Prins Philip sterft: zijn huwelijk met de koningin en hun aandeel in 1000 jaar Europese koninklijke dynastieke geschiedenis


In november 1947 werd een dynastieke unie gesmeed tussen de koninklijke huizen van Griekenland en Groot-Brittannië. Het zou een van de laatste van dit soort koninklijke huwelijken in de geschiedenis zijn – een soort verbintenis die het continent al 1000 jaar samen had gebreid. Toen Philip, de prins van Griekenland en Denemarken met Elizabeth, de prinses van Groot-Brittannië, trouwde, brachten ze opnieuw twee bloedlijnen samen die afstamden van koningin Victoria. Maar ze hernieuwden ook een verwantschapsband tussen Groot-Brittannië en Denemarken, die meerdere keren was samengevoegd, van Canute en Aelfgifu in 1015 tot Edward VII en Alexandra in 1863.

Eeuwenlang onderhield bijna elke Europese monarchie diplomatieke relaties met haar buren door middel van dynastieke huwelijken , in een systeem dat bleef bestaan ​​tot in de jaren dertig en daarna snel verdween in het naoorlogse tijdperk.

In schril contrast daarmee was deze praktijk vóór de Tweede Wereldoorlog de absolute norm – vooral gezien in het dichte web van huwelijken tussen de koninklijke families van Zweden, Denemarken en Noorwegen in de eerste decennia van de 20e eeuw.

Een van de grote dromen van koningin Victoria en haar echtgenoot prins Albert – zelf het product van hechte dynastieke unie , als eerste neven – was om het Europese continent te verenigen door verwantschapsrelaties, in de hoop dat naaste neven minder snel oorlog zouden voeren met elkaar. Dit bleek politiek naïef te zijn – rampzalig dus. De Grote Oorlog die niet lang na Victoria’s dood volgde, zette de strijdkrachten van “Cousin Nicky” (Tsaar Nicolaas van Rusland) en “Cousin Georgie” (Koning George V van Groot-Brittannië) tegenover die van “Cousin Willy” (Kaiser Wilhelm van Duitsland) , ondanks nauwe verwantschap . In 1914 waren Groot-Brittannië, Rusland en Duitsland geëvolueerd als natiestaten, met moderne regeringen, buiten de controle van het prinselijke dynastiek als een politieke of diplomatieke kracht.

Prins Philip’s huwelijk met prinses Elizabeth in 1947 was dus een van de laatste iteraties van de droom van koningin Victoria. Het herenigde twee van haar nakomelingen: Elizabeth via de lijn van haar vader en Philip via de lijn van zijn moeder, prinses Alice van Battenberg , een achterkleindochter van Victoria. Inderdaad, in het voorgaande decennium waren drie van Philips vier zussen getrouwd met andere nakomelingen van Victoria .

Maar in 1947 waren de tijden veranderd, en het naoorlogse Groot-Brittannië wilde de troonopvolger niet zo graag zien trouwen met een buitenlandse koninklijke familie. Vooral niet iemand wiens zusters waren getrouwd met prominente Duitse officieren en wiens familie een uiterst kwetsbare positie op de troon in Griekenland had, met een dynastieke geschiedenis vol troonsafstanden, militaire staatsgrepen en volksraadplegingen. Prins Philip kreeg daarom voor zijn huwelijk een nieuwe naam als Philip Mountbatten, luitenant bij de Royal Navy, genaturaliseerd tot Brits onderdaan. Maar waar komt de naam Mountbatten vandaan? En waarom werd hij, voordat hij zijn naam veranderde, “Prins van Griekenland en Denemarken” genoemd?

Gemeenschap van naties

Het is een belangrijke vraag om de identiteit van de hertog van Edinburgh te begrijpen – en bij uitbreiding de identiteit van de Britse koninklijke familie en zelfs de positie van Groot-Brittannië binnen de bredere Europese gemeenschap van naties. Het is allemaal erg met elkaar verweven. Philip zei zelf in een interview in 2014 :

Ik heb mezelf in ieder geval als Scandinavisch beschouwd. Vooral Deens. We spraken thuis Engels … De anderen leerden Grieks. Ik kon er een beetje van begrijpen. Maar dan zou het (gesprek) in het Frans gaan. Daarna ging het af en toe in het Duits, omdat we Duitse neven hadden. Als je in de ene taal geen woord kon bedenken, had je de neiging om in een andere taal af te gaan.

