VS, Turkije, ISIS, Al-Qaeda, Taliban MAAK EEN GELUKKIG GEZIN

VS, Turkije, ISIS, Al-Qaeda, Taliban MAAK EEN GELUKKIG GEZIN

12 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Een diploma-uitreiking van al-Qaeda-groep Hayat Tahrir al-Sham-strijders in een kamp in de noordelijke provincie Idlib in Syrië, grenzend aan Turkije.

Precies tien jaar nadat de Verenigde Staten een pioniersrol bij Turkije zochten voor het lanceren van het regime-change-project in Syrië, heeft het de hulp van Ankara gevraagd met betrekking tot een andere politieke transitie in het Grotere Midden-Oosten – in Afghanistan.

Analogieën houden nooit honderd procent stand in politiek of diplomatie, maar de overeenkomsten zijn opvallend.

Als het project in Syrië de omverwerping van de gevestigde regering van president Bashar al-Assad met geweld inhield, is het in Afghanistan vandaag de dag om de gekozen regering  onder leiding van president Ashraf Ghani op de een  of andere manier te verlichten en te laten vervangen door een interimregering met de militante islamistische groep die bekend staat als de Taliban.

Beide situaties beperken zich tot coöpterende jihadistische groepen die zich voordoen als “bevrijdingsbewegingen”.

In Syrië zorgde Turkije niet alleen voor de logistiek voor jihadistische strijders van over de hele wereld om dat land binnen te komen om zich bij ISIS en Al-Qaeda aan te sluiten, maar ook voor hen en steunde het hen – zelfs het verzorgen van gewonde strijders – om een ​​langdurige gruwelijke oorlog tegen Assad te voeren. .

Er is onweerlegbaar bewijs dat Turkije de kaderleden van de Islamitische Staat en al-Qaeda begeleidde.

In een  bericht van CNN uit Turkije  in november 2013 werd opgemerkt dat “het buitengewoon is om te kijken naar deze hoeveelheid internationaal verkeer vanuit landen waar Al Qaeda een bevestigde en consistente aanwezigheid heeft in een NAVO-lidstaat … Veel van deze vrome moslims geloven dat ze zich bij de finale voegen. de veldslag waarvan werd geprofeteerd dat deze plaatsvindt in Syrië – bekend als al-Sham – die het einde van de wereld zal inluiden. De rekruten zijn extatisch; ze hadden nooit gedacht dat dit laatste gevecht tijdens hun leven zou komen. “

“We stonden aan de Turkse grens en filmden een huiveringwekkende aanblik: de vlag van ISIS, kalm wappend over een minaret een paar honderd meter verderop in de Syrische stad Jarabulus – een teken dat ze de stad controleren. Turkije moet nu het ogenschijnlijk ontspannen verkeer van jihadisten naar hun zuiden verzoenen om naar Syrië te reizen – waarvan velen het doel hebben om een ​​Al Qaida-vriendelijk kalifaat te helpen vestigen – met het feit dat ze Al Qaida nu vanaf hun grens kunnen zien. Het kon niet dichterbij komen. “

In een interview vorige maand op 8 maart werd James Jeffrey, die als Amerikaanse ambassadeur diende onder zowel Republikeinse als Democratische regeringen en meest recentelijk als speciale vertegenwoordiger voor Syrië tijdens de regering-Trump, geciteerd dat HTS een “aanwinst” is geweest. naar de Amerikaanse strategie in Idlib, de noordwestelijke provincie van Syrië die grenst aan Turkije.

Rusland en Iran hebben herhaaldelijk aandacht gevraagd voor deze onheilige alliantie in Syrië  tussen de VS en Turkije aan de ene kant en de ISIS- en al-Qaeda-groepen aan de andere kant. Vreemd genoeg gaat deze  onheilige alliantie  zelfs vandaag nog door.

Vorig jaar in maart prees de nu grootste tak van Al Qaeda, de Syrische organisatie die vroeger Al Nusra heette – en nu Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) heet – openlijk  de Turkse president Tayyip Erdogan en zijn regering  voor hun reputatie. voor Al-Qaeda en voor andere jihadistische organisaties die probeerden de seculiere regering van Syrië omver te werpen.

Om Jeffery te citeren: “Zij (HTS) zijn de minst slechte optie van de verschillende opties op Idlib, en Idlib is een van de belangrijkste plaatsen in Syrië, een van de belangrijkste plaatsen op dit moment in het Midden-Oosten.”  (Lees hier een  uitgebreid interview  door ambassadeur Jeffrey met Al-Monitor over het Syrische beleid van de VS.)

In een recent interview met de Amerikaanse mediaorganisatie PBS probeerde Abu Mohammad al-Jolani, leider van de HTS in Idlib, inderdaad indruk te maken op het Amerikaanse publiek dat zijn groep geen bedreiging vormt voor de VS of het Westen, maar voor integendeel, deelt gemeenschappelijke belangen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De westerse burgers moeten opstaan voor Julian Assange de VS is schuldig niet wikileaks

Sommige Amerikaanse experts – bijv. Nicholas Heras, Senior Analyst en Program Head bij het Newlines Institute for Strategy and Policy, de in Washington gevestigde denktank – hebben HTS beschreven als “een Turkse inlichtingendienst, en via een proxy van Turkije naar de VS”.

