Corona-beperkingen: nu worden ook voedsel en grondstoffen schaars

Corona-beperkingen: nu worden ook voedsel en grondstoffen schaars

18 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Deskundigen luiden de noodklok: de steeds verdergaande beperkingen die de federale overheid oplegt aan de vermeende bestrijding van de coronapandemie, vernietigen de toeleveringsketens, wat leidt tot ernstige bevoorradingsknelpunten voor voedsel en grondstoffen in Duitsland.

Door de maatregelen waarmee politici de verspreiding van het SARS-CoV 2-virus proberen te voorkomen, bestaat het risico van een instorting van het aanbod in tal van sectoren van de economie, wat ook consumenten zullen voelen, waarschuwen ingewijden. De kans op dit horrorscenario zou toenemen als er opnieuw een harde lockdown zou komen, die de federale regering uniform zou kunnen opleggen aan heel Duitsland na de aanstaande wijziging van de Infectiebeschermingswet door het parlement.

De fractievoorzitter van Bündnis 90 / Die Grünen, Katrin Göring-Eckardt, riep een paar dagen geleden luid op tot een “radicale golfbreker” om te voorkomen dat de epidemie zich over Duitsland verspreidde. Een dergelijk houten hamerbeleid zou onvoorzienbare gevolgen hebben voor de economie en zou kunnen leiden tot het onderbreken van transportketens en het niet meer (voldoende) bevoorraden van supermarkten. Ook de verantwoordelijke landbouwminister Julia Klöckner (CDU) is zich van dit gevaar bewust. Ze waarschuwde onlangs de bevolking voor het kopen van hamsters en kondigde tegelijkertijd aan dat ze belangrijk basisvoedsel van de federale en nationale autoriteiten wilde opslaan om de bevoorrading in Duitsland te garanderen. Klöckner wil ook een situatiecentrum opzetten.

De industrie reageert ook op een mogelijke verslechtering van de situatie. Aldi-Süd, de op een na grootste voedseldiscounter in Duitsland, heeft een plan ontwikkeld om lege schappen te vermijden waarvoor klanten vorig jaar vaak op het hoogtepunt van de pandemie stonden. Het concept voorziet in principe dat de leveranciers verantwoordelijk worden gehouden in het kader van een zogenaamde “voorraadgarantie”. Bij een crisis moeten de aanbieders een bepaalde voorraad van bijzonder belangrijke artikelen in bepaalde productgroepen gereed houden, zodat Aldi kan voldoen aan een plotselinge stijging van de vraag van haar klanten. Een dergelijke crisis, die niet alleen een pandemie kan zijn, maar ook sociale onrust en oorlogen, treedt op als: de omstandigheden de veronderstelling objectief rechtvaardigen, dat de vraag naar de door de verkoper te leveren goederen op korte termijn aanzienlijk zal toenemen, «zegt Aldi in een brief aan zijn contractpartners. Als dit gebeurt, moet de fabrikant voor een periode van drie maanden tussendoorLever 130 en 150 procent van de gebruikelijke hoeveelheid goederen . Anders bestaat het risico op schadeclaims van de discounter.

Alleen dergelijke clausules, die andere kruideniers op basis van de ervaring met Corona ook in hun leverancierscontracten mogen schrijven, bieden geen garantie voor de bevoorrading van de bevolking. Omdat dat wordt bedreigd door totaal verschillende factoren die niet door de fabrikanten kunnen worden beïnvloed. Een probleem dat weinig aandacht van het publiek heeft gekregen, is het tekort aan transport- en verpakkingsmateriaal. Neem bijvoorbeeld houten pallets: Omdat hout steeds moeilijker verkrijgbaar wordt door de corona-gerelateerde leveringsknelpunten en ook steeds duurder wordt, kunnen de palletfabrikanten hun productiecapaciteit slechts gedeeltelijk benutten en kunnen ze dus niet voldoen aan de behoeften van hun klanten. Als dat zo blijft, zijn ernstige gevolgen voor het gehele goederenverkeer te verwachten. “Dan praten we er niet langer alleen over, dat wc-papier raakt op. De voedingssector, de chemische industrie of de machinebouw en installatietechniek zullen ook aanzienlijk worden getroffen ”, waarschuwt Marcus Kirschner, algemeen directeur van de Federale Vereniging voor Houten Verpakkingen, Pallets, Exportverpakkingen (HPE).

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Coronavirus: regeringen wisten dat een pandemie een bedreiging was waarom deden ze niets?

Maar niet alleen de fabrikanten van pallets, maar ook de verpakkingsindustrie klaagt over inkoopknelpunten voor de benodigde grondstoffen. In een onderzoek van de IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen gaf 75 procent van de deelnemende aangesloten bedrijven aan te lijden onder een slechte tot zeer slechte bevoorradingssituatie. Dit geldt met name voor belangrijke grondstoffen zoals PP, HDPE, LDPE en PA. Meer dan 80 procent van de bedrijven heeft hun productie al moeten beperken en daarmee hun vermogen om te leveren. Vier vijfde van de bedrijven verwacht dat deze ontwikkeling de komende weken zal doorzetten of zelfs verslechteren. »Als de productie van verpakkingen stilvalt door gebrek aan grondstoffen, dit brengt ook de systeemrelevante voorziening van de bevolking met veilig verpakte voeding en medische producten in gevaar «, zegt IK-directeur Dr. Martin Engelmann over de huidige situatie.

De verpakkingsindustrie kampt niet alleen met knelpunten in de aanvoer, maar heeft ook te maken met forse prijssprongen voor de steeds schaarser wordende grondstoffen. Op korte of lange termijn zullen deze extra kosten waarschijnlijk worden doorberekend aan klanten in bijvoorbeeld de voedingsindustrie en uiteindelijk worden weerspiegeld in de consumentenprijzen, wat de nog steeds gematigde inflatie zal voeden.

Ook met de import van voedsel uit het buitenland zijn er steeds meer problemen. “We hebben een aanbod corridor voor verse groenten en fruit, zelfs in Corona tijden, anders bestaat het risico van lege schappen in de handel,” vroeg de Duitse Fruit Trade Association (DFHV) in een persbericht aan het begin van januari , aldus tegemoet aan de aanscherping van de Corona-toetredingsverordening de federale overheid. Het is voor vrachtwagenchauffeurs nauwelijks mogelijk om landbouwproducten vanuit Spanje, een van de belangrijkste leveranciers van groenten en fruit, naar Duitsland te vervoeren. De verantwoordelijken in Berlijn werden, samen met andere verenigingen, al in een vroeg stadium, maar zonder succes, bewust gemaakt van de gevolgen van de beperkingen.

Ook vanuit de visserij worden knelpunten gemeld. Frosta AG, een toonaangevend bedrijf in de diepvriesindustrie, gevestigd in Bremerhaven, klaagt over stagnerende leveringen van koolvis uit Alaska, die in Duitsland tot vissticks wordt verwerkt. De systemen worden nog steeds volledig benut. Maar niemand kan zeggen of dat zo blijft als de coronabeperkingen aanhouden en internationale toeleveringsketens aangetast blijven. De premier van Brandenburg, Dietmar Woidke (SPD), had in januari al gewaarschuwd voor een blokkering van de industrie, zoals geëist door Thüringen’s premier Bodo Ramelow (Die Linke). In dit geval bestaat volgens Woidke het risico dat het aanbod en daarmee het hele land instort.

Met de strikte beperkingen die de federale regering voor heel Duitsland heeft gepland, zou deze zaak snel kunnen gebeuren. Mochten er door de coronamaatregelen daadwerkelijk problemen zijn met de aanvoer van essentiële goederen zoals voedsel of medicijnen, dan kan de toch al kwetsbare stemming in de coronavemoeide bevolking eindelijk omslaan. Massale rellen en excessen van geweld, zoals die al worden gemeld vanuit andere Europese landen zoals Frankrijk, Nederland en Italië, zullen dan uiterlijk ook in Duitsland plaatsvinden!Lees ook:  Verboden voor niet-gevaccineerden

Comments

comments