Sputnik V: Is het vaccin uit Rusland beter dan westerse vaccins?

Sputnik V: Is het vaccin uit Rusland beter dan westerse vaccins?

16 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Voor de Russische president Vladimir Poetin is het in zijn land ontwikkelde coronavaccin het beste ter wereld. Anderen zijn van mening dat Sputnik V de voorkeur heeft boven vaccins van Biontech, AstraZeneca en Moderna. Maar is dat echt zo? En is er misschien een veel beter alternatief?

Het Russische vectorvaccin Sputnik V is nog niet goedgekeurd voor de EU, maar er is al een aanvraag ingediend. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moeten vóór goedkeuring verdere gegevens worden gecontroleerd en moeten productiefaciliteiten in Rusland worden geïnspecteerd. Een snelle goedkeuring zoals bij AstraZeneca is bij de Sputnik V dan ook niet te verwachten.

Het is niet bekend of de EMA te werk gaat met een bijzonder scherp potlood, maar het zou niet verwonderlijk zijn, vooral omdat bekend is dat directeur Emer Cooke, een apotheker, vóór haar huidige positie lobbyde voor leidende westerse farmaceutische giganten. In 1991 werd ze manager van wetenschappelijke en regelgevende zaken bij EFPIA, de Europese vereniging van de farmaceutische industrie in Brussel. Daarvoor werkte ze voor de Ierse farmaceutische industrie, daarna op de farmaceutische afdeling van de Europese Commissie en bij de WHO.

Hongarije, Oostenrijk en Italië lopen voorop

In ieder geval heeft de vaccinambtenaar van de Europese Commissie, Thierry Breton, al aangekondigd dat de Europese Commissie geen centrale bestelling zal plaatsen voor het Russische vaccin, aangezien de bestaande bestellingen voor vaccins die al zijn goedgekeurd voor de EU voldoende zouden zijn. Bestellingen uit afzonderlijke landen zijn niet uitgesloten. Hongarije vaccineert al met Spoetnik V, en zelfs de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de deelstaten Beieren, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben hun interesse getoond.

Andere landen in Europa bestellen zelf Spoetnik V: de Zuid-Italiaanse regio Campanië heeft al om het vaccin gevraagd, Italië wil als geheel het Russische vaccin veiligstellen, zelfs zonder EU-coördinatie, Oostenrijk wil een miljoen doses kopen. Slowakije heeft al 200.000 doses vaccin ontvangen, maar er is een geschil: premier Igor Matovic werd ervan beschuldigd de doses te haastig te hebben gekocht, wat leidde tot zijn ontslag. Bovendien is Sputnik V nog niet goedgekeurd door het Slowaakse Geneesmiddelenbureau omdat volgens de autoriteiten andere ingrediënten zijn gevonden dan die officieel zijn vermeld. Rusland heeft daarom de vaccindoses teruggevorderd.

Risico’s ook met Sputnik V

Sputnik V is ook een vectorvaccin dat vreemd genetisch materiaal in de cel brengt – met alle risico’s van dien. Voor de twee vaccinaties met het vaccin worden met tussenpozen van drie tot vier weken twee verschillende menselijke adenovirussen gebruikt als het genetisch materiaal voor een deel van het Sars-CoV2 coronavirus: Ad 26 en Ad 5. Dit zou de immuunrespons moeten versterken.

Zelfs als er, in tegenstelling tot Biontech (mRNA-vaccin) en AstraZeneca (vectorvaccin met chimpanseeadenovirussen als drager), geen meldingen zijn van ernstige bijwerkingen of sterfgevallen na vaccinaties, is het geval van Sputnik V ook een genetische vaccinatie, zijn lange -term Effecten zijn net zo onduidelijk als bij de andere reeds goedgekeurde vaccins voor genetische manipulatie.

Menselijke adenovirussen zijn bekend bij het immuunsysteem en bouwen zich daarom geluidloos in de cel in. Desalniettemin bestaat er een risico op genetische verandering op de lange termijn, waartegen doktoren als Wolfgang Wodarg, Michael Yeadon of professor Sucharit Bhakdi waarschuwen. De verkeerde programmering van het immuunsysteem, die later cytokinestormen zou kunnen veroorzaken, die fataal kunnen zijn, is niet van tafel. De immunoloog Dolores Cahill en de viroloog Geert Vanden Bossche waarschuwen hier uitdrukkelijk voor.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Amerika is een kruitvat geworden dat op elk moment kan exploderen

Russen zijn sceptisch

Hoewel vaccinaties zelfs in warenhuizen in Moskou worden uitgevoerd, is de bereidheid van het grote publiek om te vaccineren erg laag. Tot nu toe is slechts 1,5 procent gevaccineerd. Ter vergelijking: het vaccinatiegehalte in Hongarije is 29 procent, in Duitsland is het ongeveer de helft zo hoog.

Het hielp duidelijk niet dat een dochter van president Poetin in studie I (2020) werd ingeënt met Sputnik V. Dit doet denken aan het Griekse drama “Iphigenie auf Tauris” van Goethe (gebaseerd op de oude Griekse dichter Euripides), gepubliceerd in 1779:

“De oude Griekse koning Agamemnon wil met de Griekse helden naar Troje zeilen om de ontvoering van Helena te wreken, maar hij kan niet varen vanwege het gebrek aan wind. Dan besluit hij zijn dochter Iphigenia te offeren aan de godin Artemis. “

Het zou logisch zijn geweest om het gebrek aan wind als een waarschuwingsteken te zien en niet eens aan de reis te beginnen, want de Grieken wonnen met de hulp van het Trojaanse paard, maar veel helden verloren het leven en keerden niet terug. De oude koninklijke stad Troje werd volledig verwoest, wat de beschermersinvloed van de Grieken op de Bosporus alleen maar verzwakte, omdat Troje een Griekse kolonie was.

Evenzo zou men de onmiskenbaar talrijke en ernstige bijwerkingen van de coronavaccinatie – ongeveer 100 keer zo hoog als bij eerdere vaccinaties – moeten zien als een hint om deze vaccinaties op te schorten.

Goed alternatief

In Hongarije wordt naast Spoetnik V ook het Chinese vaccin van Sinopharm, dat een verzwakt coronavirus bevat, gevaccineerd – misschien het vaccin met het laagste risico van de vaccins die momenteel beschikbaar zijn. Overigens werd de Hongaarse premier Viktor Orban er ook mee ingeënt.

Maar het zou zeker het meest logisch zijn, in plaats van Sinopharm, dat alle gegevens over zijn vaccin achter slot en grendel bewaart, naar het Duitse antigeenvaccin van prof. Dr. Om terug te vallen op Winfried Stöcker en hem snel toe te laten. Voor fase II- en III-onderzoeken zouden er zeker voldoende proefpersonen te vinden zijn.

In het geval van het Stöcker-eiwitantigeen, dat goed wordt verdragen, werd een robuuste antilichaamvorming gevonden bij de vrijwilligers die ermee gevaccineerd waren. Er wordt tijdens de vaccinatie geen vreemd genetisch materiaal in de cel gebracht, zodat de bescherming van de cel behouden blijft en de immuunrespons dan zo uitgebreid is dat er niet continu opnieuw gevaccineerd hoeft te worden. Het immuunsysteem herkent ook coronamutanten.

In plaats van dit laag-risico subunit peptidevaccin van professor Stöcker snel goed te keuren, werd het vaccin niet alleen geblokkeerd door het Paul Ehrlich Instituut, de uitvinder werd zelfs lastig gevallen met strafrechtelijke vervolging. Maar waarom? In een televisie-interview liet Charité-viroloog Christian Drosten de kat uit de zak: er zijn al andere peptidevaccins die al in studies zijn getest.

Dat klopt, want het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax test een peptidevaccin in fase III. Maar waarom zouden we wachten op een Amerikaans vaccin als er in eigen land een overeenkomstig preparaat is? Naast Sputnik V heeft Rusland al een tweede vaccin goedgekeurd: EpiVacCorona, dat ook op peptiden is gebaseerd – dus het concurreert ook met het Stöcker-vaccin.Lees ook:  De moord op George Floyd is normaal in een abnormale samenleving

Comments

comments