COVID-vaccin: bezorgdheid over de veiligheid en reacties in het Westen Dent Trust wereldwijd

COVID-vaccin: bezorgdheid over de veiligheid en reacties in het Westen Dent Trust wereldwijd

17 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Vaccinatie met COVID-19 heeft tot dusver misschien wel de grootste hindernis getroffen. De uitrol van twee vaccins – die van AstraZeneca en Johnson & Johnson – is in een aantal landen onderbroken, beperkt of volledig stopgezet, omdat regelgevende instanties en regeringen reageren op tekenen dat ze mogelijk verband houden met zeldzame abnormale bloedstolsels bij een klein aantal ontvangers.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft opgemerkt dat het verband tussen de bloedstolsels en het AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk maar niet bewezen is. Maar het is aan de individuele lidstaten om te beslissen hoe ze het vaccin willen gebruiken. Het effect is dat sommige Europese landen strikte limieten hebben ingevoerd, waardoor de prik alleen mag worden gegeven aan oudere leeftijdsgroepen die een aanzienlijk risico lopen door het virus, schrijft Anthony Cox, Reader in Clinical Pharmacy and Drug Safety aan de Universiteit van Birmingham.

Denemarken heeft er zelfs voor gekozen om het product volledig uit de handel te nemen, en het Noorse volksgezondheidsinstituut heeft gezegd dat het hetzelfde moet doen . In Groot-Brittannië is de respons echter meer gemeten. De Britse Gemengde Commissie voor Vaccinatie en Immunisatie heeft aanbevolen dat jongeren onder de 30 een alternatief vaccin moeten aanbieden – Pfizer- en Moderna-injecties worden nu allebei in het land toegediend – maar dat het gebruik ervan anders zou moeten blijven, zoals voor alle andere groepen waarvan het profiteert zwaarder wegen dan de risico’s.

In de VS is hetzelfde veiligheidssignaal van een zeldzame, ongewenste vorm van bloedstolling vaker gemeld dan normaal zou worden verwacht bij mensen die het Johnson & Johnson-vaccin hebben gebruikt. Als gevolg hiervan is de uitrol van het vaccin in de VS onderbroken , terwijl ambtenaren, net als hun Europese tegenhangers, proberen te achterhalen of er een verband is.

De beslissingen van de regelgevers van deze westerse landen hebben elders een domino-effect. Het achterhouden van vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson in Europa en de VS heeft zowel het officiële als het publieke vertrouwen in deze prikken aangetast , in sommige gevallen in landen waar er momenteel geen alternatieven zijn.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Iedereen naar Stuttgart! De demo van zaterdag zal naar verwachting de 500.000 deelnemers overschrijden

Zuid-Afrika, dat is gestopt met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin vanwege de bezorgdheid dat het mogelijk minder effectief is tegen de dominante variant van het coronavirus in het land, is nu ook gestopt met het toedienen van het Johnson & Johnson-vaccin. In andere Afrikaanse landen die nog steeds de AstraZeneca-prik aanbieden, neemt de publieke angst toe en worden doses ongebruikt. Gezien het feit dat de inspanningen om vaccins te leveren aan landen met lage inkomens al haperen , is het afnemen van vertrouwen in de weinige doses die zijn verstrekt zorgwekkend – dit vergroot het probleem dat de dekking in lage- en middeninkomenslanden waarschijnlijk al laag was voor de nabije toekomst.

Het specifieke type bloedstolling dat bij deze vaccins wordt gemeld, is vrij zeldzaam. Het wordt cerebrale veneuze sinustrombose genoemd, legt Adam Taylor, directeur van het Clinical Anatomy Learning Center aan de Lancaster University, uit en gaat gepaard met een tekort aan bloedplaatjes in het bloed – wat bekend staat als trombocytopenie . De zeldzaamheid van dit type stolling suggereert dat hetzelfde fout kan gaan bij ontvangers van beide vaccins, wat ertoe heeft geleid dat mensen naar hun overeenkomsten zijn gaan kijken.

Een theorie, die Kylie Quinn van RMIT in Australië schetst , is dat de stolling mogelijk verband houdt met het ontwerp van de vaccins. Beide stimuleren een immuunrespons door het lichaam kopieën te laten maken van het spike-eiwit van het coronavirus, en ze doen dit door een deel van het genetisch materiaal van het coronavirus in het lichaam af te leveren met een ander, onschadelijk adenovirus als drager. Er is nog geen bewijs, maar het kan zijn dat dit op adenovirus gebaseerde systeem een ​​ongunstige immuunrespons veroorzaakt die het bloed beïnvloedt bij een kleine minderheid van mensen.

Ondertussen kan een tweede bloedgerelateerde aandoening – het capillaireleksyndroom – ook vaker opduiken dan gewoonlijk bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gebruikt. Het verband tussen deze aandoening en het vaccin kan echter nog moeilijker zijn dan bij de bloedstolling, aangezien er zo weinig over bekend is, schrijft Peter Abel, hoofddocent hematologie, immunologie, genetica en evolutie aan de universiteit van Central Lancashire. Er is tot nu toe ook geen bewijs dat het en de bloedstollingsproblemen met elkaar verband houden.Lees ook:  Coronavirus wordt een van de grootste uitdagingen voor de VS in de moderne geschiedenis

Comments

comments