Zijn ervaring is een perfecte uitdrukking van de buitengewone kosmopolitische omgeving van de koninklijke hoven van Europa een eeuw geleden, toen koninklijke prinsen in Pruisen en Rusland bijna altijd Engelse kindermeisjes hadden en volwassenen in gepolijst Frans converseerden. Koningin Elizabeth II is het product van dezelfde kweekomgeving en heeft ook zeer goed Frans.

Maar waarom zou een Griekse prins zichzelf als Scandinavisch beschouwen? In het midden van de 19e eeuw, toen het afbrokkelende Ottomaanse rijk nieuwe onafhankelijke staten zoals Bulgarije en Griekenland voortbracht, besloten de grote mogendheden van Europa dat het in het belang van de stabiliteit in de regio was om jonge leden van de majoor te selecteren. koninklijke dynastieën om nieuwe monarchieën te stichten .

Griekenland, onafhankelijk sinds 1832, werd eerst geregeerd door een Beierse prins, Otto, maar in 1863 werd hij afgezet en werd de 17-jarige prins Willem van Denemarken gekozen. De heersende familie van Denemarken , het Huis Oldenburg , een van de oudste in Europa, stond bekend om zijn liberale opvattingen, en men hoopte dat een jonge prins uit zo’n familie de Grieken zou helpen een democratische monarchie op te richten naar het voorbeeld van Denemarken, of zijn nauw verwante bondgenoot, Engeland.

De regering van prins William, als koning George I van Griekenland, was lang en redelijk kalm. Zijn zoon, Constantijn I, was een andere zaak, en na een rampzalige oorlog met Turkije (1919-1922) werd hij gedwongen af ​​te treden. Zijn jongere broer, prins Andrew, had in de oorlog gevochten en werd in ballingschap gestuurd, samen met zijn zoontje, prins Philip.

Philip groeide dus op als balling, eerst in Parijs, daarna in Engeland, waar hij aan boord ging van de Cheam School in Hampshire. Hij begon een carrière bij de Britse marine in 1939, diende met onderscheiding tijdens de Tweede Wereldoorlog en ging toen met pensioen toen zijn vrouw koningin werd in 1952. Hij was genaturaliseerd tot Brits onderdaan in de zomer van 1947, een paar maanden voor zijn huwelijk, en nam een versie van de naam van zijn moeder aan , Battenberg – zelf verengelst tot Mountbatten op het hoogtepunt van anti-Duitse sentiment in Engeland in 1917.

De Battenbergs waren ook afkomstig uit een oude heersende familie , het Huis van Hessen, territoriale vorsten in het hart van Duitsland sinds de 13e eeuw. Philip was niet de enige die de Griekse koninklijke familie in Groot-Brittannië vertegenwoordigde: tien jaar eerder was zijn neef, prinses Marina, getrouwd met de jongste zoon van George V, de hertog van Kent, en had hij het land gecharmeerd met haar elegantie en kosmopolitische stijl.

philip

Het huwelijk van prins George, hertog van Kent met prinses Marina van Griekenland en Denemarken, 1934. Vooraan zitten prinses (later koningin) Elizabeth en Lady Mary Cambridge. Everett Collection Inc / Alamy Stock Photo

Philip was stevig verbonden met het VK via zijn oom, Earl Mountbatten, een Britse zeeheld tijdens de oorlog, maar tegelijkertijd bleef hij nauw verbonden met het oude continentale systeem. Een van zijn tantes, de zus van Mountbatten, was koningin Louise van Zweden .

Louise Mountbatten stierf in 1965 en Marina van Griekenland in 1968 en tegen de jaren zeventig werden koninklijke huwelijken gezien als aangelegenheden van het hart, niet als staatszaken – of zelfs als punten van hereniging en herverbinding voor deze oude koninklijke dynastieën.

Met het overlijden van de hertog van Edinburgh gaat een van de laatste vertegenwoordigers van een systeem dat al een millennium heeft bestaan, de geschiedenis in.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord