De Jonge geeft 925 miljoen euro aan stichting voor testsamenleving

De Jonge geeft 925 miljoen euro aan stichting voor testsamenleving

13 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Volgens de speurneuzen van Follow the Money heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zo’n 925 miljoen euro gegeven aan Open Nederland. Deze stichting heeft van zijn ministerie de opdracht gekregen om in april zo’n vierhonderd testevenementen te organiseren. Deze opdracht is echter niet aanbesteed en enige transparantie lijkt ver te zoeken. Tot overmaat van ramp hebben twintig andere testbedrijven een kort geding aangespannen tegen Open Nederland. 

Testen, testen en nog eens testen. Dat is het motto van de beleidsbepalers om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Om dit voornemen te bewerkstelligen is er een stichting opgericht. Deze stichting heet Open Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft volgens Follow the Money zo’n 925 miljoen euro aan belastingsgeld in Open Nederland gepompt. Er is echter geen enkele transparantie of controle op wat er met dit enorme geldbedrag gebeurd. De opdracht is niet openbaar aanbesteed en de stichting wordt niet eens door de overheid gecontroleerd.

Waardeert u dit kritische geluid? help ons want de bank dreigt onze rekening te sluiten omdat er geen donaties meer komen. Aarzel niet en doe een donatie aan Indignatie wij zijn jullie zeer dankbaar

De stichting kan dus zelf beslissen waar deze enorme zak met geld aan uitgegeven wordt, zonder dat ze op de vingers kunnen worden getikt. Verschillende experts zeggen in het desbetreffende artikel dat de overheid met deze constructie zelfs haar eigen wetten overtreedt. ‘De constructie oogt onrechtmatig en erg onprofessioneel. Een enorme som geld gaat naar een stichting die door een private partij is opgericht, en belast is met een taak die nauw vervlochten is met commerciële taken. Als dan niet in mechanismen is voorzien om te kunnen monitoren hoe het geld wordt uitgegeven, is dat niet alleen ongebruikelijk, maar als die taak niet is aanbesteed ook onrechtmatig’, zo schrijft Follow the Money.

Lees ook:  Gewelddadige aanval in Regensburg Duitsland: alleen omdat hij geen masker had, sloegen en schoppen mannen een tiener

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenTot overmaat van ramp meldt dagblad Trouw dat twintig andere testbedrijven een kort geding gaan aanspannen tegen Stichting Open Nederland. Het Baarnse bedrijf Lead Healthcare mag in opdracht van VWS deze maand meer dan vierhonderd testevenementen organiseren. Open Nederland zou dit bedrijf als enige hebben aangewezen om deze opdracht uit te voeren. De twintig andere bedrijven stappen nu naar de rechter, omdat ze van mening zijn dat er momenteel sprake is van oneerlijke concurrentie.

Tom Middendorp, een voormalige topmilitair die momenteel de leiding heeft bij Stichting Open Nederland, wijst alle aantijgingen van de hand. “Wij gaan zeker niet met één bedrijf aan de haal. Iedere aanbieder is welkom. Ook lopen er aanbestedingen voor XL-teststraten en een helpdesk”, zegt Middendorp tegen de NOS. De oud-topmilitair benadrukt dat er geen kwade bedoelingen achter deze kwestie zitten. “Ik ben van mijn pensioen teruggekomen om dit te doen. We doen dit om de samenleving weer open te krijgen en werken onszelf dag en nacht uit de naad.”

De blunders van het demissionaire kabinet lopen werkelijk de spuigaten uit. Natuurlijk worden er tijdens een crisis fouten gemaakt. Het begint er echter op te lijken dat er meer mislukkingen worden geboekt dan successen. De vraag kan zo langzamerhand worden opgeworpen of we überhaupt nog uit deze crisis komen, zolang we worden bestuurd door een aantal lichtgewichten. Wellicht is het een idee om Hugo de Jonge te vervangen door iemand die deze klus wel aankan? Iemand uit de praktijk, misschien?!

Lees ook:  De reden dat ik niet wil dat mijn kinderen deze column van mij lezen


Comments

comments