Grapperhaus schrijft brief aan Tweede Kamer over NCTV-kwestie

Grapperhaus schrijft brief aan Tweede Kamer over NCTV-kwestie

13 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus is door de Tweede Kamer op het matje geroepen, vanwege de handelswijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens NRC Handelsblad heeft de overheidsinstantie jarenlang politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten gevolgd. De verworven informatie is gedeeld met gemeenten, de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten. Grapperhaus heeft inmiddels een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Er is een gigantische rel ontstaan omtrent de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Vorige week vrijdag publiceerde NRC Handelsblad een artikel waarin beschreven wordt dat de overheidsinstantie jarenlang privacygevoelige informatie over burgers heeft verzameld en gedeeld. Deze werkwijze is volgens de krant in strijd met de wet. NCTV-medewerkers volgden de afgelopen jaren talloze nepaccounts op sociale media, politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

Waardeert u dit kritische geluid? help ons want de bank dreigt onze rekening te sluiten omdat er geen donaties meer komen. Aarzel niet en doe een donatie aan Indignatie wij zijn jullie zeer dankbaar

Corinne Ellemeet on Twitter: “Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet. Dit onderzoek van @nrc stemt geenszins gerust. Ik heb mondelinge vragen aangemeld. https://t.co/EF6uiG3hyF / Twitter”

Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet. Dit onderzoek van @nrc stemt geenszins gerust. Ik heb mondelinge vragen aangemeld. https://t.co/EF6uiG3hyF

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Grenscontrole Stena-Line slaat bij Willem-Alexander niet echt aan. Wel bij de speurhond

Verschillende politieke partijen hebben geschokt gereageerd. “Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet”, zo twitterde GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Volgens Forum voor Democratie dreigt Nederland zelfs een politiestaat te worden. “Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden.” DENK-leider Farid Azarkan wil zelfs dat er een spoeddebat over deze kwestie georganiseerd wordt.

Forum voor Democratie on Twitter: “Volledig onacceptabel. Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden. #FVD stelt Kamervragen. https://t.co/2WlikzW4kl / Twitter”

Volledig onacceptabel. Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden. #FVD stelt Kamervragen. https://t.co/2WlikzW4kl

Alle politieke partijen willen van demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten hoe de vork in de steel zit. De CDA-bewindsman heeft inmiddels een brief aan de Tweede Kamer geschreven. ‘De conclusie was dat er “gaten” gedicht moeten worden en dat de organisatie “juridisch kwetsbaar” is en “versterking behoeft indien daarbij persoonsgegevens worden verwerkt op basis van openbaar bronnenonderzoek”‘, zo schrijft de NOS.

Volgens het artikel in NRC Handelsblad belandde de privacygevoelige informatie op de deurmat van gemeenten, politie, de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten. In een land waar privacy zo gevoelig ligt, is deze kwestie natuurlijk een grof schandaal. De NCTV zou er goed aan doen om zichzelf te verantwoorden, excuses aan te bieden en de nodige veranderingen in hun werkwijze door te voeren.

Lees ook:  De tweede beschuldiging van Donald Trump


Comments

comments