Heras vertelde  vorige week aan een  Turks nieuwsjournaal Ahval : “HTS kan niet overleven zonder Turkse steun, zo simpel is het.

De aanzienlijke militaire investering van Turkije om Idlib te beschermen, is de sleutelfactor die ervoor zorgt dat die regio niet weer onder de controle van Assad en zijn bondgenoten terechtkomt. “

Inderdaad, Turkije heeft sinds eind 2017 substantiële strijdkrachten ingezet in Idlib en controleert ook de belangrijkste doorvoerroutes voor de door HTS gecontroleerde delen van Idlib.

Heras vertelde Ahval: “HTS is de dominante speler in Idlib, en het zou vrij duur zijn in termen van slachtoffers en vernietiging voor Turkije en door Turkije gesteunde Syrische proxygroepen om HTS uit de macht te halen. HTS is letterlijk de enige lokale Syrische speler die Idlib kan besturen tegen lage kosten voor Turkije. Turkije en deze met Syrische al-Qaeda verbonden groep hebben een symbiotische relatie, en HTS is een aanwinst voor Ankara. “

De bekende Amerikaanse expert op het gebied van Syrië, professor Joshua Landis, directeur van het Center of Middle East Studies aan de Universiteit van Oklahoma, deelt deze mening ook.

Volgens Landis steunen de VS Turkije in Idlib en willen ze van Syrië een moeras maken voor zowel Rusland als Iran door geallieerde groepen te vinden die kunnen voorkomen dat Damascus het noorden van het land herovert.

Bovendien dienen de “activa” van de HTS en Turkije allebei “het beleid van de VS om Damascus de toegang tot olie, water en veel van de beste landbouwgrond van Syrië te ontzeggen”, zei Landis.

Rekening houdend met al het bovenstaande, is het de moeder van alle ironie dat de VS in Afghanistan in Turkije bezig zijn om weer een andere jihadistische groep, de Taliban, te mainstreamen en deze onder te brengen in de machtsstructuur van dat land.

De VN heeft overigens gedocumenteerd dat de Taliban nog steeds zijn oude banden met al-Qaeda behoudt.

Het meest bizarre zou misschien wel zijn dat niemand minder dan vicepresident Joe Biden ooit Turkije openlijk had genoemd vanwege zijn schandelijke banden met ISIS en Al-Qaeda in Syrië.

In oktober 2014 zei Biden tijdens een sessie op de Kennedy School of Government van Harvard University  : “Onze bondgenoten in de regio waren ons grootste probleem in Syrië. De Turken waren goede vrienden, en ik heb een goede relatie met Erdogan … Wat waren ze aan het doen? … Ze schonken honderden miljoenen dollars en tientallen tonnen wapens in iedereen die tegen Assad zou vechten – behalve dat de mensen die werden bevoorraad , waren al-Nusra en al-Qaeda, en de extremistische elementen van jihadisten die uit andere delen van de wereld kwamen. “

Biden vervolgde: ‘Denk je dat ik overdrijf? Kijk eens. Waar is dit allemaal gebleven? Dus nu dat gebeurt, wordt ineens iedereen wakker omdat deze outfit genaamd ISIL (Islamitische Staat), die al-Qaeda in Irak was, toen ze in wezen uit Irak werden gegooid, open ruimte en territorium in Syrië vond, samenwerkte met al-Nusra, die we al vroeg tot terroristische groepering hebben uitgeroepen. En we konden onze collega’s (Turkije) niet overtuigen om te stoppen met leveren. “

Bravo! Nu als president heeft Biden zijn diplomaten opgedragen Turkije opnieuw uit te nodigen om de handen ineen te slaan met Washington in weer een ander regimeveranderingsproject in het Grotere Midden-Oosten, wetende dat Ankara’s controversiële vroegere associatie met ISIS en al-Qaeda heel goed kent.

Hadden de VS niet een ander vriendelijk land kunnen ontdekken met een onberispelijke staat van dienst op het gebied van door de staat gesponsord terrorisme?

Waarom niet Tasjkent, waar eerder Afghaanse vredesconferenties zijn gehouden?

Het antwoord is simpel: Turkije is onmisbaar juist vanwege zijn weerzinwekkende verleden in de omgang met ISIS en al-Qaeda.

Dat zijn de referenties die de regering-Biden vandaag nodig heeft in een partner om het Afghaanse vredesproces te sturen. 

Turkije is een kloon van de VS in zijn genialiteit om “islamistische terroristen” te manipuleren als geopolitieke instrumenten – met de toegevoegde waarde dat het in feite een moslimland is.

Er kan op worden vertrouwd om de jihadisten in de Hindu Kush in de komende tijd naar een hoger lot te leiden.Lees ook:  Grote steden in de VS worstelen met hepatitis, tyfus, bergen van menselijke ontlasting en miljoenen ratten

Comments

comments