generaal Jens Stoltenberg, enkele zeer provocerende woorden uit die gericht waren tegen Rusland terwijl hij naast de Oekraïense premier Denys Shmyhal stond op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. Het komt nadat Joe Biden hard heeft gereageerd op vermeende Russische inmenging in de aangelegenheden van het Westen. Volgens Stoltenberg erkennen de NAVO-bondgenoten Oekraïne als een potentiële kandidaat voor het NAVO-lidmaatschap en steunen ze de Oekraïense inspanningen om lid te worden van het Bondgenootschap.

Het plan om aan de westgrens van Rusland militair activiteiten te ontplooien dateert niet van vandaag of gisteren. Al in december 2015 schreven we o.d. het volgennde: “Er is Brussel alles aan gelegen het land (Oekraïne) binnen haar invloedssfeer te krijgen, aangezien de VS op de stoep wil staan van Poetin. Eerder schreven wij over het plan van Washington ten strijde te trekken tegen Poetin (een waanidee, omdat het land gesteund wordt door grootmachten als China, India en Iran). Om die reden wordt ons ook het vrijhandelsverdrag met Oekraïne (waarin overigens ook defensieparagrafen zijn opgenomen) door de strot geduwd.
Tijdens zijn bezoek aan ons land heeft de chocolademiljardair en president van Oekraïne Porosjenko immers verklaard dat het referendum, dat in april komend jaar in ons land gehouden wordt, niets aan de invoering van het verdrag zal veranderen. Inderdaad: nep-referendum… nep-parlement.”

Het ziet er dus naar uit dat als de ontwikkelingen aan de oostgrens van Oekraïne verder escaleren, de situatie al snel uit de hand kan lopen en we afstevenen op een Derde Wereldoorlog.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Reacties 1

  • Hopelijk krijgen ze daar in Oekraine ‘koude voeten’! Niet dat het verkeerd is dat de neonazi militia tot de laatste orc de grond in geboord worden en hun ‘adviseurs’ gevangen genomen worden als ‘non state militants’, met naam en nationaliteit geopenbaard.

    Maar dan komen wij wel in de kou te zitten, en onze buren, met hun maak-economie komen in een terminale crisis, ook niet leuk voor ons.

    Van demente Biden en gemene vieze-pres. Harris hoeven we nooit wat te verwachten. Maar hun meerderen zijn wereldvreemde neocon-psychopaten, die denken dat ze een nucleaire oorlog kunnen winnen!!

    In deze tijd hebben de idioten en hun bevelopvolgers het voor het zeggen. Hopelijk loopt het met een sisser af!!!

Geef een antwoord