“We willen blijven dansen” – in Frankrijk groeit het creatieve protest tegen de Corona-maatregelen


“We willen blijven dansen” … dit refrein hoor je de laatste weken steeds vaker in Frankrijk. Gezongen en gedanst in talloze flitsmeutes op openbare plaatsen. Het chanson “Danser encore” is de afgelopen weken uitgegroeid tot een hymne van vreedzaam en creatief verzet tegen de Corona-maatregelen. Vorige week dansten honderden Fransen hun frustratie weg op het Gare de l’Est in Parijs. Afbeeldingen die je hart verwarmen en je hoop geven. Verdere acties zijn gepland. Van Jens Berger .

Aangezien slechts een paar van onze lezers de tekst van het lied begrijpen, hebben we een gratis vertaling voor u gemaakt.

Waardeert u dit kritische geluid? help ons want de bank dreigt onze rekening te sluiten omdat er geen donaties meer komen. Aarzel niet en doe een donatie aan Indignatie wij zijn jullie zeer dankbaar

Refrein:
we willen blijven dansen.
Zie hoe onze gedachten ons lichaam omhelzen,
onze levens doorbrengen in akkoordenschema’s
Oh nee, nee ………

Wij zijn trekvogels. Nooit volgzaam, niet echt wijs.
We zweren niet onder alle omstandigheden trouw aan de dageraad.
We komen om de stilte te doorbreken.

En als de “goede koning” ‘s avonds op televisie spreekt en het vonnis uitspreekt, zijn
we respectloos. Maar altijd met elegantie.
Oh nee nee …….

Onthoud x2

Auto, metro, werk, consumptie, decreten, voorgeschreven absurditeiten.
En wee hem die denkt …
en wee hem die danst …

Elke autoritaire maatregel, elke veiligheidsopdracht
veegt ons vertrouwen weg. Ze proberen voortdurend
ons geweten op te sluiten.
Oh nee nee …….

Onthoud x2

Laten we niet onder de indruk zijn van al deze
onredelijke mensen die
angst in overvloed verkopen. Onfatsoenlijke angsten.

Laten we ze op afstand houden voor onze geestelijke gezondheid.
Voor onze sociale en ecologische gezondheid
zijn onze glimlach en onze intelligentie
de instrumenten van verzet tegen hun waanzin.
Oh nee nee …….

Toegegeven, de tekst van dit protestlied klinkt in het Frans ronder. Het nummer is van Kaddour Hadadi , bekend als HK, het hoofd achter het kunstenaarscollectief HK et les Saltimbanks – een zoon van Algerijnse immigranten die in Frankrijk bekend staat als een klassieke linkse singer-songwriter met verwijzing naar de arbeidersbeweging. Precies dus de kunstenaar wiens collega’s in Duitsland zo dreunend stil zijn .

Hadadi publiceerde in december vorig jaar het nummer “Danser encore” en de video trok al meer dan twee miljoen kijkers op YouTube – en de trend groeit snel.

Met de aanscherping van de coronamaatregelen in Frankrijk is het lied het volkslied van vreedzaam verzet geworden. Het is al gezongen op honderden flitsmeutes in tientallen steden. Hier is een kleine selectie:

Leuk om te zien dat veel mensen in Frankrijk nog hun joie de vivre en hun typische Gallische verzetszin hebben. De berichtgeving in de media is uiterst voorzichtig . Het is waar dat – wat waarschijnlijk een gril is van journalisten over de hele wereld – er sprake is van een gebrek aan maskering en afstand, de zorgvuldig geconditioneerde reflexen in de Duitse media zijn gelukkig afwezig bij onze buren. Het is ook moeilijk om de kleurrijke mix van muzikanten en flitsende pestkoppen te kleineren als complottheoretici, nazi’s of antisemieten.

Zoiets is in Duitsland moeilijk voorstelbaar. Ter herinnering: Parijs heeft momenteel een incidentie van 600. In dit land zouden waarschijnlijk waterkanonnen arriveren en zouden de media de pandemische ondergang van het Westen verkondigen. Frankrijk is in dit opzicht kennelijk een beetje verder.

We willen het lied en de prachtige video’s laten zien terwijl ze moed geven. Is heel Europa gek geworden? Nee! Een land dat wordt bevolkt door ontembare Galliërs houdt nooit op waanzin te weerstaan. En dat is een goede zaak en geeft ons alle moed. Nous on heel continuer à danser encore. We willen blijven dansen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord