Uh NEE Amalia peetoom en Oranje lieverdje Herman Tjeenk Willink voorgedragen als formateur

Uh NEE Amalia peetoom en Oranje lieverdje Herman Tjeenk Willink voorgedragen als formateur

6 april 2021 1 Door Indignatie redactie

Stille knecht van het kabinet, peetoom van prinses Amalia, spiegel voor politiek Den Haag. Herman Tjeenk Willink (79) wordt voor de zoveelste keer gevraagd om een vastgelopen formatiebespreking van het slot te halen.

Minister van staat Herman Tjeenk Willink (PvdA) vindt het uitlekken van de notitie waarop CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt genoemd ‘redelijk onbegrijpelijk’. Dat zei de oud-minister, die ook informateur was van het kabinet-Rutte III, zaterdag in Spuigasten op Den Haag FM.

Verkenner Kajsa Ollongren (D66) heeft deze week toen ze het Binnenhof verliet per ongeluk interne notities uit de kabinetsformatie aan de camera’s getoond. Ze had de stukken onder haar arm toen ze vertrok, omdat ze positief was getest op corona.

Op de uitvergrote foto van het ANP is onder het kopje ‘positie Omtzigt’ te lezen: ‘functie elders’. Het CDA-Kamerlid, de nummer twee op de lijst die de toeslagenaffaire boven tafel kreeg, zit nu overspannen thuis. Verder is te lezen: ‘linkse partijen hielden elkaar niet echt vast’.

Tjeenk Willink wilde geen oordeel geven over de kwestie, ‘omdat ik niet weet waar het vandaan komt’, zo zei hij in het radioprogramma. ‘Dat weet niemand.’ Volgens VVD-leider Mark Rutte is het tijdens de verkennende gesprekken niet gegaan over Omtzigt. Hij zei ook namens D66-collega Sigrid Kaag te spreken.

Lees ook:  Wij zijn uw boeren, kapiteins!

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren‘Dat je in de eerste fase ook een wat wijdere horizon neemt, en dat je ook vraagt: ‘Hoe zit dat bij jou in de fractie?’ – dat geldt voor iedereen natuurlijk – dat kan ik mij nog voorstellen. Maar het lijkt me als gespreksonderwerp een stap te snel vooruit’, zei de oud-informateur.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. Dat vindt Tjeenk Willink een goede stap. ‘Je moet dit vuiltje op de enige manier van tafel krijgen. Nu het toch gebeurd is, is het dus het beste om dat in het politieke debat te doen en daarmee af te sluiten.’

Hans Acker on Twitter: “4 jaar geleden was dit de brief van Rutte aan Herman Tjeenk Willink. pic.twitter.com/fmC2XAziE4 / Twitter”

4 jaar geleden was dit de brief van Rutte aan Herman Tjeenk Willink. pic.twitter.com/fmC2XAziE4

Herman Tjeenk Willink dus. De ‘onderkoning van Nederland.’ Volgens de Volkskrant steevast bovenin de rij van ‘meest invloedrijke Nederlanders.’ Van de PvdA. De partij die alleen maar verkiezingen verliest. Het partijkartel heeft de rijen weer gesloten.Comments

comments