De vermoeide samenleving

De vermoeide samenleving

16 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Het coronabeleid berooft mensen van hun levensvreugde. Exclusieve print van “Generation Mask”.

Het verlies van energie, gebrek aan motivatie en collectieve burn-out zijn kenmerken van een vermoeide samenleving. Hartmut Rosa, hoogleraar algemene en theoretische sociologie aan de Friedrich Schiller Universiteit Jena, observeert sociale veranderingen in de nasleep van de coronacrisis.

In een interview (augustus 2020) met Doris Helmberger-Fleckl, hoofdredacteur van Die Furche, becommentarieert Rosa dit en stelt de vraag: is het mogelijk dat de samenleving als geheel haar energie verliest? Dat we collectief uitgebrand zijn? Empirische gegevens zijn volgens de socioloog nog niet beschikbaar. Veel mensen gaven aan dat ze zich moe, lusteloos en uitgeput voelden, vooral tijdens de lockdown-periode, toen ze eigenlijk meer tijd over hadden. Soms heeft men de indruk dat zelfs dagelijkse fysieke activiteiten als traplopen bijna onmogelijk lijken.

Zelfs in de loop van de eerste versoepeling na de lockdown, waar bezoeken aan bars of clubs weer mogelijk zouden zijn geweest, werd duidelijk dat veel mensen nog steeds liever thuis blijven – energieverlies door toenemende lusteloosheid en gebrek aan vreugde.

“Het is duidelijk dat de energie die voortkomt uit sociaal contact en ontmoetingen is verlamd en stilgelegd”, zei Rosa.

Vervolgens behandelt hij dit fenomeen en stelt hij de vraag hoe energie tussen mensen kan worden opgebouwd en hoe belangrijk lichamelijk contact is. De kinetische energie, de kinetische energie van onze tijd, is door Corona extreem gedaald, omdat reizen niet of slechts in zeer beperkte mate mogelijk is en onze actieradius aanzienlijk wordt verkleind. Zo is meer dan 90 procent van de wereldwijde vluchten geannuleerd en is het reizen per trein verminderd vanwege capaciteitsbeperkingen als gevolg van afstandsregels.

Professor Rosa noemt het de “enorme vermindering van het mondiale bereik” – die tot dusver gestaag is toegenomen. ‘S Nachts en op de lange termijn waren als het ware onze bewegingsvrijheid en de daarbij behorende vrijheid en mogelijkheden zeer sterk beperkt. Het beeld van een onschuldige man die in de gevangenis zit vanwege een verkeerd oordeel, komt in me op.

Lees ook:  Zwarte zwanen vliegen in

Sommigen zien deze vertraging als een aangename vertraging van een voorheen hectisch leven van alledag. Voor een groot aantal mensen is deze gedwongen vertraging echter een belangrijke stressfactor, die tot uiting komt in baanverlies of -verlaging, kinderopvang in moeilijke omstandigheden en zorg voor naasten. Bij de vertraagde tijd komt de verminderde ruimte. De beperking tot een eigen appartement, het dichtstbijzijnde gebied, is vooral problematisch voor actieve en zeer sociale mensen. Aan de andere kant zouden sommige mensen ook van deze situatie kunnen genieten. Ze zagen de tijd om te pauzeren en te vertragen als een kans, als een pluspunt.

Veel mensen ontdekten nieuwe hobby’s en verrijkende opties in de huiselijke omgeving, zoals aandacht besteden aan gezond eten, zelf eten produceren, genieten van kunst, literatuur en muziek als resultaat van bewust ontworpen vertraging.

Deze bewuste vertraging is echter alleen mogelijk voor mensen die voorheen in een versneld tempo leefden en nu kunnen terugkeren naar een normaal niveau van mobiliteit en beweging. Hoe lang deze vertraging zal worden erkend als een voordeel, valt nog te bezien. Want teveel vertragen betekent stilstaan. Feit blijft echter dat het leven niet meer zo planbaar en beschikbaar is als vroeger. Plots komt er iets in ons leven dat ons massaal bedreigt buiten onze eigen beschermende vier muren in de vorm van een onbekend en angstaanjagend virus.

Hartmut Rosa omschrijft het coronavirus als een “monster van onbeschikbaarheid”.

Onberekenbare economische en sociale effecten die we niet onder controle lijken te hebben, bedreigen ons – een nachtmerrie van de moderne tijd, waarin alles haalbaar en controleerbaar lijkt, maar in werkelijkheid, in tegenstelling tot de verwachtingen, niet controleerbaar is.

Dus sociale energie wordt verminderd, verlamd, stilgelegd. Hoe kun je de intrinsieke motivatie en het verlangen naar sociaal contact van mensen weer aanwakkeren? De vraag is welke sociale energieën deze onbeschikbaarheid nu vrijgeeft. Solidariteit? Morele moed? Moed?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenTwee tendensen zijn zichtbaar: gemeenschappelijkheid verenigt zich in de crisis, winkelen voor de zieke buurman, hechtere samenhang in familie en vriendenkring. De nood in de crisis verenigt zich op een nieuwe, ongekende manier en geeft ons een nieuw gevoel van gemeenschapszin. Er ontstaat solidariteit in de zin van wederzijdse hulp, maar ook solidariteit in het verzet tegen dwangmaatregelen tot solidariteit met degenen die verantwoordelijk zijn voor dwangmaatregelen (Stockholm Syndroom). Dit laatste is mogelijk mede verantwoordelijk voor het feit dat in de eerste 8 maanden van de politieke coronacrisis slechts een paar mensen zich echt publiekelijk uitspraken tegen de NPI-maatregelen ( Non-Pharmaceutical Interventions ) of deze in twijfel trokken .

Lees ook:  Waar denkt u aan als u de naam ‘Lange Frans’ hoort vallen?

Maar aan de andere kant: raakvlakken zijn verdeeld, het virus kan overal zijn, besmetting en potentieel gevaar kan ook uitgaan van de beste collega. Het vermoeden van onschuld, een van onze fundamenten van beschaafd samenleven, wordt op brute wijze terzijde geschoven. De gevolgen zijn wantrouwen, afstandelijkheid en terugtrekking. Sleutelwoorden van deze tijd. Een paradoxale situatie die moeilijk het hoofd te bieden is, vooral voor kinderen en jongeren.

Hartmut Rosa merkt op dat kinderen en jongeren in toenemende mate worden geïsoleerd en afstand moeten nemen, vooral met betrekking tot hun “peer group”. Nabijheid, fysiek contact en interactie zijn factoren die veel jongeren erg missen. Hoe belangrijk de vriendenkring van dezelfde leeftijd is voor de emotionele en sociale ontwikkeling, blijkt uit de antwoorden van de jongeren op de vraag: “Wat mis je het meest?” Zijn, is bitter, maakt je eenzaam en uiteindelijk sprakeloos .

Lessen voor Corona waren leren in teamverband, groepswerk, nabijheid, saamhorigheid, “de koppen bij elkaar steken”. Als leerkrachten nu “de kinderen uit elkaar moeten drijven”, hen vragen op hun eigen plek te gaan zitten, hen aanmoedigen een masker te dragen, dan is dit moeilijk te begrijpen, zeker voor jongere kinderen, en is het nog moeilijker om zich hieraan te houden regels voor afstand op lange termijn. Vooral omdat deze regels grotendeels niet logisch verklaarbaar zijn, consistent worden toegepast en daardoor niet begrijpelijk zijn voor een kind en op een zinvolle manier kunnen worden geïnternaliseerd. Toch is persoonlijk lesgeven veel beter dan het isolement van thuisonderwijs.

Een gebrek aan sociale energie leidt niet alleen tot vermoeidheid, vermoeidheid, lusteloosheid en een depressieve stemming.

De leerkrachten zien nog een ander aspect in de schoolcontext: een ‘omzetting’ van sociale energie in negatieve energie, de toename van agressieve incidenten en verbale pesterijen, toegenomen gevallen van pesten en zelfs een significant lager niveau van veerkracht.

Een tot dan toe volstrekt onopvallende student gooit heftig zonder aanwijsbare reden een lege fles op de grond. Hij vertrappelt de gebroken stukken en is moeilijk te kalmeren.

Een tweede voorbeeld: een meningsverschil tussen twee schoolmeisjes escaleert zo hevig dat beide meisjes over de grond rollen, vechten en aan elkaars haren trekken, en nauwelijks van elkaar kunnen worden gescheiden. Andere incidenten kunnen worden genoemd. De taal is vulgair geworden, de toon is beduidend ruwer geworden.

Ook hier is het het negatieve rolmodel uit de politiek en de samenleving, waar de taal veel ruiger en onbeschaafder is geworden. Termen als ‘de teugels aanhalen’ of ‘brute kracht nemen’ en zelfs hatelijke opmerkingen worden bijna straffeloos en vooral inflatoir gebruikt. “Anderzijds wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om uitdrukkelijk te vragen naar eventuele sociale nadelen voor degenen die vrijwillig afzien van vaccinatie. Moge de hele republiek met de vinger naar hen wijzen ”(1).

Lees ook:  Bill Gates waarschuwt dat het coronavirus Afrika erger zou kunnen treffen dan China

Terug naar de schoolcontext: de spreekuren van de maatschappelijk werker worden meer dan ooit bezocht. Het positieve effect is dat de studenten uit eigen vrije wil komen, op eigen initiatief.

Ik keer terug naar wat professor Rosa zei. Hij beschrijft de wereld zoals we die tot nu toe hebben gekend, hoe we ons daarin bewegen, als een agressiepunt: er moet veel worden bewogen – hoge dynamiek, hoge groei en hoge snelheid spelen daarbij een belangrijke rol. Wat is ermee gebeurd in tijden van lockdown? De enorme vertraging in de echte wereld. In de digitale wereld daarentegen “racen de streams nog steeds”. Een lelijke bijwerking is de toename van cyberpesten.

Van John F. Kennedy komt het gezegde: “Het woord crisis bestaat in het Chinees uit twee karakters – de ene betekent gevaar en de andere kans.”

Coronacrisis als kans? Is de crisis een kans? Wat zegt de socioloog erover?

“Als je op zoek bent naar optimistische interpretaties van de situatie, zou ik zeggen dat dit precies is waar de kans ligt: ​​dat je nieuwe vormen van ervaren in de wereld zijn en met elkaar omgaan gaat ervaren, waarvan we ook kunnen profiteren of consumeren , wanneer de economische gevolgen, de onbereikbare druk om te verhogen, toeslaan. “

Toegegeven, het is momenteel moeilijk om het positieve en de kansen van de crisis te ontdekken. Het verlies van banen, wankele gezondheidssystemen, educatieve capriolen, verlaagd tempo, afnemende sociale energie. Uitdagingen die ons tot een “feniks uit de as” maken? Het virus, “de vijand”, dwingt ons om deze uitdagingen aan te gaan. Het virus dat in de loop van onze evolutie altijd een vriend is geweest, omdat grote delen van ons genoom uit viraal genetisch materiaal bestaan, dat we in de evolutie van de menselijke geschiedenis in ons hebben ingebracht en zo bijvoorbeeld complexe stofwisselingsroutes mogelijk hebben gemaakt.

Ja, solidariteit is voelbaar, in de vorm van rekening houden met de jongere voor de ouderen en zwakkeren, voor de vrijwillige beperking van persoonlijke vrijheden. Maar Hartmut Rosa verwoordt het zo: “Ik ben er niet zo van overtuigd dat de Corona-ervaring voldoende is om ons ineens in door en door beschaafde mensen te transformeren. We moeten niet naïef zijn. ”

We moeten niet opgeven, ondanks de complexe en ontmoedigende uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.

Bronnen en opmerkingen:

(1) Citaat van Nikolaus Blome in de Spiegel , 7 december 2020.Comments

comments